Selleks et saunast unistada, ei pea sinu maja ümbritsema hiigelaed. Sama edukalt võib ta olla osa majast või linnakorterist. Vahe on enamasti vaid selles, et kui püstitada saun hoovi, ei ole tõesti olulisi piiranguid ei ehitusele endale ega ka sinu pealtnäha hulludele loomingulistele ideedele — pane püsti traditsiooniline väike majake või kuur, tünnisaun või hoopiski ratastel kambrike, mida ühest kohast teise vedada. Sinu valik. Maja või korter seab aga siiski enamasti omad piirid või raamid. Üldjuhul püütakse talle leida sobiv nurgake kas siis vannituppa, väiksesse koridori, keldrisse või sahvrisse.

Olgugi et sauna mõõtmeid on üsna lihtne arvestada — igale inimesele on vaja vähemalt 2 m3 ja lae kõrgus saunas peaks olema põrandast vähemalt kaks meetrit — , siis ehituseks endaks läheb vaja päris põhjalikke teadmisi. Nii soojusisolatsioonist, vee- ja niiskustõkkest kui ka ventilatsioonist. Just see on põhjus, miks päris igaüks sauna valmis ei ehita. Eriti siis, kui välja vaadatud ruum on kapriisne ning seab ka ise omad lisatingimused ja piirid. Üks väga tujukas ehitusobjekt on näiteks kelder, kus kerkib kohe esile hulgaliselt probleeme: kuidas tagada piisav ventilatsioon, kuidas ja kuhu juhtida kasutatud vesi ja niiskus ning milline peab olema soojustus, et veeaur ei kondenseeruks keldriseintele?

Osta või tellida

Juhul kui tingimused on soodsamad kui keldriruumis ning tunned end ehitus- ja puidutöödes koduselt, saad tõenäoliselt sauna valmistamisega ka ise hakkama. Siiski on mõned tööd, milles tasub paluda spetsialistide abi: elektritööd ja puuküttega sauna ehitamisel pottsepatööd. Kellel endal ehitusoskusi napib, aga sobiv ruum kodusaunaks on juba välja vaadatud, võiks kaaluda duši- ja leiliruumiga valmislahendust, kus kõik tehnilised eeldused on juba olemas.

Mõtle oma võimalusi ja võimeid hinnates läbi, kas ikkagi vaadata valmislahenduse poole või ise ehitada. Samuti pane paberile, mis on ühe eelised või puudused teise ees.

Tellin valmis terviklahenduse

+ Säästan aega ja vaeva. Ise nullist ehitamine on ajaliselt paras väljakutse ning nõuab vastavaid tööriistu ja põhilisi puusepaoskusi.

+ Valmislahendust on lihtne kokku panna. Vajadusel saab selle paigaldatud ainult mõne tunniga, samal ajal kui omaenda sauna ehitamine võib võtta nädalaid.

+ Moodulid võimaldavad seda vajadusel kergesti lahti võtta ja teise kohta ümber paigutada.

– Tavaliselt on valmislahendus kulukam.

– Saan disainis ja lahenduses vähem kaasa rääkida. Iga sammu eest tuleb juurde maksta.

Teen ise

+ Säästan raha – hoian meistrite palkamise arvelt kokku.

+ Vabad käed. Saan kõik enda nägemuse ja soovide järgi teha.

+ Isetegemisrõõm.

– Teadmiste ja oskuste puudumisel on apsakad kerged tekkima. Ajapikku võivad välja kooruda suured vead ja nii võib isetegemisrõõm hiljem kalliks maksma minna.

– Suur ajakulu. Ehitus ehituseks – enne selle juurde asumist on vaja põhjalikku eeltööd.

Allikad: hunker.com, saunaplace.com