1. Milliste sõnadega ennast tutvustaksid?


Loov. Rahulik. Põhjamaine.

2. Kust kõik alguse sai ja mis on teinud sinust selle, kes oled?


Mäletan, et kui olin väike, siis oli igal tüdrukul oma salmik – selline pehmete kaantega, kuhu joonistati lilli ja kirjutati luuletusi. Minu ema joonistas mulle ja õele salmikutesse vildikatega värvilised papagoid. Järgmisel päeval tulin koju, terve ranits klassikaaslaste salmikuid täis – kõik soovisid ilusaid värvilisi papagoisid. Emal polnud aega ja ma olen rohkem graafilise joonega – joonistasin neile ise musta pliiatsiga hoopis elevandid.

3. Kuidas on möödunud sinu loomingulised tegemised disainerina?

Minu areng on käinud väga sihikindlat rada pidi. Olen ühelt poolt loov ja teisalt kahe jalaga maa peal. Niimoodi kahe maailma vahel olen terve elu toimetanud. Teadsin graafilist disaini õppides, et soovin ühel päeval midagi ise teha – sealt hakkas teadlikum isikupärane tunnetus – vorm ja joon – arenema. Suur soov maailma näha viis mind Londonisse. Pärast viit edukat aastat pöördusin koju tagasi – jõudsin arusaamisele, et olen hingelt põhjamaa inimene. Põhjamaisus, monokroomsus ja lihtsus kajastub ka mu loomingus. Kujundasin ise firmamärgi – kaks sookurge – need sümboliseerivad harmoonilist elu kooskõlas ürgse loodusega. Teiselt poolt olen lõpetanud Tartu Ülikoolis õigusteaduskonna ja ärikorralduse magistrantuuri Estonian Business Schoolis.

4. Milliste raskustega oled silmitsi seisnud ja kas on asju, mida oleksid soovinud teada juba karjääri alguses?

Olen veendunud, et elus tuleb kõik läbi suure õppimise ja katsetamise. Ma teen ise Põhjamaa Portselani loodus- ja tootefotod. Armastan käia matkamas ja pildistamas. Palju otsimist ja sadu kaadreid, et saada see üks hea foto. Lisaks täiendan end edasi fotograafiakursustel.

5. Kas on välja kujunenud efektiivne töörutiin?

Alustan päeva igal hommikul kell seitse. Joon klaasi sidrunivett ja lähen jooksma – see annab terveks päevaks positiivse energia.

6. Kas mõtled tööd tehes keskkonnasäästlikkusele?

Keskkonnasäästlikkus väljendub kasutatud materjalis, elueas ja disainis. Kasutan looduslikke materjale – portselan koosneb kaoliinist, päevakivist ja kvartsist. Minimalistlik ja lihtne vorm sobib igasse ruumi, see peab vastu hetketrendid ning on väärt pärandamist järgmisele põlvkonnale.

7. Mis või kes inspireerib?

Ma armastan Eestimaa ürgset loodust. Loodus on imepärane disainer, uurin seda tähelepanelikult – värve, tekstuure, valgust – ammendamatu allikas. Seda lihtsust, ainulaadsust ja rahu soovin edasi anda oma loomingus. Meie ümbrus mõjutab paljuski meie sisemaailma. Usun, et ruumi vaikus ja lihtsus toob tasakaalu inimese ellu.
Samuti inspireerivad mind iidsed tarkused. Põhjamaise elustiiliga läheb kokku wabi-sabi filosoofia, mis leiab täiuslikkuse ebatäiuslikkuses. Selle asemel, et näha sõrmejälge savikausil defektina, tuleks seda vaadata kui efekti. Meistri käe puudutus näitab, kuidas ese on valmistatud, ja lisab isikupära. Wabi-sabi’t iseloomustab asümmeetrilisus, tahumatus, kasinus, tagasihoidlikkus, ehedus ja looduslähedus. Seda mõtet kannab edasi japandi – põhjamaine funktsionalism segatud jaapanlaste rustikaalse minimalismi esteetikaga. Põhjamaa Portselan kasutab monokroomseid värve ja lihtsaid vorme, mis väljendavad japandi esteetikat. Japandile omane minimalism hoiab kodu korras ning see loob rahustava ja tasakaalustava meeleolu ruumi, mis omakorda aitab inimesel mõtestada igapäevast elu ja leida selles oma sisemine rahu.

8. Milline on suurem eesmärk? Mis on see, millega soovid meelde jääda?

Soovin, et minu lugu kõnetaks ja looming leiaks kasutust ning looks rahuliku õhustiku. Julgustan kasutama igapäevaselt õrna säravat portselani kõrvuti rustikaalse saviga, külma metalli sooja puiduga – kontrast toob välja kõigi parimad küljed. Iga ese võib olla õhtusöögilaual erinev – oma looga – nagu põhjamaa neli erinevat aastaaega moodustavad täiusliku harmoonia, tervikliku aastaringi.

9. Kuidas elab meie disain ja kas on põhjust tunda muret või rõõmu?

Ainult rõõmu. Heatasemeline disain toob lisaväärtust ja rikastab meie elukeskkonda.

10. Milline oleks sinu soovitus algajale kolleegile?

Õppida ja kõvasti tööd teha eesmärgiga luua oma kordumatu lugu.

11. Lemmikobjekt enda loomingust?

Mulle meeldib loomingu terviklikkus ja mõtestatus, looduslähedus ja lihtsus – see pakub rahulolutunnet.

Jaga
Kommentaarid