Alustame mõõtmisest

Nagu alati, peaksid sa enne poodi minemist mööbli jaoks mõeldud ala ära mõõtma. Kui sul on plaanis aiamööbel õunapuu alla paigutada, pole seda muidugi vaja teha, aga kui mööbel läheb terrassile või rõdule, siis on see kindlasti vajalik. Poes tunduvad lauad-toolid tavaliselt palju väiksemad kui hiljem kodus.

Mõtle läbi oma vajadused

Mõtle läbi, milleks ja kui palju mööblit sul vaja läheb. Kas plaanid iga päev (kui vähegi võimalik) õues süüa teha või läheb sul vaja ainult lamamistooli, kus raamatut lugeda ja niisama peesitada? Arvesta kõigi pereliikmete ja nende vajadustega ning mõtle ka sellele, kas ja kui palju külalisi sul käib. Kui käib, siis läheb sul vaja rohkem toole.

Mõtle ka selle peale, et võib-olla tahad suviti oma kodukontori õue kolida. Kas laud on selline, kus saab ka tööd teha?

Millise materjali kasuks otsustada?

Aiamööblimaterjali puhul on sul peamiselt neli võimalust: puit, rotang, metall või plast.

Puit on klassikaline aiamööblimaterjal ja sobib igasse aeda ning majapidamisse. Kui valid mööblit terrassile, siis vaata, et mööbel ja terrassilauad omavahel väga vastuollu ei läheks ja kokku sobiksid.

Arvesta sellega, et puit vajab rohkem hoolt kui näiteks plast- või metallmööbel.

Foto: Shutterstock

Puidu kasuks räägib aga selle raskus – toolid-lauad ei lenda suvise äiksetormi ajal minema.

Rotang on vastupidi hästi kerge ja seda on lihtne aias ümber paigutada, kui vaja peaks minema. Punutud rotangmööbel sobib hästi romantikutele – see muudab iga aia mõnusaks pesaks.

Metallist aiamööbel sobib samuti igasse aeda. Metalltoolide ja -diivani juurde käigu aga alati pehmed padjad. Muidu pole mõnusast äraolemisest juttugi – kord läheb tool päikse käes liialt kuumaks ja teinekord on istumise all väga külm. Ilusad padjad muudavad terrassi või aianurga ka hubasemaks ja kutsuvamaks.

Patjade valimisel vaata, et need sobiksid välitingimustesse, tubased padjad ei ole kõige parem valik.

Plastist aiamööbel on olnud tükk aega põlu all, kuna aastaid tagasi olid mitte just kõige kaunima disainiga plastist aiatoolid ja -lauad väga levinud. Õnneks on nüüdseks müügil ka huvitava ja modernse disainiga ilusat plastmööblit. Plastmööbel on väga praktiline, seda on kerge puhastada ja ümber paigutada.

Foto: Shutterstock

Neli lihtsat soovitust:

  • Tiigipuu on parem kui mänd.
  • Alumiinium on parem kui teras.
  • UV-kaitsega polüester on parem kui puuvill.
  • Kvaliteetne kunstrotang peab kauem vastu kui päris.


Kuidas on lood vihmaga?

Kas sa plaanid oma aiamööbli paigutada katuse või lageda taeva alla? Kui katusealune puudub, siis ära osta mööblit, mida peab iga piisa pärast hakkama katma või kuuri alla vedama.

Mis saab mööblist sügisel?

Kui sul ei ole aiamööbli talvekorteri jaoks väga laialt ruumi käes, siis vali pigem väiksem mööbel, aga vaata, et sellel oleks ikkagi mõnus istuda või lesida. Kui mööbel on liiga väike, on see ebamugav ja sa ei hakka seda tõenäoliselt kuigi palju kasutama.

Eelista kvaliteetset mööblit

Õuemööbel peab isegi keerulistes ilmastikutingimustes vastu pidama mitu aastat, sellepärast ei ole mõtet kehvema kvaliteedi kasuks otsustada, isegi kui hinnavõit tundub olevat päris suur.

Katsu käega, kas mööbel on piisavalt sile või on see hooletult viimistletud ja kare. Vaata ka, kas mööbel on kokku liimitud või on olulistes ühenduskohtades kasutatud kruvisid.

Arvesta ka väga kuumade päevadega

Just, sul läheb vaja varjualust. Kui sul muud võimalust varju minna pole, siis osta mööbli juurde päiksevari, mille alla saab ereda päikese eest pugeda.

Allikas: Kinnisvara24.ee