Tunnustatud kinnisvaraarendaja Metro Capitali juht Ain Kivisaar tõdeb, et aina enam eelistatakse nn paneelikatele uut ja kvaliteetset kinnisvara. Sageli otsustatakse 1–2-toalise läbimõeldud planeeringuga linnasüdames paikneva kodu kasuks.

„Esiteks on inimeste ootused elukvaliteedile kasvanud. Ei oodata aastaid, et astuda samm oma unistuste kodu suunas. Paranenud on ka rahalised võimalused ja kindlustunne nende soovide realiseerimiseks. Seega ollakse valmis veidi suuremaks investeeringuks, mis aga tuleviku vaates end igati ära tasub,“ selgitab Kivisaar. Ta toob ka välja, et näiteks SEB statistika järgi olid 2020. aastal 66% kodulaenuvõtjatest kuni 35-aastased inimesed.

Elustiil dikteerib

Teisalt mängivad rolli elustiil ja harjumused. Rohelisemat mõtteviisi toetav generatsioon eelistab keskkonnasäästlikke aga ka mugavaid lahendusi.

„Vanemates majades ei ole sageli selliseid hüvesid nagu turvalised jalgrattaparklad või elektriauto laadimispunkt jne. Uusarendustes on sellele mõeldud. Näiteks targa kodu süsteemiga saab korterist ära olles reguleerida tubade temperatuuri, ei pea aega kulutama kütte- või veenäitude saatmisele. See käib automaatselt,“ selgitab kinnisvaraarendaja.

Samas rõhutab ta, et elu tuiksoonel ei pea tähendama 24/7 kestvat melu ja müra. „Tänased ehitusmaterjalid võimaldavad rajada väga kvaliteetselt hooneid, nii et korteri seinad ja aknad peavad tänavahelisid hästi kinni. Kodus on mõnus rahulik olla.“

Trenditeadlikud koduostjad

Sisekujundaja Anita Karma sõnul on noorem koduostja väga trenditeadlik. “Ollakse kursis, mis on in, ostetakse ägedat disaini ja mööblit.” Ta lisab, et samas ei pruugi alati mitu lahedat asja koos toimida ning investeering aega ja rahasse läheb kaotsi. “Minu soovitus on alati jälgida tervikut. Meil on nii palju kanaleid, kust inspiratsiooni ammutada ja see on väga tore. Aga see, mis töötab Pinteresti-maailmas, ei pruugi tingimata sobida sinu koju.”

Karma selgitab, et hea ja kindel valik on ajatu stiil – eriti siis, kui ei teata veel, mida eelistatakse. Nii on hiljem lihtne vastavalt hooajale, trendidele või meeleolule detailidega vaheldust luua. „Julgustan sisustades valima ühe tooni, mis seob võtmena kõik ühtseks. Olgu see siis näiteks valge, beežikas või must. Puhtale lõuendile on lihtne värvi lisada. Kui soovid maalähedust, too sisse soojemaid toone. Vitamiinisüstiks lisa näiteks türkiissiniseid või muid erksaid detaile,” ütleb ta.

Praktilisuse võlu ja ilu

Mida väiksem pind, seda vähem on ruumi asjadele. Seega tuleks rõhku panna funktsionaalsetele lahendustele. „Joonista, kirjuta lahti, kuhu ja mida tahaksid paigutada. See aitab läbi mõelda, milline peaks olema näiteks köögimööbel kuni selleni välja, kuhu paigutada silma alt ära koristustarbed.”

Hiljuti sisustas Anita Karma Uues Maailmas asuva silmapaistva arhitektuuriga Toom-Kuninga 15 maja näidiskorteri, kus lähtuski ajatust valge ja hõbeda kombinatsioonist ning ruumisäästlikest aga efektsetest lahendustest. Ta jagab pilkupüüdva kodu näitel veel paari soovitust.
“Köök on kodu süda, aga esik on visiitkaart. See võiks olla elegantne. Kuna esikutes pole tavaliselt üleliia ruumi, siis tasub sisustamisele läheneda nutikalt. Klaasist konsoollaud aitab kitsast alast luua avarama mulje, aga samas tekib ka tasapind, kuhu võtmeid-kindad asetada.“ Sisekujundaja soovitab ka teistes ruumides kasutada peegleid ja klaasi. Näiteks peegeluksega kapp magamistoas muudab elupinna visuaalselt suuremaks. See võimaldab lisada emotsiooni efektse ja silmapaistva voodiga, tuua mängu mustreid või kunsti,” ütleb sisekujundaja lõpetuseks.

Tutvu šikkide linnakodudega: toomkuninga.metro.ee



Jaga
Kommentaarid