Tomat on üks tänuväärsemaid söödavaid taimi, mida kasvatada. Omakasvatatud tomatite maitse on hoopis midagi muud, kui kaubandusest ostetutel. Pealegi annab see võimaluse valida tohutu hulga vahvate sortide vahel. Ära muretse, kui õueruumi napib: sa ei vaja muud, kui piisavalt suurt konteinerit ning päikeselist kasvukohta rõdul või terrassil.

1. Leia tomatitele mõnus päikeseline kasvukoht. Tomatitaimed kasvavad paremini ja annavad rohkem saaki kasvukohas, kus nad saavad vähemalt kuus tundi otsest päikest. Parem veel, kui päikest jagub kaheksaks tunniks. See kehtib hoolimata sellest, kas kasvatad tomateid potis või peenramaal.

Inimesed kipuvad oma rõdu või aianurga päikeselisust tihtipeale üle hindama. Selleks, et aru saada, kas tegu on tomatikasvatuseks sobiva paigaga, tuleks sellele hommikul, keskpäeval ja õhtul pilk heita ning jälgida, kui palju sinna tegelikult päeva jooksul päikest paistab. Otsest päikest peaks jaguma vähemalt kuueks kuni kaheksaks tunniks.

Arvesta sellega, et kuigi päev venib suvel pikemaks, muutub ühtlasi ka päikese liikumistrajektoor ning varjud ja päikepaiste võivad seetõttu kesksuvises aias hoopis teistsugused olla kui varakevadel. Kui kasvatad tomateid seina või aia ääres, siis on võimalik, et pead hooaja edenedes nende asukohta pisut sättima, et taimed maksimaalsel määral päikest saaksid.

2. Leia piisavalt suur kasvukonteiner- või pott. Siin võib lähtuda rusikareeglist „mida suurem, seda parem“. Tomatid kasvavad kõrgeks, neil on pikad väänlevad varred ning nad vajavad piisavalt mulda, millest kasvuks jõudu ammutada. Pealegi, suuremas kasvunõus kuivab pinnas aeglasemalt ning jätab sulle kastmise osas pikema ajalise lõtku.

Vali pott, mis on vähemalt 45 cm sügav (ideaalselt 60 cm). Tsingitud veetünnid on tomatitele ideaalseks kasvunõuks, hästi sobivad ka veinivaadid. Enne taimede istutamist veendu, et kasvunõu põhjas on drenaaži jaoks augud, vajadusel puuri need ise.

NB! Kui tomatite kasvukohas on väga palav või kui kasvunõu paikneb otse asfaldil, siis on parem metallist istutusanumaid vältida, tomatitaimede juured võivad neis kuumaga kõrbeda.

Determinantsetele tomatisortidele sobib ka pisut väiksem istutusnõu, sest sellised sordid lõpetavad kasvu mõne õiekobara järel ning jäävad madalaks. Nad on kasvult pigem põõsasarnased ega vaja nii palju mulda või toestamist.

Paljud tomatid, eriti just vanemad sordid, on aga indeterminantsed ning võivad kasvada isegi kuni kahe meetri kõrguseks. Nende jaoks vali võimalikult suured konteinerid. Kui istutad ühte potti kokku mitu taime, siis jäta kahe taime vahele ca 5 sentimeetrit vahet, see tagab parema õhuringluse.

3. Istuta tomatitaimed sügavale mulda. Vali sobiv kasvunõu ning säti see eelnevalt välja valitud päikeselisse kohta paika.

Täida umbes pool potist värske kasvumullaga. Kui soovid, siis nüüd on just õige hetk mulla hulka komposti või mõnda pikatoimelist väetist lisada. Seejärel aseta tomatitaim mullahunniku keskele. Säti kõrgust nii, et mullast ulatuks välja ainult kaks ülemist lehepaari. Selline tehnika (süvaistutus) sunnib taime mulla alla jäävale varreosale lisajuuri kasvatama ning taim kasvab tugevamaks ning moodustab tervema juuresüsteemi. Tervem juurestik võrdub tugevam taim ja rohkem tomateid. Kui oled taime kõrguse paika sättinud, täida pott mullaga. Kasta muld korralikult läbi.

4. Säti paika taimetoed. Peaaegu kõik tomatitaimed vajavad toestamist, välja arvatud mõni üksik madalakasvuline determinante sort. Kuigi su värskelt istutatud tomatitaim pole veel seda nägugi, et ta võiks tuge vajada, on siiski hea see tema jaoks kohe valmis sättida — juba väändunud taime võib hiljem üsna keeruline toestada olla.

Foto: Pixabay

Kui kasutad bambusest või muid puidust keppe, siis säti üks kepp mulda kohe taime varre kõrvale ning paar-kolm keppi poti äärtesse, nende abil on hiljem hea külgmisi harusid või viljakobaraid toestada. Vajadusel võid hiljem välimiste tugikeppide ümber lisatoe andmiseks nööri põimida.

Kui ostsid tomatitele spetsiaalse kasvuraami, siis säti see kohe paika. Tomatitaim peaks jääma raami keskele. Tomati raamile kinnitamisel võid abiks võtta ka spetsiaalsed taime kinnitusrõngad või -ribad.

5. Kasta regulaarselt. Pidev ja regulaarne kastmine hoiab konteineris kasvavad tomatid õnnelikena. Kasta taimi umbes kaks korda nädalas (väga kuumal suvel tihemini). Kastmisel jälgi, et pinnas oleks pidevalt niiske, kuid mitte liiga märg. Liiga vähene kastmine nõrgestab taimi ja muudab need haigustele vastuvõtlikumaks, liiga rohke kastmine aga võib põhjustada juuremädanikku ning viljade lõhenemist.

Väldi lehtede märjakskastmist, see võib põhjustada lehemädanikku või seenhaigusi. Hea lahendus on tilkkastmissüsteem, nii saavad taimed just vajalikul määral vett, et pinnas püsiks niiske ning sina ise võid rahuliku südamega kasvõi nädalaks ajaks kodunt ära minna.

6. Väeta taimi. Tomatitaimed on keskmise toitainetevajadusega. Kuna konteineris kasvades on pinnast ja toitained piiratud hulgal, siis tasuks tomateid varajasel kasuperioodil üle nädala väetada. Viljade valmima hakates võib väetamisega tagasi tõmmata.

Kasuta väetamiseks spetsiaalset tomativäetist. Väldi kõrge lämmastikusisaldusega väetisi, need soodustavad pigem lehe ja varte kasvu, kui viljade moodustumist.

Allikas: Houzz