Alvar Aalto märgiline klaasesemete kollektsioon sündis 1936. aastal Iittala korraldatud disainikonkursi raames. Aasta hiljem sai seda tundma kogu maailm, kui kollektsiooni esitleti kuulsal Pariisi maailmanäitusel. Soome järvedest inspireeritud dünaamilise ja voolava disainikeelega vaasist sai seejärel koheselt täielik sensatsioon.

Aaltol oli oskus luua midagi erilist, kuid seda samas nii vabas vormis, mis jätab igale inimesele võimaluse ise otsustada, kuidas seda vaasi kasutada. Ka mitmeid aastakümneid hiljem on tema kollektsioon jätkuvalt maailmas tuntud ning Aalto nimelist vaasi tuntakse Soome disaini ühe ikoonilisema esemena.

Aalto üks haruldasemaid disaine

Tänavusel juubeliaastal tuleb Iittala välja erikollektsiooniga, mille sündi on inspireerinud arhiivist leitud üks haruldaseima kujuga Aalto vaasidest. 1937. aastal tootmises olnud disain on oma kujult veidi teravam ja kitsam kui klassikaline Aalto vaas, meenutades bumerangi. Tollest aastast on teadaolevalt vaid kolm erinevat disaini.

Iittala 140. aastapäeva tähistamiseks ilmub limiteeritud erikollektsioonis aastanumbrile kohaselt kokku 2021 vaasi, millest igaüks on nummerdatud. Vaasid on saadaval neljas värvitoonis: vask, samblaroheline, tumehall ja läbipaistev. Iga ese on puhutud suuga ja kujundatud puidust vormi abil.

100% ümbertöödeldud klaasist Aalto vaas

2019. aasta kevadel sai Iittalast üks esimesi tööstuslikke tootjaid maailmas, kes valmistas tooteid täielikult enda tehase ülejääkide ümbertöötlemisel saadud klaasist. 2020. aastal sündis nendest esemetest jätkusuutlik erikollektsioon.

Alanud aastal lisandub 100% ümbertöödeldud klaasikollektsiooni uus liige – suuga puhutud ja puidust vormi abil loodud Aalto vaas. Puidust vorm annab klaasile iseloomuliku ebaühtlase, elava pinna. Kuigi kõik suuga puhutud esemed on juba oma olemuselt kordumatud, muudab taaskasutatud materjal need veelgi ainulaadsemaks: sõltuvalt ümbertöötlemisse jõudnud klaasijääkidest varieeruvad vaasid alates jahedast meresinise alatooniga värvist kuni rahustavate hallikate toonideni.

Valmistatud Iittala tehases Soomes

Kõik Aalto vaasid valmivad endiselt Soomes, Iittalas asuvas tehases, kust ettevõtte lugu 140 aastat tagasi alguse sai. Ehkki Aalto vaas on vormilt väga puhas ja lihtne, pole nende valmistamine kaugeltki kergete killast.

Ideaalse kvaliteediga eseme loomiseks on vaja erilisi käsitööoskusi, teadmisi materjalidest, värvidest ja tootmismeetoditest. Kõige aluseks on meisterlikkus: Aalto vaasi valmistamiseks läheb vaja 12 tööetappi, 7 käsitöölist ja 1100°C kuumust.

Iittala klaasivabriku osavad käsitöölised on pühendunud traditsiooni elus hoidmisele; iga Aalto vaas on suuga puhutud ja saab individuaalset tähelepanu. Seeläbi sünnib Soome disaini koon iga päev uuesti ja selle ainulaadset kuju esitletakse kodudes ja avalikes ruumides, muuseumides ja galeriides üle kogu maailma.