Kodumasinad ja muud seadmed

Suurpuhastustuhinas tuleks esmajärjekorras tähelepanu pöörata kohtadele, mis kõige enam määrduvad ning kuhu ikka ja jälle üht-teist tilkuma kipub:

Külmkapp. Vähesed teised seadmed määrduvad nii kiiresti kui külmik. Toidujäägid, kapinurka ununenud toiduained, lekkivad pakendid — külmkapp justkui tõmbaks mustust ligi.

Kui tihti puhastada: eksperdid soovitavad külmkappi iga hooaja alguses põhjalikult puhastada, kuid kindlasti tuleks teha seda vähemalt kaks korda aastas. Alusta sellest, et tõstad kõik toiduained külmikust välja. Aseta need külmakasti või kui väljas on miinuskraadid, siis tõsta need puhastamise ajaks õue. Seejärel eemalda sahtlid ja riiulid ning aseta kõrvale. Kasuta kapi seestpoolt puhastamiseks sooda ja vee lahust, pühi kapp põhjalikult lapiga üle. Jonnakad, kleepuvad plekid? Võta appi mitteabrasiivne puhastussvamm või aseta plekile mõneks ajaks sooja veega niisutatud majapidamispaber, see aitab pleki lahti leotada.

Nõudepesumasin. Nõudepesumasin, nagu pesumasingi, on seade, mille puhul paljud eeldavad, et see puhastub automaatselt. Tegelikult aga asi nii siiski ei ole. Katlakivi, pesuvahendi jäägid ja toidujäänused võivad masina efektiivsusele tugevat mõju avaldada.

Kui sageli puhastada: nelja kuni kuue nädala tagant.

Puhas nõudepesumasin saab alguse kuumast veest. Kontrolli, et boiler töötaks optimaalsel temperatuuril (ca 49 kraadi). Järgmiseks tühjenda filter toidujäänustest, eemalda ja puhasta restid ning pühi masina sisepind kuiva lapi või svammiga üle. Ära kasuta puhastamisel tavalist seepi või nõudepesuainet, sest need võivad masina osasid kahjustada. Kareda vee plekkide eemaldamiseks kasuta äädikat või soodat.

Mikrolaineahi. Toidupritsmetest ei saa mikrolaineahju puhul üle ega ümber. Isegi kui sa end neist igapäevaselt väga häirida ei lase, siis tea, et toiduosakesed võivad masina töö kehvemaks muuta. Ja keegi ei armasta toitu, mis vaid poolenisti leige.

Kui sageli puhastada: igapäevane hooldus. Aurupuhastus korra nädalas.

Siinkohal on oluline ennetustöö. Kata toit pritsmete ennetamiseks kaanega ning käi mikrolaineaju sisemus iga päev niiske svammi või lapiga üle, enne kui toidupritsmed sisse kuivada jõuavad.
Kangekaelsemate plekkide korral aseta mikrolaineahju tassitäis vett ning kuumuta seda tugeval kuumusel kaks kuni kolm minutit. Aur peaks kinnikuivanud plekid lahti leotama. Seejärel kasuta sisepinna üle pühkimiseks äädikat. Samuti muuda mikrolaine ahju tuulutusavade tolmuimejaga puhastamine osaks oma tolmuimeja kasutamise rutiinist.

Pliit ja ahi. Pliit on üks neist kodumasinatest, mis pühadehooajal ilmselt kõige enam vatti sai. Pliiti ja ahju pole ilmtingimata kõige lihtsam ja kiirem puhastada, kuid kuna see on su köögi tõeline staar, siis on see vajalik.

Kui sageli puhastada: nii tihti kui tarvis.

Eemalda põletid ja restid ning leota neid ca 20 minutit seebivees, seejärel hõõru svammiga puhtaks. Pühi üle pliidiplaat. Eemalda ahjust restid ja leota neid köögivalamus seebivahuses vees, seejärel pühi svammiga puhtaks. Ahju enda puhastamise osas vaata kasutusjuhendist lisainfot, kuid alustada võid ahju põhja tolmuimejaga üle tõmbamisest, seejärel pühi ahju sisepind niiske svammiga üle. Kõige lihtsam on ahju puhastada kaubandusvõrgus saadaolevate spetsiaalsete ahjupuhastusvahenditega, kuid neile on ka alternatiivseid lahendusi. Igapäevase ennetava meetodina võid ahju põhjas kasutada küpsetuspaberit, see ei lase plaadilt või restilt tilkunud toidupritsmetel põhja külge kõrbeda ning seda on lihtne vastavalt vajadusel uue lehe vastu välja vahetada.

Roostevaba teras. Enamikus köökidest leidub mõni roostevabast terasest seade. Kuigi nimetus ise tundub viitavat teatavale sissekodeeritud puhtusele, on terasest pinnad, sealhulgas töötasapinnad, roostele ja mustusele siiski üsna vastuvõtlikud.

Kui sageli puhastada: igapäevaselt.

Kasuta terasest pindade pühkimiseks pehmeid svamme ja mikrofiibrist lappe. Väldi karedaid küürimissvamme, mis võivad pinda kriimustada. Kangekaelsete plekkide eemaldamiseks kasuta plastikust küürimiskäsna. Harjatud või poleeritud teraspindade puhul on oluline meeles pidada, et pühiksid ja küüriksid alati soontega samas suunas. Kareda vee plekkide puhul kasuta spetsiaalset roostevaba terase puhastusvahendit, muidu piisab lahjendatud äädikast, soodast või kloorivabast klaasipuhastusvahendit.

Töötasapinnad. Plekid ja tilgad töötasapinnal on ilmselt kõige silmatorkavam ja häirivam segadus köögis. Iga materjal on erinev, nii et enne abrasiivsete puhastusvahendite poole pöördumist tee veidi uurimistööd, vastasel juhul võid oma töötasapinda pöördumatult kahjustada.

Marmor. Marmor on üks kauneimaid töötasapinna materjale. Kuid sellel kaunidusel on oma hind, seda nii maksumuse kui hoolduse osas. Sidrunimahl, alkohol või tomatikaste võivad marmorpinnale sattudes tõelist hävitustööd teha.

Kui sageli puhastada: igapäevaselt. Väldi happeliste ainete sattumist marmorpindadele. Nende alla kuuluvad nii kõikvõimalikud puhastusvahendid kui ka äädikas, sidrunimahl ja valgendi.
Pinna puhastamiseks kasuta leebet seepi, vett ning mitteabrasiivset svammi. Eksperdid soovitavad vähemalt korra kuus marmorpind pihustatava tihendusvahendiga üle käia, see aitab vältida plekkide sisse sööbimist.

Graniit. Graniit on endiselt üks populaarsemaid töötasapinna materjale ning seda on küllaltki lihtne puhtana hoida.

Kui sageli puhastada: igapäevaselt. Aasta või kahe tagant tihendada.
Graniidi puhastamiseks piisab pehmest lapist ja soojast veest. Võid kasutada ka spetsiaalset graniitpindade puhastusvahendit. Aasta või kahe tagant tihenda tööpind graniidile mõeldud veepõhise hermeetikuga. Ka graniidi puhul tasub vältida happelisi puhastusvahendeid ja tsitrusmahla. Kindlasti ei tohiks kasutada metallist küürimiskäsna, sest see võib töötasapinda kriimustada. Ja veel, ära kunagi aseta tulist potti või panni otse graniidist tasapinnale, kasuta alati kaitseks kuumaalust või pajalappe.

Puidust tööpinnad ja lõikelauad. Isegi kui su töötasapinna pole puidust, siis puidust lõikelauad vajavad ikka puhastamist.

Kui sageli: pärast iga kasutuskorda. Vajadusel õlita.
Vastupidiselt lamineeritud pindadele, mis ei ima plekke kiiresti sisse, on puidu puhul tarvis kärmet reageerimist. Kui oled lõikumise või hakkimise lõpetanud, eemalda kõik toidujäätmed, hõõru pinda leebe puhastusvahendiga ning seejärel kuivata. Lõikelaudade desinfitseerimiseks kasuta lahjendamata äädikat. Väldi keemilisi puhastusvahendeid, sest nende jäägid võivad toidule üle kanduda. Kangekaelsemate plekkide puhul katseta sidruni ja soola või söögisoodaga. Aegajalt võib puit vajada õlitamist. Määri lõikelaud ühtlaselt õliga kokku, lase 15 minutit seista ning pühi seejärel liigne õli majapidamispaberi abil maha.

Kapid ja muud hoiupinnad

Kui köögikappide uste taga luurab korralik segadus, siis ei tundu ka ülejäänud köök mõnusa ja puhtana.

Kui sageli puhastada: vajadusel.
Alusta sellest, et tõstad kapid tühjaks. Sorteeri, mida soovid alles hoida, kas mõni asi on tähtaja ületanud ja tuleb ära visata, kas mõned tarvikud on sellised, mida sa tegelikult ei kasuta ja võiksid kellelegi edasi anda või annetada. Seejärel pühi riiulid ja kappide siseseinad lapiga üle, et eemaldada plekid ja kõikvõimalikud toidupurud. Ühtlasi on see hea hetk uuesti läbi mõelda, mida tasuks toiduainete ja köögitarvete paigutuses ja hoiustamises ümber sättida ja paremini korraldada.

Seinad

Seintele satub omajagu piisku ning need saavad tihtipeale kriime ja kraapse.
Kui sageli puhastada: iga paari nädala tagant või vastavalt vajadusele.

Pea meeles ka seinad pisteliselt oma tolmuimejarutiini kaasata. See aitab vältida tolmu kogunemist seintele ning luitunud ilmet. Pühi plekid niiske lapiga maha. Tugevama määrdumise puhul proovi soodast ja vähesest veest kokku segatud paksu pastaga. Kui muu ei aita, katseta kaubanduses müügil oleva spetsiaalse plekkide eemaldamiseks mõeldud puhastussvammiga.

Põrandad

Puhaste põrandate aluseks on regulaarne tolmu võtmine. Kuid toiduplekid ja kriimud vajavad pisut põhjalikumat tähelepanu.

Kui sageli puhastada: igapäevaselt, kord nädalas või vastavalt vajadusele.

Laminaatpõrandate puhul kasuta põrandapesumoppi, mis on vaid kergelt niiske ning lisa pesuveele veidi leebet puhastusvahendit. Kangekaelsemad plekid eemalda käsitsi küürides. Sama kehtib plaatidest põranda puhul, kuigi plaadivuugid võivad vajada pisut põhjalikumat puhastust. Vajadusel võta siinkohal appi ehituspoodides müüdav spetsiaalne vuugipuhastaja.

Puitpõrandad vajavad teistsugust lähenemist ning eelkõige sõltub see nende viimistlusest: polüuretaan, šellak, vaha või lakk. Loomulikult on kõige aluseks regulaarne tolmu võtmine, põranda pühkimine ning kerge pesu puidule sobiva põrandapesuvahendiga.

Valamu äravool

Kui puhas su köök ka pealispinnalt välja ei näe, kui seal lõhnab halvasti, siis jätab see endast räpase mulje. Tihtipeale on halvas lõhnas süüdlaseks valamu äravool.

Kui sageli puhastada: lase oma ninal end juhtida või puhasta iga paari päeva tagant.
Kraanikausist halva lõhna eemaldamiseks on mitu võimalust. Sega sidrunimahlast ja soodast pasta ning vala kihisev segu äravoolu. Lase mõned minutid seista, seejärel loputa külma veega.
Samuti võid raputada torudesse soodat, valada peale veidi äädikat ning lasta ca viis minutit seista. Seejärel loputa kuuma veega, vajadusel korda protseduuri.

Aknad

Mis kasu on suurepärasest vaatest, kui seda hägustavad plekid ja mustus? Ära aknaid oma puhastusrutiinist välja unusta.

Kui sageli puhastada: eks see sõltub sinust endast, kuid vähemalt kaks või kolm korda aastas tuleks seda kindlasti teha.

Enne alustamist veendu, et põrandad, seinad ja töötasapinnad oleksid pritsmete eest kaitstud.
Parimaks ja turvalisemaks pesuvahendiks on soe vesi ja leebetoimeline nõudepesuvahend. Kasuta akende puhtaks hõõrumiseks svammi ning jälgi, et puhastaksid ka akende nurgad ja servad. Tõmba aknapind kuivatuskaabitsaga üle ning pühi puhta lapiga kuivaks. Ära unusta, et puhastamist vajavad ka aknaraamid.

Potid ja pannid

Must pann jätab ka kõige puhtamast köögist räpaka mulje.

Kui sageli puhastada: pärast iga kasutuskorda.
Parim viis pottide-pannide puhaste ja säravatena hoidmiseks on käsipesu sooja vee ja nõudepesuvahendiga. Samas tasub meeles pidada, et mõned materjalid vajavad teistsugust lähenemist.