Köögimööbli värvimise üheksa etappi:

1. etapp on selgitada välja, mis materjalist su köök on. Millised on head ja millised on vead. Mõtle läbi, kas soovid värskendada olemasolevaid käepidemeid, tasapinda või tagumist seina. Mõtle välja toonid ja stiil. Planeeri, kogu inspiratsiooni või jää oma maitsele kindlaks. Sinu köök on SINU köök ja Fusion mineraalvärviga on seda võimalik iga kell jälle värskendada. Selgita välja, kas su köök käib lihtsalt pusledeks, sest mõnda asja on mugavam värvida nii, et see on tasapinnale laotatud. Mõtle välja, kas soovid värvida pintsli või rulliga.

Foto: Köögimööbel enne värvimist.


Foto: Selle köögiprojekti juures oli mööbli eripäraks suhteliselt kergesti eemaldatav plastikust pealiskiht ning seetõttu sai see ka eemaldatud.


2. etapp — alusta ettevalmistuse kõige olulisema osaga, mis tihti tahaplaanile kipub jääma, sest tahad ju nii väga otsekohe värvima hakata. Rahu, suksu — kõigepealt tuleb see tähtis asi ära teha. PESU ja korralikult ja hea pesuvahendiga. Selle projekti juures on kasutatud Fusion Mineral Paint TSP Alternative pesuvahendit. Kui sulle tundub, et su köök ei ole väga must, siis saad sellega kokku segada lahuse, mida ei pea maha loputama. Retsept selleks on 2 korgitäit TSP Alternative’i ühe liitri sooja veega. Kui su köök nõuab karmimat küürimist, siis kasuta TSP Alternative’i puhtalt. Sellisel juhul saad väga korralikult puhta lõpptulemuse, aga peale sellist puhastust pead kindlasti pestud pinnad põhjalikut üle loputama. Enzypin rasvaärastaja on samuti hea valik. See ökolooloogiliselt puhas pesuvahend on saanud Eesti Allergialiidu märgise ning sobib hästi ettevalmistustöödeks. Piserda seda pinnale ja aja niiske käsnaga laiali. Lase veidi puhastusainel maagiat teha ning pese pind puhta veega üle. Enzypin räsvaärastaja on pihustiga pudelis kontsentreeritud kujul, mistõttu jagub sul seda hiljem pikaks ajaks, et köögi rasvaseid pindu puhastada.

3. etapp on KARESTAMINE. See on etapp, mis tõenäoliselt öösel su unenägudesse hiilib ja roosade ükssarvikute hulka kurja nõia saadab. Tegelikult ei ole see nii hull, kui sa ette kujutad. Sul on vaja liivapaberit karedusega 180-240. Pinnalt ei ole vaja maha lihvida vana viimistlust — see on vaja teha lihtsalt veidike karedaks, et värv sinna kõvemini kinni hakkaks. Päris nõme võib olla olukord, kui oled oma köögi värvimisega hullult vaeva näinud, et hiljem näha kohti, kuhu värv ei ole kõige paremini kinni jäänud. Ja sa võid võtta seda kui mõnusat trenni — vasak käsi ja parem käsi, väike venitus, pinguta lihvimisel kõhulihaseid. Peale karestamist eemalda lihvimistolm niiske lapiga.

4. etapil on vaja teha üks TEIPIMINE. Soovitan sul soojalt siin mitte raha kokku hoida ja valida kvaliteetne teip.Mina eelistan selles töös Tesa kõrgema kvaliteediga maalriteipi. Sul võib tekkida küsimus, miks ja mida üldse teipida. Ilusa ja puhta lõpptulemuse saavutamiseks teibi kõik see, mida sa ei soovi värviseks teha. Kui sa ei soovi värvida näiteks kapisisusid, siis ilusa ja puhta lõpptulemuse saad teibi abil. Kui sa ei saa küljest ära võtta furnituuri, siis selle võiks samamoodi teipida — värvised uksehinged ei tööta hiljem nii hästi ja ei näe head välja ka.

5. etapiks võiks sul selge olla mis materjalist su köök on, sest kui see on kunstmaterjal, siis soovitan üsna julgelt panna värvi alla üks kiht Fusion Mineral Paint ULTRA GRIPi. See on värvi nakkuvust parendav vahend. Võid seda peale kanda rulli, pintsli või mikrofiiberkäsnaga. Mida õhemalt seda pinnale kannad, seda parem. Kui sa ei ole kindel, kas sul köök on puidust või spooniga kaetud või kunstmaterjalist, siis võid igaks petteks igal juhul Ultra Gripi ringi ära teha. Ultra Grip tahab kindlasti 12 tundi kuivada, enne kui värvimise maiuspala ette võtta saad.

6. etapp on VÄRVIMINE. Jah, nüüd saab tõesti värvima hakata. Kui sa ei ole oma tehnikas kindel või on su kodu väga kuiva õhuga või värvid väga sooja ilmaga, siis hoiatan juba ette, et Fusion Mineral Paint kuivab üsna kiiresti. Sellisel juhul soovitan sul võtta värvile juurde kuivamisaja pikendaja ehk Fusion Extenderi. Sega seda 15 ml 500 ml värvi hulka. Värvi olgu su töövahendi peal pigem vähe kui liiga palju. Värvi pigem 2-3 õhukest kihti, sest, usu mind, üks paks kiht ei näe hea välja.

7. etapiks on LISAKAITSE. Selle projekti juures kasutatud Fusion mineraalvärv ei vaja kinnitamist. Kuigi selle enamasti ülimatt viimistlus võib tekitada tunde, et tegemist on poorse värviga, siis ei ole see nii. Siiski just selle ülimati lõppviimistluse tõttu võib Fusion värv pinnal kergesti määrduda. Lisakaitseks kööki soovitan kasutada kahte võimalust: Fusion Mineral Paint Tough Coat lakk. Seda on saadaval mati ja läikivana. Mati laki matistavad osad vajuvad üsna kiiresti pudeli põhja. Mulle meeldib enne igat laki võtmist pudelit õrnalt loksutada. Lakki kanna peale niiske mikrofiiberkäsnaga. See võib tunduda tuumafüüsika, aga tegelikult on protsess üsna lihtne ja kiire. Tee käsn märjaks ja vääna sellest nii palju vett välja kui võimalik, seejärel kanna ca 2-eurose mündi suurune kogus lakki käsna pehmemale poolele ja voldi see ühtlaselt käsnale. Seejärel kanna kindlate ja ühtlaste tõmmetega pinnale. Sõltuvalt pinna suurusest võiksid lakki käsnale laadida peale 2-3 käsnatõmmet. Tough Coati kihte võiks olla 2-3, kihtide vahel loputa käsn puhtaks ning lase kihil kuivada sõltuvalt õhuniiskusest 1-4 tundi.
Tumedatel toonidel võib Fusion Tough Coat teinekord hägune jääda. Sellise hirmuga jäta lakk sinnapaika ja võta Fusion Stain & Finishing Oil õlivaha toon Natural. Mineraalvärvile kandmisel tuleb sellega töötada üsna kiiresti. kanna seda kiuvaba lapi, puuvilla- või mikrofiiberkäsna abil üsna õhuke kiht pinnale. Kuna Fusion mineraalvärv ei ole poorne, siis ei ole õlil mitte kuhugi edasi imbuda, mistõttu ära seda pikalt pinnale paksult seisma jäta. Stain & Finishing Oil’iga tööteldud piund on kasutuskõlblik kolme päeva möödudes.

8. etapp on KANNATLIKKUS. Värv on puutekuiv teinekord juba 4 tunni möödudes, aga lõplik kuivamisaeg on sellel 21 päeva. Ideaalmaailmas ei kasuta sa oma kööki sellel ajal, aga see on muinasjutt. Sa võid oma kööki kasutada, aga ülima ettevaatusega. See 21 päeva võib tunduda igavikuna, aga head asjad tahavadki pikka ootamist. Selle aja jooksul aurustub vesi värvikihtidest välja ning värv saavutab maksimaalse tugevuse.

9. etapp — NAUDI! Sa oled ära teinud suure töö ja oled klaasikest mulli, maitsvat teed või aromaatset kohvi väärt!

Jaga
Kommentaarid