1. Avatud planeering ei pruugi alati olla parim variant

Avatud planeeringuga köögid ja elutoad on minevikku jäämas. Koduostjad soovivad üha enam, et köök oleks teistest eluruumidest eraldi. Kui plaanid kodu mõne aja pärast müüa, tasub sellele kindlasti mõelda. Kui aga majas juba on avatud plaaniga köök, siis tasub mõelda nii-öelda “poolavatud” planeeringu peale, kus köök on eluruumidest eraldatud näiteks mööbli või taimedega.

2. Võimalusel väldi liiga väikest kööki

Suur köök on paljude unistus ning kodu planeerides ei tasu köögi jaoks jätta vaid tibatillukest nurgakest. Siinkohal on oluline roll tervel kodu pindalal. Kui kodus on näiteks väike köök ja suur söögituba, siis tasub mõelda nende kahe ruumi ühendamisele.

3. Liiga vähe ruumi tööpindadele

Hea köögi planeerimine võtab aega ja oskusi. Üks detail, mida kindlasti planeerimata ei tohi jätta on tööpindade suurus. Ideaalis ei tohiks tööpindade arvelt midagi ohverdada, kuid oluline on, et ruumi jagub nii söögi tegemiseks, nõude kuivatamiseks kui ka väiksema köögitehnika jaoks. Märkimata ei saa jätta samuti seda, et kvaliteetsed tööpinnad on väärt investeering.

Foto: Selle köögi puhul on rõhku pandud mahukatele kappidele, kuid unustatud on tööpind, mida pliidi ja kraanikausi vahel praktiliselt ei olegi.


4. Pole piisavalt hoiustamisruumi

Hoiustamisruumile tuleks mõelda juba köögi planeerimise alguses. Planeerimisel tasub esmalt kirja panna asjad, mille jaoks koht juba olemas on ja siis edasi need, millel veel oma kohta pole. Väiksemates köökides on võimalik rakendada mitmeid erinevaid kavalaid lahendusi.

5. Halb valgustus

Köögis on valgustus olulisel kohal ja on mõned põhiasjad, millele kindlasti tähelepanu tuleks pöörata. Kõige olulisem on see, et tööpinnad oleksid korralikult valgustatud, et toidu valmistamine oleks mugav ja turvaline. Samuti on oluline välimus — miks mitte valida köögisaare või söögilaua kohale mõni uhkem rippvalgusti. Moodsaid kappe saab esile tuua, kui neid alt valgustada.

Hea lahendus terves köögis on dimmerdatavad valgustid. Seeläbi saab näiteks söömise ajaks valgust natuke mahedamaks keerata, et mõnusam õhkkond luua. Samuti on oluline, et kõikidel aladel oleks eraldi lülitid — nii ei pea kõik tuled kogu aeg põlema.

6. Kiirelt moest mineva kujundusega kapid

Kuigi trendide jälgimine võib olla meeltlahutav, tasub köögikappe valides hoolega mõelda, milliste kappidega oleksid nõus vähemalt kümme aastat läbi ajama. Köögikujunduses on kindlam jääda ajatu disaini ja värvide juurde. Isikupära saab alati juurde lisada tapeedi, seinavärvi või hoopiski valgustusega.

Foto: Roosa köök võib tunduda väga värske ja lahe. Aga kas ka viie aasta pärast?

7. Võimalusel laienda köök aeda

Kui köögiaknast paistab kaunis aed, siis miks mitte minna sammuke edasi. Planeeri lisaks aknale ka uks, kust pääseb mõnusatel suveõhtutel verandale perega õhtustama.

8. Ventilatsioon on oluline

Hea ventilatsioon on oluline igas köögis, kuid eriti avatud plaaniga või väikestes köökides, kus ilma korraliku õhupuhastajata lihtsalt ei saa. Lisaks kubule võiks olla köögis veel täiendav ventilatsioon, mis töötaks ka siis, kui pliiti parasjagu ei kasutata.

9. Liiga vähe sahtleid

Tihti planeeritakse kööki palju mahukaid kappe ning piirdutakse vaid paari pisema sahtliga nugadele-kahvlitele ja söögiriistadele. Sahtlites on tegelikult mugav hoida ka nõusid, kuivaineid, potte-panne ja palju muud. Kui kappidest on palju keerukam asju kätte saada, siis sahtli saad välja tõmmata ja kõik on ilma suuremate “kaevetöödeta” mugavalt käeulatuses.

Foto: Sahtleid olgu pigem rohkem, kui liiga vähe. Samas on selles köögis unustatud ära suurem kapp, kuhu vajadusel mõned suuremad ja sahtlisse mittemahtuvad esemed paigutada.

10. Prügile pole piisavalt ruumi

Väike prügikast võib väga tihti täis saada ja seda tuleb pidevalt tühjendada. Seega tasub kööki ümber kujundades mõelda sellele, kuidas oleks võimalik kraanikausi alla mahutada suurem prügikast ja võimalusel erinevad konteinerid eri tüüpi prügile — pakenditele, paberile-papile, üldprügile ja biojäätmetele.

11. Liiga vähe pistikupesasid

Kööki planeerides tasub kindlasti pliidi ja külmiku asukoha kõrval läbi mõelda ka koht, kus hakatakse hoidma kohvimasinat, veekeetjat või köögikombaini. Või kuhu paned laadima telefoni, kui see söögitegemisel ootamatult tühjaks saab? Pistikupesasid olgu pigem rohkem kui vähem ja mitmes kohas.

12. Vaata üle terve köögiplaan

Siinkohal tasub abi paluda spetsialistidelt, kes oskavad pakkuda parimaid lahendusi, kuid täpselt sinu visiooni järgi. Põhireeglid, mida tuleb järgida:

  • üksteisele vastas olevate kappide vahe võiks ideaalis olla vähemalt meeter, ideaalis 1,5 meetrit.
  • prügikast võiks olla kraanikausi ja nõudepesumasina lähedal, viimane võiks võimalusel olla söögilaua läheduses.

Allikas: homesandgardens.com