Julget ning isikupärast interjööritrendi kommenteerib OCCO Home müügijuht Julija Steptšenko.

Eklektiline glamuur peegeldab eelkõige isiksust

„Eklektiline interjöör ei ole piiritletav selge stiili või moe raamides,“ kirjeldab Julija trendi vabameelset lähenemisviisi. Kuna eklektilise glamuuri keskmeks on inimene ise, siis reegleid, mida järgida, on pigem vähem kui rohkem. „Eklektilise glamuuri kasutamine on õnnestunud siis, kui interjöör jutustab loo inimesest ning tema karakterist. Lõpptulemuseks on unikaalne muster, kuhu on põimitud elaniku kogemused ja läbielatud sündmused,“ lisab ta.

Julija sõnul on trend just nüüd esile tõusnud omapärasel põhjusel. Siiani ülipopulaarse skandinaaviapärase interjööri eesmärgiks oli tekitada ruum, mis annab võimaluse lõõgastuda ning endaga parem kontakt luua. „Inimesed on nüüd aga aina eneseteadlikumad ning esile on kerkimas inimese individuaalsus ja omapärasus. Maksimalism on seejuures suurepärane võimalus ennast väljendada,“ selgitab Julija. „Miksitakse kokku luksuslikke ning masstoodangu brändide tooteid, ajaloolisi ning kaasaegseid kunstiteoseid, ollakse loomingulised ning nauditakse uusi kogemusi.”

Maksimalism interjööris — kuidas hoida tasakaalu?

„Glamuurses eklektikas ühtse joone hoidmiseks tuleks valida keskpunkt — üks kõige ilmekam või ekstravagantsem ese, näiteks uhke lühter, skulptuur või maal,“ annab Julija nõu. Selle ümber ehitatakse üles ülejäänud kompositsioon, kasutades keskset elementi esile toovaid alatoone ja vorme. „Kõnekaid detaile saab tasakaalustada pehmemate mustrite või toonidega,“ lisab Julija. Samas ei tähenda tasakaal, et ülejäänud interjöör peaks olema tagasihoidlik. Stiilile on samuti omased erksad toonid, suureformaadilised mustrid ning silmapaistvad disainielemendid, näiteks erikujulised peeglid, vaasid, maalid, skulptuurid ja vintage-esemed. „Mööbel võib olla kokku sobitatud erinevatest stiilidest ning ajastutest eeldusel, et kõik sobib kompositsiooniliselt ning toetab ruumilugu,“ lisab Julija.

Parim tulemus sünnib tihti sisekujundaja abil

Eklektilise glamuuri suunitlusega interjöör vajab teadlikku kätt. „Stiil tugineb eelkõige ekstravagantsetele detailidele ja julgetele värvigammadele. Seega pöördutakse pigem sisekujundaja poole, et saavutada efektne ja vinge lõpptulemus, mis ei oleks ülekoormatud,“ sõnab Julija. „Heaks stiili näiteks on disaineri Aurélie Desmas’ kujundatud korter Tallinnas, Vilmsi tänaval.“ Nimelt on tegemist 1913. aastast pärit ajaloolise ning värskelt renoveeritud Kadrioru kortermajaga, kus sisekujundaja on integreerinud nii glamuuri, ajaloolisi detaile kui ka moodsaid elemente, mis loovad ühe meeldejääva ja isikupärase terviku. „Eestlased on mööbli ja dekoori integreerimises juba üpriski julged. Eklektikat on tunda eelkõige reisientusiastide ja loovtööga seotud eestlaste kodudes,“ avaldab Julija.

Eklektiline glamuur kui tulevikuinterjöör

Julija leiab, et eklektilise glamuuri populaarsus on hea näide sellest, kuidas tulevikuinterjöörid hakkavad põhinema eelkõige meie emotsioonidel ja tunnetusel. „Ka professionaalsed disainerid ei piirdu enam vaid stilistiliste ja funktsionaalsete ülesannetega ning töötavad täiendavate interjööridetailide, näiteks erinevate innovaatiliste ruumi lõhnastamisvõimaluste suunas,“ kirjeldab Julija sisekujundajate tulevikutööd.