Vale kastmine

Kindlasti ei tasuks minna närbunud välimusega taime kohe suure koguse veega turgutama. Üks peamiseid põhjuseid, miks taimed talvel oma veetlevuse kaotavad, on vale kastmine — selleks võib olla alakastmise kõrval ka ülekastmine. Kui taim on asetatud radiaatori lähedusse, võib juhtuda, et kuiva õhu mõjul kuivab pindmine mullakiht kiiremini kui alumine. Enne kastmist tasub puitpulga abil kindlaks teha, kas ka mulla alumine kiht on nii kuiv, et taim kastmist vajab. Liigniiskus teatavasti põhjustab juurtel mädanikke ja muudab taime vastuvõtlikuks teistelegi taimehaigustele.

Tasub meeles pidada, et paljud toataimed vajavad puhkeperioodi, mil tuleb kastmist vähendada või üldse mitte kasta. Puhkeperiood on seotud valguse hulga vähenemisega teatud aastaaegadel. Talvel võib enamiku taimede mulla lasta enne uut kastmiskorda täiesti ära kuivada.

Samas leidub erandlikke taimi, mille kasv on aastaringselt ühtlane ja mis tahavad ka talvel väetamist ning rohkem kastmist. Sellisteks taimedeks on näiteks ebakrooton, tõlvpuud, kalatea, draakonipuud. Samuti talvisel ajal õitsevad taimed nagu alpikann, kalla, jõulutäht, magnoolia ja jõulukaktus.

Madal õhuniiskus

Teiseks suuremaks ohuks, mis taimede välimust ja tervist mõjutab, on liiga madal õhuniiskus. Kütteperioodil langeb see tihti alla 30%. Madalast õhuniiskusest annavad tunnistust kuivanud lehetipud. Meeles tasub pidada, et madalat õhuniiskust ei saa kompenseerida kastmisega. Lehti võid niisutada veega täidetud spreipudeliga. Kui tunned ka ise niiskemast õhust puudust, hangi endale õhuniisutaja! Kannatada saanud taimi ära jäta radiaatori lähedusse, vaid tõsta need aknast pisut eemale, kuid jälgi, et taimedele langeks siiski ka naturaalset valgust.

Vähene valgus

Kolmas suurem probleem, mis toataimi talvehooajal ohustab, ongi liiga vähene valgus. Ühest küljest tahaksid taimed olla akendele võimalikult lähedal, teisalt ohustavad neid aga aknalaudade läheduses olevad radiaatorid. Seega püüa leida igale taimele sobiv asukoht. Kui sinu toataimed asuvad aknalaudadest eemal, jälgi, et valgust oleks ikka piisavalt ja ära unusta kardinaid liiga pikaks ajaks akende ette.