Muru

Kuu alguses on veel aega muru väetada (fosfor, kaalium) ja pinnast tasandada, et kevadel kohe seeme peale külvata. Muru tunneb end paremini, kui seda ventileerida, eriti palju käidud kohtadest ja suurte puude alt. Muru võiks septembris pügada 6-8 sentimeetri kõrguseks, aga viimase pügamise ajal (oktoobris) tuleks muru hästi lühikeseks võtta.
Kui aias on lillemuru, lõigake ka see madalaks.

Septembri alguses võib istutada ka uusi puid ja põõsaid, kuigi teatud liike on parem kevadel istutada (külma suhtes tundlikud taimed).

Püsitaimed ja lilled

Sibultaimede õige istutusaeg on september ja oktoober. Lugege läbi taimedel olevad juhised või küsige müüjalt nõu, kui ostate sibulaid. Õige istutamise sügavus ja aeg on olulised. Rusikareegel on istutada taim nii sügavale, et sibula peale jääks kolme sibula paksune mullakiht.
Katke kinni öökülma suhtes tundlikud taimed, siis saate nende õisi kauem nautida. September on ka õige aeg taimeseemnete kogumiseks ja lillede kuivatamiseks.

Korrastage püsitaimed, eemaldage toed ning viige riknenud taimed kompostihunnikusse. Lisage peenardele uut mulda või komposti. Lehed võivad jääda taimedele peale külmakatteks, kui riisute lehed ära, pange taimedele pilpaid katteks.

Rohi lillepeenrad, et nad talveks kenasti ette valmistada. Rooside õienupud lõika ära pärast esimest öökülma. Püsikuid ära lõika ära päris mullapallini, jäta kõrgemad rootsud, mis saaksid talvel külmakaitseks lund koguda.

Väetage üheaastaseid õistaimi kuni talvekuude saabumiseni, et parandada nende talvist vastupidavust ja soodustada õitsemist järgmisel aastal. Väetamine lämmastikku sisaldavate väetistega lõpetatakse juulikuus, nüüd on vaja väetada fosforit ja kaaliumit sisaldavate väetistega.

Viljapuud ja marjapõõsad

Kontrollige puude toestus enne sügistorme üle. Jätkub koristus hilisema saagiga viljapuudelt. Kui marjapõõsaste lehed on kahjuritest rikutud, ärge pange neid komposti, vaid põletage. Kahjuritest lahti saamiseks tuleks sügisel koguda kokku kahjustatud lehed ning kevadel taimi pritsida. Ka lehtpõõsad ja okaspuud vajavad nüüd väetist. Arvesta, et väetist tuleks panna kobestatud mulda tüvest eemale.

Allikad: K-Rauta ja Naistekas