Juhul kui on tegemist värvitud põrandaga, tuleb värvi eemaldamiseks muidugi tükk tööd teha. Kiireim ja efektiivsem viis on siiski põranda lihvimine, mis annab kõige kvaliteetsema tulemuse. Lihvimiseks peaks kasutama kogu masinaparki: trummel-, ääre- ja ketaslihvijat. Põhitöö vana värvi (laki) eemaldamisel tehakse trummellihvijaga kasutades olenevalt värvi (laki) kõvadusest lihvimiseks lihvlinti alates karedusest 24 ning lõpetades karedusega 80. Ketaslihvijaga kasutada liivapaberit ja lihvvõrku karedustega 60 (40) kuni 100 õlitamisel, lakkimisel 120 — 150 (180). Kui vana laud on kinnitatud aluspõrandale läbi laua naeltega tuleb lihvimise käigus lüüa naelad torniga sügavamale. Võimalikud praod, lõhed, augud ja naelapead tuleks pahteldada. Kõige lähedasema tooni põrandapuiduga saab siis, kui segada põranda viimasel lihvimisel saadud peenikest puidutolmu spetsiaalse puidupahtliga. Saadud segu võib hiljem ka õlitada ja üle lakkida.

Mida teha pragudega?

Kui laudade ühenduskohtades leidub pragusid, ei ole pahteldamisest alati kasu. Kui lauad hakkavad üksteise suhtes liikuma, võib pahtel väga kergesti ära tulla. Kui lauad on kindlalt paigas, võib praod pahteldada. Kui tegemist on laiemate pragudega (3mm ja rohkem) ja on kartus, et lauad üksteise suhtes liiguvad, tuleb praod täita puiduribadega. Puiduribad liimi ainult ühelt poolt põrandalaua külge valtsisoone peale. See võimaldab laudade liikumist üksteise suhtes. Kui liim on kuivanud, höövelda liimitud liistud põrandaga tasa, lihvi põrand ja viimistle.

Nippe vigastuste plommimiseks

Suuremad vigastused tuleb parandada plommimise teel. Siis ei pae tervet parketilippi või põrandalauda vahetama. Peitelda vigastatud koht välja. Kõige vähem on silmale nähtav ebasümmeetriline parandus. Ümmargused ja kandilised kohad leiab silm kohe üles. Ovaalseid ja muid korrapäratud parandusplomme aga mitte nii lihtsalt. Liimi peiteldatud kohta plomm, mis oleks soovitatavalt tehtud vanast puidust. Plomm peab auku kergesti sobituma, muidu hakkab aja jooksul paigaldatud plomm kerkima. Kui liim on kuivanud, höövelda liimitud plomm põrandaga tasa, lihvi põrand ja viimistle.

Vana põrandalaua asendamine uuega

Kui põrandalauda plommida ei saa, tuleb põrandalaud uuega asendada. Sama probleem on siis, kui mittekandev vahesein lammutatakse ja eemaldatud seina kohale on vaja põrandalaud paigaldada. Sae, või peitelda viimane vana põrandalaud välja. Kõige lihtsam on mootorsaega pikki põrandalauda sooned sisse saagida. Ära lõika naela ja ära lõika tala läbi. Kui laud on eemaldatud, siis uue laua saab ühest servast soonde suruda ja teiselt poolt peab liimima ja naelte — kruvidega kinnitama. Kui plommimiseks ei saa vana põrandalauda kasutada, siis tuleb uus laud vanade põrandalaudadega sama tooni toonida. Kui põrand läheb õli alla kasuta toonõlisid, kui laki alla, siis võid lauda eelnevalt peitsida. Põranda värvimise puhul ei ole uue laua heledam toon probleemiks.


Allikad: parkett.ee, antiigiveeb.ee