Paraja suurusega keskaegses Herceg Novi linnakeses asub renoveeritud hotelli- ja spaakompleks Lazure Hotel & Marina. Pilgu naelutab hotell endale juba eemalt. Privaatne asukoht, ainulaadne arhitektuur ja maitsekas sisekujundus on väärt avastamist.

Lazure Boutique Hotel taaselustab 18. sajandist pärit Kotori lahe maamärgi, karantiinijaama ja ajaloolised ruumid. Tol ajal oli see veel Veneetsia vabariigi võimu all. Suur hoonekompleks on hoolikalt renoveeritud ja taaselustatud luksushotellina, mis pakub erakordse kvaliteediga teenust inspireerituna montenegrolaste külalislahkusest.

Põnev ajalugu

1688. aastal õnnestus veneetslastel Herceg Novi Osmanite impeeriumilt üle võtta. Kuna linn asub Boka lahe suudmes, rajati sinna sadam. Varasemad võimsad mereriigid õppisid oma kogemusest, mida võib tihe kaubandus kohalikule elanikkonnale peale rikkuse veel tuua. Tervishoid oli uue võimu jaoks üks olulisemaid ülesandeid. Linn pidi ehitama reisijatele ja kaupadele karantiinijaama.

Karantiin ehitati 1729.–1732. aastal linna äärde Meljine külla otse merekaldale. See oli suur kompleks koos aatriumi ja kabeliga. Väljastpoolt meenutas see väikest kindlust, ainus erinevus oli, et seinad ei olnud nii kõrged ja seal ei olnud kindlusemüüre. Järgmisel sajandil kasutasid karantiini uued omanikud, austria-ungarlased seda sõjaväelaagrina. Jugoslaavia perioodil kasutati kompleksi peamiselt laona ning alates 1990. aastatest oli osa sellest täielikult hüljatud ja teist osa kasutati lastelaagrina

Koha suurt ajaloolist väärtust mõistes säilitasid Lazure Hotel & Marina investorid ja arhitektid võimalikult palju kompleksi ainulaadsest atmosfäärist, lisades parasjagu tänapäevast funktsionaalsust.

Keerukas renoveerimine

Hoone renoveerimine võttis kauem aega kui selle ehitamine 18. sajandil. See algas 2015. aasta jaanuaris ja lõppes 2018. aasta augustis. Kõik seinad olid heas seisukorras –veneetslased teadsid, kuidas ehitada nii, et hoone püsiks kaua. Kui veel ajalukku põigata, siis 1979. aastal kahjustas tugev maavärin suurt osa Montenegro rannikust. Veneetslaste ehitustarkusest hoolimata said ka karantiini katus ja seinad pärast aastakümneid hooletuses olemist kahjustada – need tuli täielikult asendada. Kompleks vajas ka tänapäevast veevärki, ventilatsiooni ja kliimaseadmeid. Selleks et energiat säästa, projekteerisid insenerid soojuspumba, mis kasutab vee soojendamiseks ja jahutamiseks merevett. Projektil oli veel üks keeruline osa: maa-alune köök, mis asub osaliselt ajaloolise hoone all ja allpool merepinda. Köögi veekindluse tagamiseks kulus palju vaeva ja ehitus kestis rohkem kui aasta.

Vana ja uus koos

Sisekujunduses oli idee luua vana ja uue täiuslik kombinatsioon selleks, et hoone ajaloolised detailid tänapäevases võtmes välja tuua. Hotelli fuajee, mis oli kunagi avatud hoov, on nüüd kaetud klaaskatusega. Hoovil on väga huvitav iseärasus – seal asub püha Rocco kabel, mille renoveeris väga hoolikalt kogenud kunstnik ja restauraator, kes töötas palju aastaid Itaalias sarnaste projektidega.

Toad ja sviidid on ruumikad ning heledas ja pastelses värvipaletis, palju on kasutatud puitu ja metalli, vannitubades on aktsendiks vasksed aksessuaarid. Märgata on Skandinaavia stiili mõjutusi, kuigi tegelikult arendasid kogu projekti välja hoopis noored disainerid Serbiast. Restoranide ja tubade maalid tegi just selle projekti jaoks kuulus montenegro kunstnik ja Cetinje kunstiakadeemia professor. Need kõik kokku – vana ja uus – loovad maitseka terviku, kus aeg mõnusaks äraolemiseks peatub.

Lazure Marina

Meljine karantiin oli kohalike ja isegi turistide seas tuntud. Seetõttu oli oluline hoida ehitusprotsessi ja arendustöö käigus ühendust selle ainulaadse koha ajaloolise nimega ning seega tekkis idee anda hotellile nimeks Lazure. See seostub esimesena õhu, mere, selguse, rahulikkuse ja taevasinise värviga. See on taotluslik: hoones võib leida palju erksinise värviga detaile, näiteks kabeli uksed, aknaluugid ja -raamid. Sõnal lazure on ka ühine juur ajaloolise nimetusega lazaret (laatsaret).

Unenäoliselt võluv Lazure Marina asub UNESCO kaitse all olevas Boka lahes, kus see on kaitstud avamere talvetormide eest, aga piisavalt lähedal suudmele. Nii on see väga mugav purjetajatele ja mootorpaadiga sõitjatele, kes liiguvad mööda rannikut või ületavad Aadria merd. Muidugi on südamega renoveeritud hotelli- ja spaakompleks koht, kus saab kõige muu kõrval nautida hästi läbimõeldud interjööri ja eksterjööri.

  • Lugu ilmus uue sisustusajakirja Disain, Interjöör & Arhitektuur 2019/2020 sügistalvises numbris. Saadaval poelettidel, tellida saab ajakirja SIIN.