Korter asub Liven kinnisvara arenduses Katla majas – pealinna ühel tuiksoonel, otse Kultuurikatla kõrval. Ühelt poolt piiritleb hoonet meri ja Kalarand ning teiselt Kultuurikatel ja Linnahall.

Inese sõnul on tegu justkui ühe salapärase majaga, sest paljud linnaelanikud ei pannud selle kerkimist tähelegi ja kui sellest juttu teha, siis ei osata tihti aimatagi, et seal võiks asuda mõni uus ehitis. Nimelt ei piirne hoone üheltki poolt suure tee või tänavaga, ainult kunagine Kultuurikilomeeter piiritleb krunti. See näitab, et hoone sobitub niivõrd hästi olemasolevasse konteksti. Sisearhitekt leiab, et see on väga hea tulemus, kui hoone sulandub keskkonda.

Tegu on 65 m2 suuruse loft'iga. Loft-tüüpi korter on algupäraselt ehitatud vanasse tööstushoonesse, kus tööstus on lõpetanud tegevuse ja mis seisab tühjana ning millele antakse uus funktsioon. Seda tüüpi elamispindu iseloomustavad kõrgete lagedega ruumid ja suured aknad. Need ongi loft'i kaks ihaldusväärsemat omadust, mida sellist kodu soetades otsitakse.

Kui rääkida materjalidest ja viimistlusest, siis on loft'ides tihti eksponeeritud vanad seinapinnad: tellis, betoon vms, mis on hea foon moodsale interjöörilahendusele. Katla majas on need kõik kenasti ära kasutatud. Ines ütleb siinkohal kiidusõnad arendajale, kes võttis ette sellise veidi teistsuguse ja väljakutsuvama projekti.

Lähteülesanne oli luua funktsionaalne kodu noorele inimesele. Omanik andis sisearhitektile vabad käed, kuid oluline oli, et korteris ei tohiks olla erksaid värve suurtel pindadel, näiteks köögikappidel või garderoobiustel.

Selle kodu esimesel korrusel asub esik koos garderoobiga, pesuruum, magamistuba ja avatud planeeringuga köök-elutuba. Alumise korruse rõdult avaneb meeleolukas vaade Kalasadamale. Elutoa osa kõrgub läbi kahe korruse, kust saab lääne pool asuvast suurest aknast nautida õhtupäikest. Teisel korrusel on kodukontor ja külalistuba veel ühe garderoobiga. Teisel korrusel saab ka terrassil aega veeta.

Ines ütleb, et arendaja pakutud materjalid ja viimistlus on jõulised ning maskuliinsed, nõudes enda kõrvale veidi kergust ja värvi. Neid sidudes moodustub kandev tervik.

Põrandal on konjaki tooni tammepuidust kalasabaparkett ning esikus ja köögis katab alla toodud lage põrandaga sama tooni puitsõrestik. Põhjapoolne betoonsein on ühine kõrvalasuva korteriga – see on läbi kahe korruse kõrguv ja imeilus sein, mis annab korterile rustikaalse iseloomu. Betoonsein on värskena mõjuv foon moodsale ja minimalistlikule sisustusele. Musta viimistlusega valgustid, pistikud ja lülitid raamivad üldpilti ning rõhutavad interjööri jõulisust.

Omaniku soovi järgides otsustas Ines, et sisseehitatud kohtkindel mööbel on matist helehallist nanolaminaadist ja ostetava mööbli puhul tõi ta sisse värvi, mille toon on võetud hoone põhjafassaadi viimistlusest.

Kõikidel kappidel ja riiulitel on Superfronti ümarad nupud, mis räägivad sama keelt muude mustade detailidega. Sooja terrakota ja karge betooni kontrast tõstavad teineteist esile.

Sama on vormide puhul. Kuna korter ise on nurgeline ja jõuline, siis on pehme mööbli joon ümar ja voolav. Elutoa keskne tõmbenumber on kodumaise ettevõtte Hubamu esimene toode – mooduldiivan Click koos tumbaga, mille mooduleid hoiab koos magnet. Tumba saab jalgade toetamiseks panna diivani ette nii, et see ei libise ära. Magnet on täpselt nii tugev, et selle saab vajadusel jalaga eemale lükata, kuid toetades seisab ilusti diivani küljes.

Linie Designi vaip seob kõik toonid ja vormid tervikuks ning on kui kunstiteos põrandal. Diivanilaud on Hay Slit – Ines lihtsalt armastab seda toodet. Laua lihtsa vormiga efektne arhitektoon moodustab vaiba kurvidega loogilise terviku.

Kiviplaadiga söögi- ja kontorilauad on toodetud eritellimusel koos muu mööbliga, kuid need on "sõbrad" Viccarbe söögilaua toolidega. Staardisainer Jaime Hayóni loodud Viccarbe Aleta tool on supermugav ja mõnusalt selga toetav. Oma skulptuurse vormi ja kelmikate kurvidega flirdib see mänguliselt Hubamu diivaniga.

Söögilaua ja alumise magamistoa valgustid on Vibia toodangust. See on ilus, lihtne ja ajatu seeria, kus annab ühe perekonna tooteid kombineerida nii, et need annavad ruumidele eri ilme. Toode on pälvinud Archiproducts Design Award 2018 auhinnad.

Valgustite ja muude toodete puhul on Ines kasutanud läbivalt ümartoru, mis sobitub industriaalse ruumiga, kuid on visuaalselt pehmem kui nelikanttoru.

Mööblikangastest valis Ines maheda sameti, söögilaua toolidele sai valitud kergesti puhastatav Kvadrati kangas. Koloriidis tõi ta siin-seal aktsendiks sisse tumesinist ja kollast, mida on näha näiteks külalistetoa öösinise Noo.ma abilaua puhul.

Vaasid on pärit Vepsäläinenist ja köögiaksessuaarid Scandinavian brandsist, mis müüb Sagaformi. Elutoa kellukakujuline põranda- ja kontori lauavalgusti on Laterna Magica valikust Trizo21 toodang. Rõdu välimööbel Taani tootja Houe toodang. Külalistoa tugitool on pärit Adea tootevalikust.

Korteri seinu illustreerivad Eesti kunstniku Holger Kilumetsa abstraktsed kompositsioonid, kus võidutsevad kollane ja tumesinine koos nude toonidega. Eriti värskelt mõjuvad need betoonseinal eksponeerituna. Kunsti otsinguil tundusid Holgeri tööd nii loogilised. Need kõnelesid sama keelt kui interjöör – betooniga flirtiv geomeetria.

Ines ütleb, et iga objekt on erinev, mis teebki sisearhitekti töö huvitavaks. Otseselt ei olnud selle kodu loomisel midagi rasket. Pigem oli see põnev väljakutse otsida võimalusi, kuidas värvidega jõulisse interjööri värskust ja kergust tuua ning tasakaalu luua.
  • Lugu ilmus uue sisustusajakirja Disain, Interjöör & Arhitektuur 2019/2020 sügistalvises numbris. Saadaval poelettidel, tellida saab ajakirja SIIN.