Fookuspunkt ehk pilgumagnet ehk toa visuaalne kese

Mis on kõige esimene asi, millel pilk toas pidama jääb? See ongi ruumi fookuspunkt. Kui ükski element ei hakka kuidagi eriliselt silma, on fookuspunkt kas puudu või halvasti esile toodud. Ilma keskse pilgupüüdjata mõjub ruum igava ja elutuna. Hästi eksponeeritud fookuspunkt aga teeb toa visuaalselt põnevaks ja seob kõik sisustuselemendid harmooniliseks tervikuks. Lisaks sellele on kavalalt esitletud pilgumagneti abil võimalik juhtida tähelepanu kõrvale vähem atraktiivsetelt detailidelt. Niisiis - fookuspunkt on hea ruumikujunduse A ja O.

Kuidas fookuspunkti luua?

On mitmeid sisekujunduslikke detaile, mille ümber saab toa keerlema panna. Fookuspunktidena toimivad hästi järgmised elemendid:

  • kamin,

  • efektsein (kaetud silmapaistva värvi või tapeediga),

  • aken, millest avaneb imeline vaade,

  • silmatorkava mustriga kardinad,

  • põnev valgusti,

  • kunstiteos.

Igas toas saab olla ainult üks fookuspunkt. Mitme efektse detaili vahel tekib konkurents ja ruumist kaob visuaalne korrapära. Inimese pilkki saab korraga pidama jääda ainult ühel kohal.

Kuidas tuba fookuspunktist lähtudes kujundada?

Nagu juba mainitud sai, ei tohiks toas olla mitut omavahel konkureerivat pilgumagnetit. See tähendab, et muu sisustus peaks olema võrdlemisi tagasihoidliku väljanägemisega või toetama fookuspunkti. Nii pääseb efektne detail piisavalt mõjule.

Väljanägemise kõrval on oluline ka mööbliesemete paigutus. Fookuspunkt peab moodustama ümbritsevaga harmoonilise terviku. Ideaalis on kogu sisustus koondunud pilgumagneti ümber: kamin, suur maal või muu silmapaistev ese asub kesksel kohal. Teinekord piisab sellestki kui sisustus on selle eseme poole pööratud.