1. variant: plaaditud põrand

Keraamiline plaat tundub esmasel pilgul ideaalne valik: seda on kerge puhastada, pind ei karda küünekraapse, ümberminevaid joogikausse ega mahapudenevat kondipuru. Samas tuleb plaatide valikul olla hoolikas, et need ei satuks olema libeda pealispinnaga, nii et sellel jooksmine ja kargamine kutsudele õnnetult lõppeda võiks. Vuukide toon peaks olema võimalikult tume, sest liialt hele vuuk kipub kiirelt määrduma ning olete ikkagi sunnitud ringi käima, pesuvahend käes. Lisaks sellele on põrandasoojenduseta kiviplaat külm ega pruugi teie neljajalgsele sõbrale olla parim lahendus. Selle vastu aitab muidugi magamiseks laotada maha tekike või vaip, mida tuleb aeg-ajalt kloppida.

2. variant: laminaatparkett

Kuigi laminaatparketti kiidetakse tema vastupidavuse ja pikaealisuse eest, on see lemmiku jaoks nagu liuväli ning võib (eriti vanemate) loomade tervisele tõelist ohtu kujutada. Samuti on laminaat kõva ja külm, mis ei ole koerte jaoks kõige mugavam. Kuna laminaat on valmistatud kihtidest, kõmab sealt küünekrabin väga hästi vastu ning see annab igal ajahetkel teadmise, kus koer parasjagu asub või kui kiiresti toast tuppa liigub. Kuigi õigesti paigaldatud laminaatparkett on lihtsalt hooldatav ja puhastatav, ei talu see materjal liigset niiskust.

3. variant: puidust põrand

Liigset ja pidevat niiskust ei kannata ka puidust põrandad, mis oma olemuselt on muidu loodussõbralikumad ja soojemad kui kivi ning laminaat. Ka küünekriipsud ja toiduplekid on puidupõrandalt hästi nähtavad ning eriti vajab puitpõrand pidevat hooldust suurte koerte pidamisel. Puit on imava pinnaga ning nii säilivad seal kaua looma väljaheidete ja okse lõhnad, millest on keeruline vabaneda. Liiga pikalt aga puidule jäänud vedelikud võivad põhjustada põranda pundumise.

4. variant: vinüül ja linoleum

Soodsamasse hinnaklassi jäävad vinüül ja linoleum, mis ei ole küll tänapäeval enam kuigi populaarsed, kuid lemmikloomaomanikule oleksid nad iseenesest sobilikud. Paljud ei tea ka seda, et linoleum on looduslik ja önonoomne materjal - seega võiks linoleumist põrandakate kõne alla tulla kasvõi ajutise lahendusena üürikorteris. Vinüül kannatab kriimustusi, on veekindel ja kivist ja puidust pehmem ning sealt on lihtne eemaldada nii karvu kui ka pori. Linoleum on samuti pehme ja lihtne puhastada, kuid mitte nii veekindel ja kriimustusvaba.

5. variant: vaip- ja korkpõrand

Vaipkatte puhul on vaja head kannatust ja palju vaba aega. Lisaks soov pidevalt vaipa pesta, kloppida ja tolmuimejaga puhastada. Korkpõrand on kallis, ilus, vastupidav ja soe, kuid oleks vale öelda, et kriimustuskindel. Need põrandakatted ei ole loomapidaja jaoks eriti head.

Veel mõned soovitused

- Kärpige regulaarselt koerte-kasside küüsi.

- Hoidke lemmiku mänguasjad eraldi ruumis, mis hoiaks teda tagasi mänguhoos üle põranda (ja mööbli) jooksmas.

- Vee- ja toidukausi saab paigutada näiteks köögi keraamilise plaadiga kaetud põrandale või panna nende alla paraja suurusega veekindel matt, mida on oluliselt lihtsam kuivatada ja puhastada.

- Imav matt ja käterätt aitavad ka märjal ja porisel ajal õuest tuppa tuleva koera käppasid kuivatada ning puhastada.

- Kivi ja parketi puhul soetage lemmikloomale kindlasti magamisase.