Ettevalmistustööd

Enne, kui hakkad vana tapeeti maha kiskuma, tee ruum asjadest võimalikult tühjaks ja kata põrandad kilega. Tapeedi eemaldamine ei ole just kõige puhtam töö ning pead arvestama, et tuba kattub pisikeste pabertükikeste ja tolmuga. Kui ruum on lage ja põrand kaetud, on aeg eemaldada seintelt kõik kruvid, konksud ja naelad, mis võivad rikkuda uue tapeedi.

Vana tapeedi eemaldamine

Vana tapeedi eemaldamine on küllaltki lihtne, kui teada mõningaid nüansse. Eemaldamisviis võiks sõltuda sellest, mis tüüpi tapeediga on tegemist.

Pabertapeet. Tee pind sooja veega märjaks, kasutades käsna, pihustit või puhast värvirulli. Võid kasutada ka spetsiaalset eemaldusvedelikku. Eemaldamist on lihtsaim alustada laest, kasutades selleks nuga või pahtlilabidat. Alusta kohtadest, kus vana tapeet on ise aluspinnalt lahti koorunud. Tõmba õrnalt lahti tulev tapeet tükk tüki haaval ära. Kui vaja, aita sellele noa või spaatliga kaasa. Osa tapeeti tuleb seinalt aga küllaltki visalt ära, mistõttu võiksid olla ettevaatlik, et sein ei saaks liialt kahjustada. Vastasel juhul on seda hiljem vaja parandada.

Pestav tapeet. Kui seinal on veekindel tapeet, siis ainult soojast veest kasu pole. Veekindla tapeedi eemaldamisel aitab pinnakihi auklikuks torkimine. Kergeid auklike sisselõikeid saab teha näiteks noaga või ogarulliga – see aitab veel liimikihini tungida. Jälgi, et tapeedialune krohv ei saaks kahjustada. Veekindla tapeedi puhul on tavaliselt ainult pealmine kiht veekindel. Kui planeerid seina katta uue tapeediga, pole ilmtingimata vaja eemaldada tapeeti täielikult. Piisab vaid veekindla osa eemaldamisest, sest alumisele kihile on hea panna uus tapeet.

Tapeedi eemaldamiseks võid kasutada ka ehituspoodides leiduvaid tapeedieemaldusaineid. Paljud neist on mürgised, mistõttu tasuks kindlasti kanda kummikindaid ja silmakaitset. Tavaliselt segatakse eemaldi veega ja kantakse otse tapeedile puhta värvirulli või pintsliga. Kui eemaldi töötab, tuleb tapeet seinalt hõlpsasti maha. Alternatiiv on segada kokku kuum vesi ja paar supilusikat äädikat. Lahuse võiks valada pihustisse ja seejärel kanda see seinale.

Kui tegemist on eriti vana tapeediga, mis on tugevalt seinale liimitud, aitab ka aurutamine. Selleks puhuks tasub rentida spetsiaalne aurutaja. Ettevaatuse mõttes võiksid kanda kummikindaid ja silmakaitset. Kuna tegemist on kuuma veeauruga, siis tekib ruumi palju niiskust ja vett tilgub põrandale. Aurutiga eemaldamiseks pane otsik vastu seina, sest nii muutub liim pehmeks ja tapeet tuleb seinalt kergesti ära.

Kui tapeet on seinalt eemaldatud, võiksid seina kuuma vee ja nõudepesuvahendiga puhtaks pesta, et sellelt tuleks maha liim ja mustus. Hiljem kuivata sein rätikuga ära. Võib-olla ilmneb auke ja ebatasasusi, mis tuleb pahtliga parandada ja hiljem siledaks lihvida.

Allikas: builddailys.com

LOE LISAKS: