Airobot põhineb arusaamal, et ruumide sisekliimast sõltub töövõimekus, enesetunne ja heaolu — toote eesmärgiks on parandada atmosfääri nii kodus kui töökohas maksimumi. Kui tihti kritiseeritakse nutiseadmeid kui energiakulukaid ja tülikaid vidinaid, siis Airobot lubab, et kasutajate heaolu ei tule suure energiakulu arvelt.

Ehkki Airobot on kõrgtehnoloogiline toode, on ka selle kasutamine ülimalt lihtne — süsteem teeb otsuseid inimese eest, lähtudes ruumisviibijate hulgast ja energiasäästlikkusest. Kõik Airobot seadmed sisaldavad standardis erinevat tüüpi andureid rõhu, temperatuuri, õhuniiskuse ja CO2 mõõtmiseks. Kõik andurid on seadmesse juba integreeritud ning eraldi paigaldamist ei vaja.

Temperatuuri kaudu juhtimine aitab siseruumidest välja viia liigsoojuse. Liigsoojus tekib tihti suveperioodidel või siis, kui ruumides viibib korraga palju inimesi. Pesemise, saunas käimise või söögitegemise tagajärjel tekib ruumidesse liigne niiskus. Kuna liigne niiskus tekitab ebamugavustunnet ja võib kahjustada maja, siis on oluline, et see viiakse siseruumidest välja.

CO2 andur mõõdab süsihappegaasi sisaldust õhust ning selle põhjal saab määrata kõige paremini õhukvaliteeti. Kui inimeste hulk on ruumides suurem, siis see näit tõuseb järsult ja seade hakkab ventileerima. Süsihappegaasi suur sisaldus õhus on ka põhiline probleem, miks on ruumides mõnikord õhk nii umbne, tihti tekitab see isegi halba enesetunnet ja peapööritust. Juhul kui ruumides kedagi ei viibi (näiteks pererahvas on tööl), siis pannakse ventilatsioon tööle minimaalsele kiirusele, et hoida energiat kokku.

Kõiki Airobot seadmeid on võimalik juhtida läbi füüsilise juhtpuldi ning iOSi ja Androidi mobiilirakenduse. Mobiilirakenduse kaudu on võimalik näha oma eluruumide viimase 24h õhukvaliteedi näitajate statistikat. Serverisse salvestatavaid andmeid analüüsides on võimalik saada teavet inimeste hapnikutarbimise, ruumides viibimise jms kohta, mis võib omakorda saada oluliseks sisendiks inimeste heaolu ja tervisega seonduvate aspektide analüüsimiseks.

Tallinna Tehnikaülikooli Ehituse ja arhitektuuri instituudi direktori professor Jarek Kurnitski tõdes City24 kinnisvarauudistes, et Eestis on toimunud murrang hea sisekliima ja ventilatsiooni väärtustamisel. “Elamute renoveerimisel on soojustagastusega sissepuhke ja väljatõmbeventilatsioon leidnud laialdast kasutamist ning samamoodi on see vältimatult vajalik uute hoonete ehitamisel, millele hakkavad peatselt kehtima liginullenergianõuded. Soojustagastusega ventilatsioon suudab samaaegselt tagada värske ja puhta õhu ning eeskujuliku energiatõhususe, sest väljapuhutav õhk soojendab tasuta üles sissepuhutava õhu. Ongi ülimalt oluline, et sellised kõrgtehnoloogilised seadmed oleksid intelligentsed ja töökindlad. Ma usun, et Eesti ettevõte suudab pakkuda hea funktsionaalsuse ja kasutajaliidesega seadmeid, mis teeksid inimeste elu lihtsamaks,” tõdes professor Kurnitski.

Allikad: City24.ee, Airobot.ee

LOE LISAKS: