Võrreldes teiste katustega, on lamekatused lihtsama ja kergema konstruktsiooniga ja sellevõrra ka soodsama hinnaga.

Lamekatuseid saab ehitada kõigile hoonete tüüpidele.

Tavalise lamekatuse tüüpkonstruktsioon koosneb järgmistest kihtidest:

  1. Katuse kandekonstruktsioon, milleks enamikel juhtudel on puit, metall või betoon.
  2. Aurutõke, milleks kasutatakse ehituskilet, bituumenrullmaterjale, alumineeritud materjale.
  3. Vajadusel soojustus- ja tuulutuskiht, milleks kasutatakse kõvasid ehitusvillasid, vahtsoojustusplaate, kergkruusa.
  4. Hüdroisolatsiooni- ehk katuse kattekiht.

Trendid

Viimasel ajal on lamekatuseehitusel trendiks alumineeritud iseliimuva aurutõkke kasutamine profiilplekist kandepaneelidel. Paigaldatud aurutõkke peal on võimalik ehitajal käia, mis omakorda muudab lamekatuste ehitamise mugavamaks. Eriti sobilik on materjali kasutada tavapärasest niiskemate ruumide lamekatusekonstruktsioonides.

Betoonist kandekonstruktsiooniga lamekatustel on trendikaks soojustus- ja aurutõkkematerjaliks vahtklaas. Vahtklaasist plaadid paigaldatakse kohale kuuma bituumeniga. Tulemuseks saadakse igati vastupidav, heade füüsikaliste omadustega konstruktsioonikiht, mille peale on võimalik ehitada nii tava- kui pööratud katuseid. Vahtklaas on kerge ja hea töödelda tavaliste puidutöö jaoks mõeldud tööriistadega. Eriti hea on vahtklaasi kasutada kohtades, kus katus peab taluma suuremaid koormusi ja kus katuse all on niiskemad ruumid.

Trendiks on erinevat värvi pealmise hüdroisolatsiooni- ehk kattekihtide kasutamine nagu punane, pruun, roheline, must. Viimasel ajal on palju kasutatud valge puistega katusekatte materjale, mis peegeldavad katuselt tagasi valgust ja soojust, suvekuudel ei kuumene katused üle ja seeläbi püsib katus ka kauem töökorras.

Kuna selle sajandi teisel kümnendil on tõusnud ehitustel märksõnaks energiatõhusus, siis on muutunud paksemaks ka lamekatuste soojustusmaterjalide kihid. Erinevatel hoonetel võivad soojustuse materjalid ja paksused olla erinevad, sest energiatõhususe miinimumnõuded kehtivad hoonetele tervikuna ja seepärast on vaja igat ehitist vaadata iseseisva üksusena s.h. ka lamekatuseid.

Hooldus

Väga oluline katuste eluea pikendamisel on katuste hooldus. Katuseid on soovitav hooldada vähemalt kaks korda aastas: kevadel peale lume sulamist ja sügisel enne külmade tulekut.
Eelkõige peab katus olema puhas igasugustest kõrvalistest asjadest nagu puude lehed, lindude poolt toodud kondid, vanad kasutuks muutunud juhtmed, antennid, muud inimese poolt katusele toodud ebavajalikud asjad.

  • Katuselt peab eemaldama sambla ja igasuguse isetekkelise taimestiku.
  • Tuleb jälgida kattematerjali seisundit ja vajadusel katta vigastatud või kulunud kate uuega.
  • Tuleb jälgida katusematerjali alla tekkida võivaid aurukotte ja materjalide kerkeid ning vajadusel need eemaldada.
  • Tuleb kontrollida rullmaterjalide liitekohtade tihedust ja vajadusel teha vajalikud parandustööd.
  • Õigesti projekteeritud ja ehitatud lamekatustelt ei ole reeglina vaja talvel lund rookida.

Lamekatuste ehitamine

Lamekatuste ehitamine nõuab erialaseid teadmisi ja pikaajalisi kogemusi. On soovitav kasutada pikemat aega katuseid ehitavate firmade teenuseid. Hoiate kokku aega, vahendeid ja saate katusele kindla garantii.

„Alati on soodsam ehitada üks kord ja korralikult, kui mitu korda ikka uuesti ja uuesti“ ütleb üle 25 aasta lamekatuseid ehitanud OÜ Evari Ehitus juhataja Rein Kala.

Jaga
Kommentaarid