Näiteks valges valguses paistavad värvid ehedamad kui kodustes interjöörides palju kasutatud kollases valguses.

Lemmikvärv ei pruugi sobida sinu koju

Interjööri värvitoone valides on hea võtta aluseks ruum, mitte enda lemmikvärv. Värvid mõjutavad meie meeleolu ja võiks arvata, et end oma lemmikvärviga ümbritsedes tunneb inimene end hästi. Samas kui lemmikvärv on oranž või mõni muu intensiivne toon, siis ei ole soovitav kogu ruumi selliseks värvida. Intensiivset tooni võib tuua ruumi väiksemas mahus — näiteks sisustusesemete või -tekstiilide näol.

Värvikaart on abiks

Interjööri värvikaart võib järgida ka ehitise ajastuperioodi — eriti väärtkinnistute puhul, mis esindavad teatud arhitektuuristiili. Kui endal puudub vastav info ja aeg seda erinevatest allikatest otsida, on hea konsulteerida sisearhitektiga.

Enne lõplikku päris õige tooni valimist on soovitav erinevaid kohti seinal katta proovitoonidega — nii saab parima ülevaate, milline värvitoon kõige paremini ruumi sobib. Värvipoes kunstvalguse käes on õige tooni välja selgitamine oluliselt raskem ja oht mööda panna on üsna suur.

Optiline efekt

Värvidega saab ruumi optilist efekti tekitada. Näiteks saab madalale ruumile anda näiliselt kõrgust juurde, värvides põrand ja seina alaosa sama tooni, mis on seinast tumedam.

Valge mitu palet

Paremini kui puhas valge toimivad interjööris valge erinevad murtud toonid — hallikasvalge, kollakasvalge jne.

Inspireeru aknast välja vaadates

Hea nipp, kuidas leida seinale õige värvitoon on võtta see aknast paistvast keskkonnast — nii sulandub õues olev sujuvalt siseruumi, ühtlustades sisustust ja luues tegelikust avarama ruumimulje.

Fotod: Akzo Nobel Global Aesthetic Center ja Alcro

LOE KA: