Puidust pikendusjuhe on üsna ootamatu ese. Esmalt võib tunduda, et puit ja tuleohutus pole just ideaalne kombinatsioon — kuidas sellega täpsemalt on?

Ootamatus ongi siin kõige suurem trump. Samas on just turvalisuse kohta minult kõige enim küsitud. Inimeste jaoks on üllatav, et sellisesse kesta võib panna pikendusjuhtme. Ka disainialase õppeprotsessi seisukohalt on küsimus väga oluline — tegid inimesi kõnetava toote, aga samas on neil kohe küsimus turvalisuse kohta. Järelikult — tuleb sellele tähelepanu pöörata! Huvitav, et inimesel ei teki küsimust elektriga seotud ühenduste kohta näiteks puitelementidega valgustite või palkmajade puhul. Näidet pole vaja kaugelt otsida, vaadake või Bruno disainiauhinnale nomineeritud valgustit FLOT (mis ka rahvale väga meeldib). Ükskõik millisest materjalist pikendusjuhet tuleb kasutada mõistlikult ja vältida ülekoormust. Vastasel juhul põleb see lihtsalt maha. Disainiauhindade näitusel nähtud prototüübid on täna kasutusel olnud neli kuud ning seni on lahendus toiminud.

Praeguseid sisustustrende jälgides võib öelda, et puit on ilma kahtlusteta kõige populaarsem materjal. Miks teie loomingus domineerib just puit?

Ilmselt on üks põhjusi eeskuju esivanematelt kellel oli kätt puidu peale. Teisalt on mul võimalik kasutada väga head tehnoloogilist baasi, et töödelda puitu või puidupõhiseid materjale.

Kirjeldage palun, kuidas üks ese sünnib? Kas esmalt dikteerib funktsioon ja siis alles vorm või vastupidi?

Siin ei ole mul kindlasti välja kujunenud mingit kindlat reeglit — iga juhtum on erinev ja sõltub olukorrast. Praegu on üsna paljud asjad seotud minu disainiõpingutega Haapsalu Kolledžis, seega sõltub olukord sellest kuidas ülesanne on püstitatud ning ka juhendajast. Kui teen näiteks midagi endale (näiteks puidust dušinurk), siis on funktsioon ju teada ning tegelen tehnilise lahendusega. Hea näide sellest, kui disain lähtub vormist, on minu pink ja tool. Esmalt sündis mind ennast kõnetava lahendusena servamata materjalist pink. Seejärel proovisin disainida tooli, et tekiks sari. Mänd materjalina mulle isiklikult ei meeldi aga siin tekitab see koostöös tehnilise lahendusega intriigi.

Kui tihti te üldse uute asjadega välja tulete?

Ma ei pea hetkel endale kindlustama toitu lauale disaineriks olemisega. See on täna ikkagi hobi. Nagu mainisin on paljud asjad seotud õpingutega. Teisalt teen palju sõpradele/tuttavatele ja lisaks need tellimused või projektid mis jõuavad minuni töökohas Kuressaare Ametikoolis.

Kas teie disaini saab ka kuskilt osta?

Ma ei ole lattu midagi tootnud. Tegemist on seni onud ühekordsete tellimuste või projektidega. Aga võib vabalt kontakti otsida ning tellimustest rääkida.

LOE VEEL: