Valgusti valikul tulebki lähtuda mitmetest nüanssidest:

  • ruumi kavandatud tegevusest
  • töötasapindade asukohast
  • soovitud töötaseme kõrgusest ja valguse suunast
  • ruumi suurusest ja viimistlusmaterjalidest
  • valgustuse psühholoogilisest mõjust
  • valgusti kasutegurist ja disainist

Alati tuleks vältida ala- ja ülevalgustamist. Mõlemad äärmused mõjuvad inimese enesetundele — kas väsitades või muutes meeleolu närvilisemaks ja tusasemaks. Hea valgus võiks anda energiat ning teha rõõmsamaks. Kuigi valgustamisel kehtivad teatud reeglid, siis tegelikult nõuab iga ruum eripärast lahendust.

Voodit kui mastaapset ruumikujunduslikku objekti võiks tasakaalustada õiges suuruses valgustiga, mille valikul tasuks jälgida kupli kuju ja mõõte. Kuppel ei tohiks olla liiga suur ja avar, et kogu ruumi enda alla haaraks või selle serva alt valgus silma pimestama hakkaks.

Rusikareegel: valgusti peab olema 1/3 öökapi suurusest!

  • Kui öökapi kõrgus on 55-65 cm, võiks valida valgusti kõrgusega 60-70 cm. Kui aga pinna kõrguseks on 45-50 cm, siis nõuab see kompensatsiooniks kõrgemat valgustit. Ei ole oluline, kui kõrge valgusti, vaid kui kõrgel valgus on.
  • Vähem oluline pole lüliti asukoht, mis võiks olla käe haarde ülatuses ehk siis mitte kaugemal kui 50-75 cm.

Valgusteid võib jagada üldiselt dekoratiivseteks ja funktsionaalseteks, kuid on ka selliseid, kus on mõlemad omadused ühendatud.

Dekoratiivsed valgustid annavad magamistoale sügavust ja hubasust ning mõjuvad pigem disainielemendina. Soovitatav valgustihedus on 10-200 luxi.

Brändi Evi Style elegantne valgusti Gadora Chic on saadaval kolme eritooni kupli ja metallviimistlusega. Samast sarjast on võimalik tellida ka seina- ja laevalgusteid.

Iga klassikalist kodu kaunistab Itaalia firma Italamp Amelie elegantse halli kupliga valgusti, mille jalg koosneb metalsetest ja kristalsetest elementidest.

FontaArte HollyG (3x305 lm) on LED-valgusti, mis sisaldab olulist tehnoloogilist innovatsiooni: tänu kalibreeritud optilisele süsteemile läbib nähtamatu valguskiir puhutud klaasist korpust ja koondub lambi ülaosasse, kus reguleeritav metallist plaat peegeldab selle laua pinnale. Tulemuseks on pidev muutumises olev maagiline valgusemäng.

Itaalia firma Fabbian glamuurne ja väikesemõõduline valgusti Tripla meenutab oma kujult kristallist püramiidi, mis põlemisel tekitab lauale kauneid mustreid. Varustatud on see dimmerdatava 4,3 W LEDiga.

Don Gino ebatraditsioonilisest materjalist — naturaalsest betoonist — valmistatud intrigeeriv ja üllatav valgustite sari firmalt Karman. Kõrgeim valgusti neist on 76 cm.

LightVintage romantiline valgustite sari Jane on saadaval ka seina- ja rippvalgustitena. Kaunilt kujundatud metalne jalg on elevandiluukarva.

Masiero lõbus valgusti Mabell on dimmerdatava 5 W (500 lm) Lediga ja saadaval üheksa värvitooni.

Axolight Aibu Led 2,5 W

Italamp Fragrenzia — kaunist kristallkaussi meenutav valgusti, mille kõrgus on 37 cm. Lisaks on võimalik tellida samasugune rippvalgusti.

Oluce viiekümnendate aastate puhta disainjoonega Superluna lambi metalset kuplit on võimalik keereta ümber oma telje ja suunata valgust vastavalt soovile. Valgusallikaks on 7,5 W LED. Samast sarjast on saadaval seina- ja põrandavalgustid.

Flos Serena reguleeritav lauavalgusti meenutab oma kujult lehte. Valgus 13 W LED (1100 lm) on peegelduv või suunatud, lüliti dimmeriga. Saadaval on erinevad toonid: vask, alumiinium ja must.

Kui öökapp on väike ja ruumi vähe, siis võib kasutada kas ristküliku või ovaalse kujuga valgustit, nagu seda on Margot firmalt Carpyen.

Flos Copycat, 16W Led (1380 lm), materjalideks on puhutud klaas ja vask, must nikkel või 24-karaadine kuld.

Funktisonaalsed valgustid

Funktisonaalsete valgustite eesmärk on tekitada nägemismugavus piiratud alal teatud toiminguteks, näiteks lugemiseks. Valgustihedus alates 200 luxist on piisav, kui informatsiooni on palju ja taustpinna kontrast piisav — näiteks mustad tähed trükitud valgele paberile. Piiratud nägemisega ja vanemad inimesed vajavad rohkem valgust. Oluline on ka, et valgustit oleks kerge seada sobivasse asendisse, eelkõige optimaalsesse kaugusesse vaadeldavast objektist.

Vintage-stiilis MassmI lauavalgustid on suunatavad ning saadaval nii metalse kui ka antiikmessingu tooni liigendraamiga. Maksimum vattide arv on 11 W.

Estiluz Aro suunataval valgustil on puutetundlik lüliti kupli peal ja varustatud 10 W (1500 lm) LEDiga. Sarjas saadaval ka seina- ja laevalgustid.

Marset Theia on dekoratiivse välimusega valgusti, mida ette suunates võib kasutada lugemiseks. Meeleolu loomiseks tuleb suunata valgus vastu seina.

Estiluz Cornet, 4 W (370 lm) LED. Modernne suunatav valgusti, mis koosneb kahest koonusest. Saadaval on kolme tooni: nikkel matt, valge ja punane.

Leds-C4 Talk, 4,5W (290 lm) LED, saadaval kahes värvitoonis: hall ja valge.

Oluce Duca mõjub teatraalsena ja efektsena, sest silm ei hooma nii õhukese kupli puhul, kust langeb valgus. Kõrguseks on 38 cm ja varustatud 14 W LEDiga.

Nutikad lambid

Nutiseadmete põlvkond ehk niinimetatud „nutination“ hindab innovaatilisi valgusteid, mis on multifunktsionaalsed ja mõeldes tulevikule ka tehnoloogiliselt põnevalt tehtud.

Flos Chapo valgusti disainimisel olid inspiratsiooni allikaks küll eelmise sajandi alguse kaabut kandvad filmitähed, kuid tehnoloogiliselt on see kaasaegne. Laualamp, 8W (310 lm) LED, on varustatud USB pesaga ja puutetundliku dimmerdatava lülitiga.

Brändi Flos juhtmevaba teisaldatav valgusti Bon Jour on laetav USB juhtmega. Patarei kestab 6 tundi. Läbipaistva kupliga valgusti, 6 W (250 lm) LED, nelja dimmerdamisastmega liuglüliti asub põhja all. Eri tooni kupleid saab lisaks tellida.

FontanaArte valgusti Siptel, 7W (1000 lm) LED, on varustatud magnetisüsteemiga, mis võimaldab sujuvalt liigutada kuplit üles ja alla või siis lausa eemaldada. Kuplit saab ka pöörata ümber oma telje. Saadaval on erinevad värvitoonid: punane, valge ja roheline. Kollektsiooni kuulub veel seina- ja põrandavalgusti.

FontanaArte Kinx valgusti, 7,5 W (940 lm) LED, praktilisuse ja disaini sümbioos. Lihtsalt käsitletaval valgustil on USB pesa, dimmerdatav lüliti ja ka väike süvis asjade hoidmiseks. Saadaval on kolme tooni: roosa, valge ja must.

FontanaArte Volee, 7,5W (800 lm) Led, on viimase põlvkonna üks tehnoloogiliselt innovaatilisemaid valgusteid, mille sisse lülitamine käib ilma igasuguse füüsilise kontaktita kerge käe viipega kupli all. Puutetundlik sensor kupli peal võimaldab reguleerida valgust neljale erinevale võimsusele. Laualambil on ka „time off“ süsteem, mis lülitab valguse välja peale 5 tundi. Ei puudu ka USB pesa nutiseadmete laadimiseks. Saadaval neli värvitooni: antraksiit hall, neoon kollane, hall ja valge. Sarjas on veel seina- ja põrandalamp. Valgusti suuruste ja kinnituste vahel on võimalik valida.

Video ütleb enam kui sada sõna:

Lambi valgusvoog luumenites
Lambi valgusvoo mõõtmine luumenites võimaldab otseselt võrrelda lampide valgushulka. Vattide arvul põhinev võrdlus võib olla eksitav.

  • 1300—1530 luumenile vastab 100 W hõõglamp
  • 920—1060 luumenile 75 W hõõglamp
  • 700—810 luumenile 60 W hõõglamp
  • 410—470 luumenile 40 W hõõglamp
  • 220—250 luumenile 25 W hõõglamp
Jaga
Kommentaarid