Õhuline ja minimalistlik!
Autorid: maastikuarhitekt Häli-Ann Tooms ja sisearhitekt Birgit Jaanus

Taimedest, mis ei vaja kasvuks mulda, kuulis Häli-Ann esimest korda paar aastat tagasi. Tookord see info sinna jäigi, kuid mõte erilistest taimedest ei kadunud ja muudkui kummitas. 2015. aasta suvel hakkas naine nende kohta rohkem infot koguma. Olles töötanud vertikaalaedade rajamise ja hooldamisega, oli Häli-Ann kursis neid taimi iseloomustavate raskustega nii hoolduse kui ka installeerimise puhul. Sealt tekkiski mõte luua midagi palju lihtsamat, vähem hooldust vajavat ja sellist, mis ka tavainimese rahakotile vastuvõetav oleks.
Ideest sai ühel õhtul väikeses Kalamaja korteris räägitud sõbranna Birgitiga ja kampa võeti veel arhitekt Taavi Kaldaru, nii alustatigi esimeste taimehoidjate loomist.
Arkiplant liidab eksootilised õhutaimed ja minimalistlikud taimehoidjad täiuslikuks roheliseks pilgupüüdjaks ruumis. Nii sündisid komplektid, mis koosnevad õhutaimest ja käsitööna valminud taimehoidjast. Hoidjad on kujundatud minimalistliku ja puhta vormiga, et tuua esile õhutaimede erilist ilu. Hind alates 25 €. www.arkiplant.com

Hoogsad riiulid
Autorid: Allan Prooso, metallikunstnik Argo Männik ja arhitekt-restauraator Kalmer Allik

Seltskond Hoog on koostöövormist mõelnud juba aastaid. Allan Prooso tegeleb pehme mööbli tootmisega, Argo Männik on metallikunstnik, kelle põhitööks on kujunenud mööbli restaureerimine ja eritellimusmööbel, ning Kalmer Allik on hariduselt arhitekt, ent tegeleb juba aastaid pehme mööbli tootmise ja restaureerimisega. Papptorudega juhtus Allan kokku koostööpartneri juures, kus torusid töödeldi. Kui isadepäevaks oli vaja lasetaeda teha taaskasutatud materjalidest midagi kasutuskõlblikku, võttis Argo kangarulli keskel oleva papptoru, lõikas mõõtu, sulges ühe otsa, spoonis ära ja võrratu pliiatsitops oligi sündinud! Kangatorust valmisid samal õhtul loometuhinas mitu miniatuurset mudelit: koerakuut, riiulid, kapid, tool ja laud.
Siis meenusid taas suured papptorud ja nõnda see hoog kasvama hakkas.
Hind alates 179 €. www.hoog.ee

Valgusti DOTS
Autorid: Anne-Liis Leht ja Kristi Ringkjob

Valgusti vorm on inspiratsiooni saanud padja kujust. Soov oli anda klaasimaterjalis edasi padja pehmust ja voolavat vormi. Värvilised mummud lisavad mängulisust ja karakterit ning ärkavad tõeliselt elule, kui valgusti põlema panna.
Valgustid on müügil OKAPI Galeriis aadressil Niguliste 2 Tallinnas, hind 475 €

Mängimisest sündinud mänguline kauss
TG Tislerid

Kausi sünniks piisas kolme asjaolu kokkulangemisest. Autor Taavi Timberg räägib lähemalt.
Tisleril, eriti mööblirestauraatoril, on alati probleemid küttematerjaliga. Kui küte on liiga madala kvaliteediga, ei põle see hästi, kui liiga hea kvaliteediga, on kahju ära põletada. Ette sattusid ilusad laiad tammelauajupid ja lintsaag ringi lõikamise rakisega. Ring venis katsetamise käigus spiraaliks ja esimesel korral kukkus välja ilus vedru. Kui vedru servadest tõsta, vajus keskosa kausikujuliselt alla. Jäi üle vaid välja mõelda, kuidas servad omavahel ühendada.
Ideed läksid järjest lennukamaks ja tundus, et kaussi ei sünnigi, kuid appi tuli käsitööliste ürgne tung jõulude ajal tuttavaid oma taiestega üllatada. See sundis asja teatud ajaks ja kõige lihtsamas vormis ära lõpetama.
Mustade triipudega kausi tegemisel tuli mõte peitsitud pind korra hammashöövliga üle tõmmata, et toonitada puusüü suuna nihet, mis spiraali kausiks keeramisel tekib.
www.tgtislerid.ee

Kevadiselt inspireerivad lauad
Autor: kunstnik Jaak Arro

Laua sündimise loo räägib Jaak ise. Keegi tellis Taanist minu käest laua. Probleemiks on alati olnud jalad ning seekord oli tarvis, et need lihtsasti ära ja jälle tagasi käiks. Nii said jalad sellised, nagu nad on — metallist, värvitud ja üsna tugevad. Tulevad lihtsasti küljest ja lähevad tagasi kasvõi tuhat korda.
Laua kõrgus on sätitud nõnda, et elutoas istudes ja laualt midagi võttes ei peaks ebamugavalt koogutama. Lauaplaat on tehtud kasepuidust värvilise puulõike tehnikas, st maalitud, lõigatud, lihvitud, kraabitud ja lakitud. Iga laud on ainulaadne ja kordumatu. Märksõnadeks on mugavus, funktsionaalsus, stabiilsus ja erilisus.
Jaak Arro loominguga saab tutvust teha pealinnas asuvas disainikaupluses TALI aadressil Kotzebue 33. Vaata TALI kauplust Facebookis.

Õrn ja õhuline ja pakkekilest inspireeritud vaas Pukett
Autor: disainer Karmen Saat

Kaunilt õhulised vaasid on valminud Saksamaal. Puketi jaoks sai autor inspiratsiooni kilesse pakendatud kimpudest — hoides kimpu koos ja olles kui transpordivahend, idealiseerib pakend lilli.
Vaas Pukett presenteerib lillebuketti või üksikut oksa. Vaasid on ideaalne kink, millele võib ka ümber siduda lilleõievärviga sobiva lindi.
www.karmensaat.com

Diivan Meta — täna moodne, homme klassikaline

Softrendi disainer Argo Tamme on loonud diivani, mille märksõnaks on „kvaliteet”. Täispuidust jalad on klassikalised ja vastupidavad, uus memory foam ja pocket-vedrustus annavad diivanile mugavuse ja vastupidavuse.
Meta vastab kõige nõudlikumale maitsele nii välimuselt kui ka funktsioonidelt. Elegantne vorm haakub õhulise funktsionalismiga või tekitab mugava nurga avarasse industriaalsesse katusekorterisse. Oma koha leiab diivan ka traditsioonilises sisekujunduses, kus on aukohal puit ja naturaalne soojus.
Kahese diivani hind alates 1778 eurost, etteulatuva osaga diivani hind alates 3348 eurost. Lõplik hind sõltub kanga ja kombinatsiooni valikust.
www.softrend.ee

Vineer on popp

Nordicu sarja kasevineerist seina- ja laepaneelid on toodetud Vineermaailmas. Lihtne vorm ja naturaalse puidu soojus sobivad modernsesse interjööri tasakaalustama klaasi, kivi ja betooni.
Sarja kuulub kaks eriilmega toodet: Nordic Breeze’i paneelid on oksakohtadeta ning karge ja voolava puidusüümustriga, jättes pigem tagasihoidliku mulje ning sobides ideaalselt suurte pindade puhul; Nordic Stormi (fotol) paneelid on oksakohtadega ning kontrastse ja jõulise puidusüümustriga, luues efektse ja elava seina. Viimistletuna on paneelid nähtavalt poolelt peitsitud ja lakitud. Pildil ka kodumaise disainifirma Radise kapp, mis sobib elutuppa.
www.vineerimaailm.ee