Uurisime korterelamu ehitanud firma Estnor esindaja Renee Mikomägi käest maja sünniloo kohta lähemalt.

Kuidas sündis just selline objekt?
Selle maja asemel oli varasemalt kontorihoone, mis hävines tulekahjus. Kindlustus maksis kahjud kinni ja uue hoone ehitamisel planeeriti kogu otstarve ümber. Tellija soovil sai uus maja viie korteri, kahe kontori ja suure avara garaažiga, mis ühendab 0-korrusel kõik eraldiseisvad hooned. Klient tellis Norra arhitektilt maja arhitektuurse projekti ja küsis, kas nad teaksid ka ehitajat soovitada. Kuna Norra arhitektil oli eelnevate objektidega meiega väga hea kogemus, siis nii see läks. Tellimuse saamisel mängis väga suurt rolli eelnevate soovitajate ja rahulolevate klientide olemasolu. Kompelksi arhitektid on Håvard B. Olsen ja
Ülle Maiste.

Kuidas sujus koostöö tellijaga? Kas oli ka kompromisse vaja teha?
Koostöö sujus väga hästi algusest lõpuni. Väikseid probleeme esines, aga need said kõik lahendatud ja üldkokkuvõttes läks kogu projekt hästi. Ehituse lõppedes oli vaja teatud kompromisse teha, aga need puudutasid rohkem lisatöid, mis meilt juurde telliti.

Mis oli tellijale oluline?
Tellijale oli oluline, et ehitaja tunneks hästi Norra ehitusturgu ja et oleks häid soovitajaid. Iseenesest mõistetavalt oli oluline kvaliteet ja tarneaegadest kinnipidamine.

Mis oli projekti juures keerukas või raske?
Projekti tegid tavapäraselt keerukamaks tuleohutusnõuded. Pidime ehitama korterite vahelised tuletõkkeseksioonid ja kasutama tuletõkkeaknaid. Keerukam oli see, et välisvoodrilaud tuli paigaldada objektil, mitte tehases, sest arhitekt nägi ette, et laudist ei tohi vahelae juures pooltitada.

Mis on maja head omadused?
Neid on palju: huvitav arhitektuur, hästi läbimõeldud konstruktiivsed lahendused ning maja on energiasäästlik ja elamissõbralik.

Kui kaua kestis hoone ehitus?
Tehasetööd kestsid ligi 1,5 ja objektitööd ligi 6 kuud. Tehases toodeti valmis välis- ja siseseinaelemendid ning vahelaelemendid. Lisaks paigaldati aknad ja välisuksed. Kogu maja elemendid ja muu materjal transporditi 8 rekaga Norrasse.

Mis on ühe sellise maja ehitamise puhul eriti tähtis?
Ehitamise puhul on väga tähtis ehituse õige planeerimine ja eelnevad kooskõlastused klientidega. Kõige tæhtsam on vältida vigu ja teha kõik algusest saati õigesti, et ei peaks hiljem ümber tegema.

  • Vaata kõiki Aasta tehasemaja 2015 finaliste SIIT.