“Liit ühendab erinevaid põlvkondi sisearhitekte ning paljud nooremad liikmed ei teagi, kes enne neid seda “põldu on kündnud”. Soovime rõhutada järjepidevust ning esmalt püüamegi auliikmeteks nimetada vanema põlve kolleege — see on meie tänu neile tehtu eest,” ütles Eesti Sisearhitektide Liidu aseesimees Ivi-Els Schneider.

Mait Summataveti tööpõlve tippaeg jääb nõukogude aega, millest tänapäeval eriti ei räägita, kuid ta saavutas tuntuse ja mitmeid austavaid tiitleid juba toona. Ta oli esimene kujundaja Nõukogude Liidus, kes avas oma isikunäituse Moskva Kunstnike Keskmajas 1986. aastal.

Ivi-Els Schneideri sõnul on Mait Summatavet praegu üks Eesti staažikaimatest tegevdisaineritest, keda iseloomustab pikk aktiivne loominguline tegevus. Ta on jäägitult elukutsele pühendunud mitmekülgne loojanatuur, kelle lemmikteemaks on valgustite disainimine.

MAIT SUMMATAVET- SISEARHITEKT JA DISAINER.

Vähem tähtsad ei ole ka Mait Summataveti autorinäitused, millest viimane toimus alles hiljuti, tema 75. juubeli puhul Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis.

Mait Summataveti enda sõnul on Eesti Sisearhitektide Liidu ridades palju samaväärilisi häid tegijaid, kes on teinud ruume ja vorme nii uuel kui vanal ajal.

“Elus tahan olla! Ärge unustage ära neid järgmisi, sest ilma nendeta poleks ka mind,” lausus Summatavet auhinda üle võttes üldkogu ees.

Schneideri sõnul on kõiki Summataveti tegemisi saatnud tugev missioonitunne. “Tema esinemistes ja säravates mõtetes on aukohal Eesti rahvuskultuuri väärtustamine ja austav suhtumine esivanemate pärandisse,” lisas ta.

Mait Summataveti tööde hulka kuuluvad hotell Viru 14. korruse numbritoad ja 22. korruse restoran (1967–1972), teater Ugala (1978–1981), Adamson-Ericu muuseum (1978-1983),Tallinna Magdaleena polikliiniku ruumilahendused (1980–1982) jt.

Mait Summataveti kujundatud kontor. Foto: Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum.

Eesti Sisearhitektide Liidu esimesed auliikmed on legendaarsed ja auväärsed sisearhitektid Leila Pärtelpoeg, Vello Asi, Bruno Tomberg ja Soome sisearhitekt Lena Strömberg.