„Kodus on tegelikult väga lihtne säästa ja enamasti on kõige tõhusamad just lihtsad ning taskukohased lahendused, mis ei mõjuta oluliselt meie elustiili. Kui teeme oma igapäevastes harjumustes väikeseid muudatusi, näiteks valime koju LED-pirnid, kasutame akupatareisid või eelistame energiat ja vett säästvaid lahendusi, saame iga päev ressursside tarbimist vähendada. Ja säästmisega alustamiseks pole paremat aega kui nüüd ja praegu,“ soovitab IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht Pedro Castro.

Säästa kuni 85% elektrienergiat

  • Kasuta hõõglampide asemel LED-lambipirne. Valgustus moodustab kodusest energiatarbimisest suure osa, ulatudes 20–40%-ni. Kui vahetad tavalised lambipirnid energiasäästlike ja kauakestvate LED-pirnide vastu, võid säästa kuni 85% energiat. Samuti on LED-lambipirnide tööiga umbes 25 000 tundi. „Taskukohased SOLHETTA LED-lambipirnid on saadaval eri toonides ja eredusastmetega ning need kiirgavad meeldivat valgust, mis toob esile ruumi loomulikke värve,“ ütleb Castro.

  • Toast lahkudes hämarda valgustid või lülita need hoopis välja. Ka see aitab kõvasti säästa. Valgustite puhul võib appi võtta ka IKEA TRÅDFRI nutilahenduse, mis võimaldab valgusteid juhtida nii puldi kui ka mobiilirakendusega ja olla alati kindel, et energia ei kulu tühja.

  • Kui sa elektriseadmeid ei kasuta, siis eemalda need vooluvõrgust. Hinnanguliselt võib vooluvõrku ühendatud veekeetja, pesumasin, telefonilaadija või mistahes muu seade majapidamise energiatarbimist suurendada kuni 7%, ja seda ka siis, kui seadet parajasti ei kasutata. „Siin on palju kasu TRÅDFRI sarja teisest nutikast funktsioonist. Kaugjuhitav TRÅDFRI süsteem võimaldab kõik parajasti kasutusest väljas olevad seadmed lahti ühendada, isegi siis, kui need on samal ajal vooluvõrgus,“ selgitab Castro.

  • Kasuta energiatõhusaid elektriseadmeid. Kõrge energiaklassiga seadmed võivad kaasa tuua igakuise elektriarve märkimisväärse vähenemise. Energiaklasse tähistatakse tähtedega A-st G-ni ja sellel skaalal tähendab A tõhusaimat ning G kõige vähem tõhusat. Külmik, mis tihti on kodu kõige rohkem energiat tarbiv seade, võiks kuuluda kõrgemasse energiaklassi. Pliitidest on kiiremad ja väga energiatõhusad induktsioonpliidid, mis arvestavad poti või panni suurust ning kuumutavad ainult vajalikku ala. Näiteks malmist keeduplaatidega elektripliidist või keraamilisest pliidist on need 50% kiiremad ja energiatõhusamad.

  • Eelista laetavaid patareisid. „Laetavate patareide kasutamine säästab raha ja vähendab jäätmete hulka. Kui kasutad tihti patareisid, tasub leelispatareid asendada laetavate patareidega. Aja jooksul tähendab see märkimisväärset võitu nii keskkonnale kui ka rahakotile. Väiksemate elektriseadmete puhul on STENKOLi laadija kasutamine taskukohane ja keskkonnasõbralik viis tagada, et laetud patareid on alati käepärast,“ soovitab IKEA sisekujundaja.

Kasuta vett targalt

Kogu maailma veevarust on magevett alla 3%. Kodune veekasutus moodustab üldisest mageveetarbimisest umbes 8%. Seetõttu tasub magevett kasutada kokkuhoidlikult – see on hea nii keskkonnale kui ka rahakotile. Oma harjumusi vaid veidi ümber kujundades võib vee säästmisest saada meie igapäevaelu loomulik osa.

  • Vali segistid, mis mõtlevad sinu eest. „IKEA segistitel ja duššidel on sisseehitatud aeraator, mis segab vee õhuga ning tagab tugeva veejoa, säästes samas vett. Kui vahetad oma praeguse köögisegisti aeraatoriga segisti vastu, väheneb su köögi veetarve 30% võrra, kuid veesurve ei muutu. Aeraatoriga segisti vähendab kodus kuluva vee hulka, kuid säilitab sulle sobiva voolutugevuse,“ selgitab Castro.

  • Asjatu sooja vee kulu suurendab ka veearveid. Teinekord on tarvis ainult külma vett, kuid vesi, mis segistist voolab, kui selle kang otse üles tõsta, on pigem leige. Õnneks aitavad mõned segistid sellist sooja vee kulu kuni 30% võrra vähendada. Sellisest segistist tuleb kangi otse üles tõstes ainult külma vett, mis tähendab, et kuuma vett kulub ainult siis, kui seda tarvis on, mitte iga kord, kui segistit kasutad. Kui soovid sooja või kuuma vett, tuleb segisti kang vasakule keerata.

  • Pese köögivilju kausis. Kodus võib liitrite kaupa vett säästa ka siis, kui pesta köögivilju kausis või osaliselt täidetud valamus, mitte jooksva vee all. Hiljem võib selle veega toataimi kasta. Samuti kulutab ohtralt vett voolava veega nõudepesu. „Hoia vett kokku ja pese nõusid kausis,“ soovitab sisekujundaja.

  • Võta vanni asemel kiire dušš. Aga tee seda päriselt kiiresti – kui veedad duši all rohkem kui 15 minutit, kasutad ära 150 liitrit vett, mis on palju rohkem, kui kulub üheks vanniskäiguks.

  • Täis nõudepesumasin kulutab vähem vett kui nõude käsitsi pesemine. Tänapäeva nõudepesumasinatel on tavaliselt ka ökorežiim, mis säästab nii vett kui ka energiat. Sellel režiimil kulub terve masinatäie nõude pesemiseks vähem vett kui siis, kui peseksid neid käsitsi.

Hoia soojus toas

  • Langeta toatemperatuuri. Talveperioodil on kodused küttearved tõelised raharöövlid. Toatemperatuuri alandamine aitab kulutusi märkimisväärselt vähendada.

  • Osta koju vaip. „Kui räägime kulutõhusatest lahendustest, siis on tekstiilid, näiteks vaibad ja kardinad, alati kindla peale minek. Lisaks sellele, et vaibad lisavad tuppa hubasust ja soojust, aitavad need talvel ka põrandat soojustada. See on eriti kasulik nipp neile, kes elavad esimesel korrusel,“ ütleb Castro.

  • Lisa tekstiile. Kuidas veel kütet kokku hoida? Kasuta paksemaid kardinaid. „Ukse ette riputatud paks kangas hoiab soojuse kenasti toas. Ja kui tõmbad õhtuhämaruses kardinad või rulood ette, väldid soojusenergia kadu akna kaudu. Muidugi on oluline ka kardina enda materjal – paksemad ja tihedamalt kootud kardinad kaitsevad tuuletõmbuse eest paremini, aga oluline on veenduda, et need oleksid õige pikkusega ega kataks küttekehasid,“ sõnab IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht.

Jaga
Kommentaarid