Kindlasti on oluline kaasata valdkonna ekspert, kui remondi käigus on soov tegeleda elektrisüsteemide, ventilatsiooni, vee- ja kanalisatsioonitorudega. Kui ruumid on lihtsalt kulunud välimusega või räämas, saab ka tagasihoidliku eelarvega anda kodule täiesti uue hingamise. Säästunippe jagab K-rauta sisekujundaja Aleksandra Tšufarina.

Värvisääst

Seinte ja lagede värvimine nõuab ennekõike pealehakkamist ja aega ning on võrdlemisi soodne, kui kõik tööetapid ise läbi teha. Esimene säästunipp on leida kohe õige värvitoon, sest uuesti värvimine on täiendav kulu. Selleks võiks vaadata kodus värvinäidist erineva valgusega ja arvestada, et pärast kuivamist muutub värvi toon tumedamaks. Teine säästunipp on valida hästi pestav värv, sest selle eluiga on pikem. Enamasti on läikivad värvid lihtsamini hooldatavad, aga poest leiab ka matte värve, mida on kerge puhastada. Kolmas tähtis punkt on ettevalmistus – seina võiks eelnevalt kruntida, sest siis kulub toonitud, ja reeglina kallimat, värvi vähem. Kui sein on eelnevalt kruntimata, siis pole põhjust eeldada, et purgist värvist jätkuks nii mitmele ruutmeetrile nagu purgi peal kirjas ja kulud ongi kohe suuremad kui algselt eelarvestatud. Kui seina seisukord eeldab pahteldamist, aga seda mingil põhjusel teha ei taheta, ei tasu loota, et värv või tapeet ebatasasused peidaks, sel juhul võiks eelistada struktuurset seinavärvi või dekoratiivkrohvi.

Tapeedisääst

Üldjuhul on seinte värvimine soodsam kui tapeetimine, aga mõnel puhul võib leida poest soodsalt ühe või kahe seina jagu kvaliteetset tapeedijääki või lihtsalt hea kampaaniapakkumise. Praktilisel kaalutlusel võiks valida seinale tapeedi, mis on pikaealine ja mida on lihtne paigaldada. Pikaealisus ja paigaldamislihtsus on mõlemad säästunipid, sest iga paari aasta tagant on kulukas tapeeti vahetada ja keerulise paigalduse puhul võib väärt materjali kaotsi minna. Enamasti on hea vastupidavuse ja lihtsa paigaldusega fliistapeet, aga võib vaadata ka teisi materjale, kasvõi vedeltapeeti või ise värvitavat tapeeti. Tapeedi paigaldamise lihtsus sõltub suuresti sellest, kas liim kantakse seinale või tapeedile. Kui liim kantakse seinale, on paigaldamine mugavam ja vigasid on lihtsam parandada. Samas näiteks trendika pabertapeedi puhul tasub teada, et selle eluiga on lühem ja paigaldamine pigem keerukas. Tapeediliimi pealekandmiseks võiks olla kasutada lai tugev hari, tapeedi seina külge kinnitamiseks ja silumiseks tapeedilabidas või -hari.

Praagi ennetamise sääst

Selge on, et töötegemise käigus võib juhtuda mõndagi, eriti kui kogemust napib. Seinte või lagede värvimise ja tapeetimise käigus on oluline põhjalik ettevalmistus. Põrandad tuleks katta jõupaberi või kilega, liistud, lülitid ja elektripistikud kas katta teibiga või eemaldada, lae ja seina kohtumispaik katta kvaliteetse maalriteibiga. Viimane tuleks kohe pärast värvimist eemaldada, seda hiljem tehes võib kuivanud värv koos teibiga seina küljest lahti tulla. Kui mõni nendest ettevalmistavatest töödest tegemata jätta, võib juhtuda, et remondi käigus tekib vajadus uuteks töödeks, mis säästuga kuidagi kokku ei sobi.

Põrandamaterjali sääst

Põrandakatete sortiment annab laia valikuvõimaluse, mis teeb omakorda otsustamise keeruliseks. Kuna paigaldus moodustab märkimisväärse osa hinnast, tasub kiigata materjale, mille paika sättimisega saab ise hakkama. Selleks sobib laudparkett, laminaat, korkparkett ja erinevad rullmaterjalid. Kõige keerulisem on ise paigaldada laudpõrandat, lippidest parketti ja keraamilist põrandaplaati. Üldiselt on laminaat üks soodsamaid valikuid, aga alati tasub uurida konkreetse laminaaditootja kvaliteedi kohta tagasisidet. Laminaadi populaarseks alternatiiviks on vinüülparkett, aga selle paigaldamiseks peab olema väga sile aluspõrand. Kui remondi käigus on soov lahendada ka heliisolatsiooni küsimusi, võiks eelistada heli summutavat korkmaterjali. Puidu puhul tasub teada, et mida soodsam puit, seda pehmem – näiteks männipuitu kipuvad kergelt täkked tekkima. Olenemata valitud materjalist on oluline seda hästi hooldada ja heaperemehelikult hoida. Iga põrandat tuleb puhastada õige pesuvahendiga, samuti tuleb arvestada, et materjali eluiga lühendab liiva ja vee sattumine põrandale, aga ka rasked mööbliesemed ja kontsatäkked.

Säästukohti remondil on veelgi. Näiteks vannitoa keraamilisi plaate ei ole tarvis vahetada, kui need on täiesti terved ja ruumi sisekliima on hea. Keraamilisi plaate saab värvida selleks spetsiaalselt mõeldud vahenditega, tegu on küll ajamahuka projektiga, aga igaüks peaks hakkama saama. Samuti saab värvida või üle kleepida köögimööblit, eeldusel, et see on muidu korralik. Kõrgläikelisest köögist võib saada mati, tumedast heleda, aga värvimisprotsessi kõrval on tähtis pöörata tähelepanu ettevalmistavatele töödele ning varuda aega ja kannatust, sest tegu pole paari tunni tööga.