Briljantsete ja võimekate meistrite looming

Alvar Aalto "Savoy" vaas

Alvar Aalto on kaasaegse arhitektuuri ja disaini tunnustatud meister. Tema ainulaadne esteetika aitas nii Soome disaini määratleda kui ka ülemaailmsele publikule tutvustada. Aalto loomingut iseloomustab harmooniline suhe loodusega, funktsionalismi sümbioos iluga, suurepärane tähelepanu detailidele ja geniaalne materjalikasutus. Kui Aalto oma „Savoy vaasi“ 1930. aasta New Yorgi maailmanäitusel esitles, mõjus see oma dünaamilise lainelise disainiga tõelise sensatsioonina. Legendaarne vaas on üks maailma tuntumaid klaasesemeid ja jääb Iittala jaoks ajatuks põhitooteks. Muuseas, juba 1937. aastal eksponeeriti disaineri kavandeid rahvusvaheliselt, sealhulgas New Yorgi moodsa kunsti muuseumis.

1924. aastal abiellus Aalto kaasarhitekt Aino Marsioga, luues elukestva partnerluse, mis toetas rahvusvahelise disainipärandi sündi. Paar töötas koos kuni Aino surmani, panustades mitmesse globaalsesse disaini märkimisväärse jälje jätnud projekti.

Oma märkimisväärse karjääri jooksul kujundas Alvar Aalto üle kogu maailma nii suuri avalikke institutsioone kui ka eramaju. Disaineri mööbli- ja majatarvete kavandid tulenevad orgaaniliselt tema arhitektuuritööst. Üks olulisemaid töid oli Paimio tuberkuloosisanatoorium Soomes. Projekt sümboliseeris tema mööblidisaineri teekonna algust. Tegu on esimese Aalto kavandatud hoonega, mis oli täielikult sisustatud tema enda projekteeritud mööblitükkide ja valgustitega.

Alahinnata ei saa ka Aino Aalto tööd. Võimekas naine on palju rohkem kui pelgalt Alvar Aalto kaaslane ja muusa. Tema panust Soome disaini rahvusvahelisele areenile viimisel hinnatakse kõrgelt. Nii nagu abikaasa, projekteeris ka Aino hooneid, interjööre, mööblit ja tekstiile. 1936. aasta Milano triennaalil hinnati tema tööd Artekis Grand Prix vääriliseks. Samas võitis ta kuldmedali ka Aalto klaasidega, mis olid inspireeritud kivide vette viskamisel tekkinud ringidest. Kaheksakümmend aastat hiljem on mitmekülgne, virnastatav „Aino Aalto“ klaasnõu Iittala jaoks jätkuvalt ajatu klassika.

Arhiividest vaas ja kauss

Aalto toode nr 9754, vaas, on kahes suuruses ja kolmes värvis, mis võimaldavad neil ideaalselt tänapäevasesse interjööri sobituda. Vaasi värvid - Rio pruun, selge klaas ja selge 1937 - avaldavad austust originaalkollektsioonile.

Suur skulptuurne vaas on käsitööna valmistatud ja suuga puhutud puitvormidega Soomes Iittala Klaasitehases. Puidust vorm annab igale vaasile ainulaadselt elava tunnetuse ja välimuse. Väiksem, metallvormi puhutud vaas, on saadaval lisaks kolmele eeltoodud värvile ka suitsuhalli ja valgena. Silmatorkavad vaasid annavad suurepärase võimaluse eksponeerida efektselt nii üksikuid varsi, õisi ja oksi kui ka kauneid lilleseadeid. Vaase toodetakse piiratud partiides 2023 tükki värvi kohta.

Vaase täiendab toode nr 9752, kauss, mis loodi seekord suuremas mõõdus kui esialgne kavand. Aalto kauss on ajatu kodukaunistus, mis sobib suurepäraselt nii väikeste koduesemete hoiustamiseks kui ka puuviljade serveerimiseks. Sisekujundusest leiab aga ka näiteid, kus kaussi on kasutatud hoopis kaktuste või õhulillede eksponeerimiseks. Kindel on, et efektne kauss tõmbab tähelepanu igas interjööris.

Aino ja Alvar Aalto „Aalto klaas“ ja koduaksessuaarid tõelistele fännidele

Riihimäki klaasikoda kutsus Alvar Aalto 1933. aastal klaasikavandite konkursile. Kuigi kutse oli vaid Alvaril, otsustas temaga koos konkursil osaleda ka abikaasa Aino. Koos pälvisid nad majapidamises kasutatavate klaasnõude sarjas teise koha kollektsiooniga „244“, millel oli Ainole iseloomulik lihtsustatud funktsionaalne disain.

Kolmes praktilises suuruses klaasid on eksklusiivselt saadaval vaid 2023. aasta jooksul.

Täienevad ka Aaltost inspireeritud koduaksessuaaride read. Voolava disainiga alus on valmistatud siledast tammevineerist ja neil on Aalto ikoonilise laine kujuline jagaja. Kandikud sobivad ideaalselt kööki või esikusse igapäevaste asjade kauniks korrastamiseks.