Suurimaks iseloomustavaks jooneks on püüdlus looduse poole. Loodusest inspireeritud detailid, voogavad jooned, naturaalsed materjalid - kõik need tõmbasid ühtmoodi nii disainereid kui tarbijaid. Looduse järel olid populaarsed ka maksimalism ja taaskasutus - ükski neist 2023. aastal vaibumismärke ei näita.

Monokromaatiline minimalism

Tänaseks päevaks on ilmselt paljudel väsimus monokromaatilistest heledatest (valgetest või hallidest) pindadest. Sellest annab tunnistust ka maksimalismi populaarsuse kasv. On üsna tõenäoline, et uus aasta toob meie kodudesse rohkem värve ja seiklusjanu.

Kork materjalina

Kork oli selle sügise lemmikmaterjal. Korgitamme koorest valmistatud materjal on keskkonnasõbralik, hüpoallergeenne, tulekindel, ei lase vedelikke läbi, suurepärane soojusisolaator ning helikindel. Korki kasutati nii põrandate ja seinte katmiseks kui ka lampide ja väikeste dekoratsioonide valmistamiseks.

Arvestades, et keskkonnasõbralik mõtteviis muutub järjest olulisemaks, kasvab ilmselt ka korgi kasutus materjalina. Kork on liiga hea materjal, et kaotada stiilsust. Pigem on huvitav jälgida, kuidas seda kasutama hakatakse.

Peeglitega kaetud seinad

Lihtne viis, kuidas muuta ruum avaramaks ja heledamaks ilma seinu eemaldamata? Kata seinad peeglitega. Sel aastal eelistati antiikseid, kergelt tuhmunud ja mitte nii hästi peegeldavaid versioone.

Uuel aastal aga tahavad ilmselt kõik selgemalt peeglisse vaadata, mistõttu võib eeldada, et peegelpinnad muutuvad uuesti teravaks.

Roheline

Roheline on sel aastal olnud populaarne peaaegu igas toas ja kategoorias. Endiselt armastame inspireeruda loodusest ning taimi tuppa tuua. Taimede ja looduslike materjalide võidukäik jätkub ja nii on ka rohelise värviga. Küll aga on roheliste värvitoonide populaarsus väljumas pelgalt trendi staatusest ning muutumas sisekujunduse raudvaraks.

Punane

Milanos toimuval Salone del Mobile tõi trendivärviks punase. Mahlaka tomatipunase. Seda jätkus nii põrandale, magamistuppa, diivanitele kui terrassidele. Tõenäosus on suur, et julge punane veel kaduma ei hakka, vaid leiab aastast 2023 endale uued kaaslased.

Puiduküte

Hubased puiduga köetavad ahjud ja kaminad kogusid sel aastal populaarsust. Moekam versioon oli vabalt seisev tulease, mis ei ole traditsionaalselt seina külge kinnitatud. Neid leidis nii rustikaalsetes maamajades, korterites kui ka Kopenhaageni paatmajades.

Arvestades olukorda maailmas, võib eeldada, et ka see trend veel kadumas ei ole.

Looduslikud aiad

Sienna Milleri võluv 16.sajandist pärit Inglise maakodu käivitas sel aastal mitmeid disainitrende. Üks neist on kergelt metsiku iseloomuga, näiliselt korrastamatu looduslik aed, kus rõhk on kohalikele liikidele võimalikult heade tolmlemistingimuste loomine. Ka Eestis oli veidi rohkem märgata elegantset hoolitsematust.

Teades, et ka aiatrendid kõnnivad keskkonnasõbralikkuse rajal, võib eeldada, et seegi trend jääb kestma.

Allikad: Architeture Digest, Apartment Therapy