Enne kui alustad oma kangaga kaetud diivani puhastamist, vaata võimaluse korral üle tootja juhiseid - sealt leiad kõige täpsema info. Mõnele diivanile sobib vesipesu, teisele aga on sobiv vaid harjates või tolmuimejaga puhastamine. Igasuguse diivanipuhastuse esimene osa peaks olema tolmuimeja või harjaga mustuse eemaldamine.

Mida kangast diivanit või tugitooli puhastades kindlasti teha ei tohi?

1. Ära hõõru! Diivanikangast ei tohi hõõruda, nii võib plekk veel sügavamale minna. Topsutamine või õrnad ringjad liigutused on puhastamiseks paremad. Kasuta puhastamiseks paberrätikuid või puhtaid lappe. Kanga hõõrumine, eriti loodusliku kanga puhul, võib tekitada toppe.

2. Ära kasuta valgendit! See võib kangalt värvi eemaldada. Võib juhtuda, et diivan näeb pärast halvem välja kui enne alustamist.

3. Väldi pesupesemisvahendeid ja nõudepesuseepi! Kuigi mõlemaid vahendeid peetakse sageli headeks abilisteks diivanilt plekkide eemaldamisel, tasub neid siiski pigem vältida. Kumbki neist ei pruugi aidata plekki täielikult välja saada.

4. Ära kasuta valget veini punase veini pleki eemaldamiseks! Kui vaibal võib see aidata plekki kergemini eemaldada, siis tegelikult on ka selle meetodi puhul tegemist pooliku lahendusega. Valge vein lahjendab punase veini plekki, mitte ei eemalda seda. Diivani või tugitooli puhul võib see tähendada heledamat, aga samas ka suuremat plekki, mida puhastada vaja.

Kuidas kangast diivanit puhastada?

Tupsuta plekki paberi või puhta lapiga, et eemaldada võimalikult palju niiskust. Alles seejärel hakka plekki eemaldama.

1. Mahla või muu joogi plekid. Kasuta talki, beebipulbrit, soodat, maisitärklist või jahu (toodud efektiivsuse järjekorras). Puista plekile ning lase 10-30 minutit seista. Seejärel puhasta tolmuimejaga.

2. Punane vein. Soodaga puhastamine aitab värske punase veini pleki korral. Vanema pleki korral aitab vesinikperoksiid. Pihusta seda plekile, seejärel puista peale soodat. Jäta nii 20 minutiks ning siis topsuta külma veega.

3. Šokolaad. Šokolaad ja kangast diivanid ei ole just parimad sõbrad, aga väikeste lastega kodus on nad tihedalt läbikäivad tuttavad kindlasti. Sooja veega saad šokolaadi kanga küljest lahti. Seejärel tupsuta rikkalikult. Kui vaja kasuta veel vett ning lõpuks puhasta tolmuimejaga.

4. Näts. Kõik, mis nätsu eemaldamiseks vajad, on jää. Aseta jää nätsu peale, hoia 15 minutit ning saad kõva nätsu kergelt kätte.

5. Veri. Nii nagu punase veini puhul, on ka vereplekkide eemaldamisel abiks vesinikperoksiid. Pane veidi vesinikperoksiidi plekile ning see peaks aeglaselt eemalduma. Kui plekk on kadunud, topsuta ala külma veega. Korda protsessi, kui vaja.

Kuidas eemaldada diivanilt ebameeldivat lõhna?

Sooda on imeline vahend lõhnade eemaldamiseks, mida saab kasutada peaaegu igal pool. Puista sooda pinnale, lase 20 minutit kuni tund mõjuda ning eemalda tolmuimejaga.

Allikas: homesandgardens.com