Siiski, see on investeering, mis nõuab aega ja rahalist väljaminekut. Nii nagu kõikide planeerimist ja kulu nõudvate projektidega, soovitakse ka uute kardinate valikul näha, et kulutatud ressurss oleks panustatut väärt. Kuidas aga jõuda otsustava valikuni nii, et saad selles kindel olla?

Kardinate valikul on mitu etappi, mis esimese õhinaga ehk pähe ei tule. Peaks arvestama nii materjali, mustri, värvitooni kui ka mõõtudega. Olgugi et esialgu tundub ülesanne lihtne – valida akendele ette uued kardinad –, on selles protsessis mitu etappi, mis ka kõige hakkajamal inimesel juhtme kokku võivad jooksutada. Siin tulebki mängu Avaekspertide tiim.

Selleks et tehtavad valikud oleksid natuke kergemad, jagame oma aastatepikkuse kogemuse põhjal punkte, mida võiks kardinate valikul läbi mõelda. Nagu juba eespool mainisime, siis hästi valitud kardin täidab kindlasti praktilist eesmärki, kuid on ka tähtis osa kogu sisekujunduslikust keelest. Selleks et saaksid oma valikus kindel olla, toome välja viis punkti, millele mõelda enne uute kardinate ostu.

1. Milline on uue kardina funktsioon?

Enamasti kasutatakse kardinaid selleks, et piirata valgust ja vaadet, kuid see ei ole kindlasti kõik. Kardinate kasutusviise on mitmeid ja need jagunevad laias laastus kaheks: praktilised ja dekoratiivsed kardinad. Praktiliste aknakatete funktsioonid võivad olla järgmised: soojust peegeldavad, müra summutavad või mootoriga juhitavad kardinad. Seejuures saad mootoriga juhitavaid kardinaid seadistada kasvõi telefonist, oma vajadustele vastavalt.

Tänapäevane tehnoloogia annabki rohkelt valikuvõimalusi – kardinad saavad korraga olla nii võimalikult praktilised kui ka efektsed disainielemendid.

2. Materjal vajaduse järgi

Kanga valik on kardinate valimisel oluline osa, kuna kangas määrab, kui hästi kardinad oma ülesannet täidavad ja aja jooksul vastu peavad. Näiteks kui kodus on lemmikloomad ja väiksed lapsed, tasub valida materjal, mida on lihtne puhastada. Materjali osas on kõige levinumad valikud samet, linane, siid, kunstsiid ja polüester.

Materjali valikul peaks jälgima kahte olulist nüanssi:

  1. Päikesevalguse hulk, mida soovite ruumi lasta.

  2. Toa sisustus ja meeleolu. Näiteks traditsioonilisematesse ruumidesse sobivad raskemad kangad, samas kui läbipaistvad kangad sobituvad paremini minimalistliku disainiga.

Kui valituks osutub materjal, mis ei ole piisavalt pimendav, siis on hea teada, et pimendavat voodrit saab lisada enamikule kangastele (k.a läbipaistvad kangad).

3. Ideaalselt sobituv värv ja muster

Kardinate värv peaks ideaalis olema sünkroonis ülejäänud sisustusega. Akendele võid valida kas sisustusega harmoneeruvad või sellega kontrastsed kardinad. Rahuliku ja ühtlase välimuse saamiseks valige kardinad, mis sobivad seinte tooniga. Teise võimalusena, kui on soov, et kardinad oleksid fookuses, võiks valida tooni, mis on kontrastis mööbli ja seintega.

Samuti on otsuse koht, kas peale värvitooni on kardinatel mingi muster. Kui ülejäänud tuba on rahulikus tonaalsuses, siis julge muster on hea võimalus tuua ruumi sära. Peale selle on ruumi värskuse toomiseks lihtsam ja soodsam vahetada välja kardinad, mitte kogu mööbel. Kaasaegses ruumis saab kasutada omapäraseid geomeetrilisi mustreid, samas kui klassikalisse ja traditsioonilisse ruumi sobivad paremini näiteks lillelised mustrid.

Lihtne reegel, millest võiks lähtuda – ruumis võiks olla kuni kolm põhitooni. Välja arvatud juhul, kui eesmärk on saavutada eklektiline lahendus.

4. Kuidas mõõta kardinate kõrgust ja laiust?

Täpselt põrandani ulatuvad kardinad on klassikaline valik. Selline pikkus lisab ka ruumile visuaalselt kõrgust. Dramaatilisema välimuse saamiseks võib valida veidi pikemad kardinad, mis jäävad jooksma mööda põrandat. Kui peres on lapsi või lemmikloomi, on parem jääda pikkuse juurde, mis lõppeb veidi enne põrandat. Mööda põrandat jooksvad kardinad nõuavad nimelt palju suuremat hooldust, kuna need koguvad tolmu ja loomade karvu. Neid on ka veidi keerulisem avada ja sulgeda. Seda peaks kindlasti silmas pidama, kui mõelda läbi akna funktsionaalsust, mille ette kardin paigaldatakse. Samuti ei saa põrandal jooksvaid kardinaid olla ruumis, kus teeb koristustööd robottolmuimeja.

Kardinate laiuse kohta kehtib hea reegel – ühe meetri kaetava pinna kohta võtta kaks meetrit materjali. See tagab materjali ilusa drapeeringu.

5. Riputussüsteem, millele võib kindel olla

Kardinate riputamiseks on kasutusel erinevad kardinapuud ja kardinasiinid. Praegu on kõige populaarsem lahendus kardinasiinid. Nad on loodud tekstiili eksponeerimiseks ja hõlpsaks paigaldamiseks. Siinid ise jäävad üldjoontes märkamatuks ja on sageli karniiside taga varjus või kaetud kangaservaga. Siinid on eriti mugavad, kui kardin on lai või kõrge. Suuremamõõduliste kardinate liigutamist hõlbustavad nöörjuhitavad siinid. Väga kõrgete või laiade akende korral saab tekstiilkardinad paigaldada mootoriga siinile, mis võimaldab kardinaid või nende gruppe juhtida ühe nupuvajutusega.

Kardinapuud on siinidele vastupidise iseloomuga, olles ise sageli domineeriv element, nii et kardinatekstiil jääb kõrvalosatäitjaks. Tuleb hoolega jälgida, et dekoratiivne kandur ei hakkaks võistlema tekstiiliga ega ülejäänud ruumidetailidega.

Ideaalsel juhul harmoneerub kardinatoru mõne teise pisidetailiga interjööris – näiteks valgustite detailide, köögikappide käepidemete, mööblijalgade viimistluse või pildiraamidega.

Südamerahu koos Avaekspertidega

Olgugi et erinevaid nippe ja nõuandeid kardinate paigaldamise ja valimise kohta saab juurde lugeda, on kõige kindlam jätta suurem osa protsessist professionaalide kätte. Aastatepikkuse kogemusega eksperdid aitavad leida lahendused ükskõik millistele aknakatteid puudutavatele küsimustele, olenemata sellest, kas vajad aknakatteid ühele kindlale aknale, tervele eramule või suurele kontorihoonele. Aknakatete valik võib olla suur väljaminek ja et tehtud otsused oleksid pikka aega püsivad ning täidaksid eesmärki, tasub usaldada kogemusele tuginevat nõu.

Avaekspertide oluline eelis ongi täislahenduste pakkumine. Meie juurest on võimalik tellida kõikmõeldavaid aknakatteid. Tuleme kohale, mõõdame, teeme valmis ja paigaldame. Soovi korral oskab meie disainer lisanõu anda, millised kardinad kindlasse ruumi sobida võiksid.

Loe rohkem Avaekspertide kodulehelt.

Jaga
Kommentaarid