Soojendus

Lume lükkamine võib olla raske füüsiline töö, mis võrdub sadada kilode tõstmisega jõusaalis. Iga sportlane teab, et enne igasugust füüsilist pingutust tuleb korralikult sooja teha. Seda eriti siis, kui muidu suur sporditegija ei ole ja nüüd on vaja lund lükkama hakata. Külmad lihased on vastuvõtlikumad vigastustele ning just sellepärast tuleb lund lükates nad enne soojendada.

Ära pinguta üle

Igal aastal jõuavad maailma meediasse uudised sellest, kuidas üks või teine inimene sai lund lükates terviserikke ja viidi kiirkorras haiglasse. See punkt on seotud eelmisega, kus rasket füüsilist koormust hakkab tegema keegi, kes aasta jooksul väga palju end ei liiguta. Lume lükkamisega pannakse südamele suur koormus ja kui see lihas ei ole sellise koormusega harjunud, võivad tagajärjed olla kurvad. Kui tunned, et lume lükkamine on sinu jaoks liiga raske, kutsu keegi endale appi. Selleks võib olla professionaalne lumelükkamise teenus või ulatavad naabruskonna lapsed abikäe.

Kasuta korralikku labidat

Kõrvalt vaadates võib tunduda, et hea labidas on laia otsaga, sest see mahutab ühe korraga rohkem lund ja lükkamine kulgeb kiiremini. Tegelikult võib suurem ots aga tööd pärssida, sest juhul kui selle kasutaja ei jõua raskeid koormaid tõsta, võidakse endale hoopis viga teha. Targem on kasutada natuke väiksema otsaga labidat, mis piirab tõstetava lume kogust, hoiab kõik koormad talutava raskusega ning tööd saab kiiremini teha. Labidat ostes vaata, millise otsa või teraga on tegu. Kaubanduses on saadaval labidad, millel on mittekleepuv pind, mis tähendab, et lumi libiseb otsalt kenasti maha ja ei muuda labidat raskemaks.

Ära viivita

Värske lumi kaalub palju vähem kui mitu päeva maas olnud lumi. Seega võiks lume lükkamisega esimesel võimalusel pihta hakata, sest hiljem muutub see juba füüsiliselt raskemaks. Oodates võib lumi muutuda kompaktsemaks ja sulades isegi vesisemaks. Sellega muutub lumi raskemaks või kui taas miinuskraadid tulevad, siis muutub see üldse jääks. Sellisel juhul lihtsast labidast enam ei piisa ning teede puhastamiseks on vaja terava otsaga tööriista, millega jää lõhkuda, et tee libe poleks. Lihtsam variant on teele visata soola või liiva.

Lükka lund

Tee lumest puhastamise kõige parem tehnika ongi just selle lükkamine ehk puhastada teed samamoodi nagu seda tehakse sahaga. Lume lükkamine on füüsiliselt palju lihtsam kui selle pidev tõstmine. Lükka lund labidaga mõistlikes kogudest ära teelt, kus muidu jala käiakse. Teede puhastamine võib võtta tunde ja ei ole vaja end esimese viie minutiga ära väsitada. Lume lükkamisel aga peaks silmas pidama, et seda saab teha vaid siis, kui tegu ei ole väga kõrgete hangedega. Sellisel juhul peab juba raskemat tehnikat kasutama hakkama.

Ära tõsta lund

Seda loomulikult juhul kui see võimalik on. Paljud ei tea, et üks labidatäis lund võib kaaluda kümme kilo, mis omakorda võib lühikese ajaga muutuda väga koormavaks. Lund labidaga tõstes peab järgima õiget tehnikat ja hoidma kindlat kehaasendit:

  • hoia jalad õlgade laiuses laiali ning painuta end põlvedest ja mitte puusadest või alaseljast;

  • hoia töötades labidat enda lähedal ja püüa võimalikult vähe käsi ette sirutada;

  • pane kõhulihased pingesse ning tõsta oma jalgadega nagu kükkide tegemise ajal;

  • teed puhastades liiguta labidat parema ja vasaku käe vahel, et koormus mõlema käe vahel ära jagada ning ühtlasi treenida erinevaid lihasgruppe.

Tiheda lumesaju ajal ära püüa labidaga puhastada kohe maapinna lähedalt, vaid puhasta esimese hooga esimesed 15-20 cm pealmisest kihist. Rohkemat tõstes võib endale viga teha. Kui esimene kiht lund on puhastatud, mine tagasi ja puhasta tee ülejäänud lumest.

Venita

Olles lume lükkamisega jõudnud poole peale, oleks mõistlik erinevaid lihasgruppe taaskord venitada. Nii ei lähe lihased krampi ja ei tehta endale viga. Venita oma käe-, rinna-, selja- ja jalalihaseid. Kuluta sellele 2-3 minutit ja jätka lume lükkamisega. Pärast venitamist võib ka enesetunne parem olla.

Ära jätka, kui oled endale viga teinud või kui lükkamine tekitab füüsilist valu

Järjepidev valu võib olla tingitud valest labidast, tehnikast või liigsest kiirustamisest. Ei tohi unustada, et lume lükkamine sarnaneb raskuste tõstmisele. Ära torma ja tee regulaarseid pause. Kui kinnistu on suur ja lume lükkamist palju, on mõistlik kaaluda lumepuhuri soetamist, mis tööd lihtsustab.

Allikas: hange.ee