Müstiline tähtaeg

Kõik sai alguse sellest, et Kunstihoone vajas remondi ajaks asenduspinda, mille tarbeks otsustati ehitada nn pop-up-hoone – kiiresti üles, kahe-kolme aasta pärast lahti ja siis juba järgmisse kohta. Kõik ju iseenesest lihtne, ainult et tegemist oli siiski ligi 550 m2 pindalaga ja kuni 8,5 m kõrge hoonega.

Ja mida tähendab kiiresti? See tähendab, et riigihanke võidust esimese näituse avamiseni oli Estpanelil aega natuke rohkem kui neli kuud. Sellisest tähtajast kinnipidamine tundub esmapilgul müstiline, aga seda suudeti imekombel siiski teha. Kuidas?

Tänu elementidest hoonete koostamise tehnikale. See tähendab, et hoone erinevad osad – põrandad, seinad ja katused – ehitatakse elementhaaval valmis tehases ja tõstetakse ehitusplatsil paika. Spetsiaalsetel koostamislaudadel kinnistes ruumides, kus ilmastikuolud ehitust ei sega, on töö kiirus oluliselt suurem kui platsil nelja tuule ja vihma käes. Lisaks on tagatud kvaliteet. Nii saigi võimalikuks roosa maja n-ö üleöö ilmumine Lindakivi kultuurikeskuse kuuseplatsile.

Aitasid kogemus ja teadmised

Õnneks on Estpanelil, kes tänu riigihanke võidule selle vastutusrikka ehitustöö endale sai, selliste puithoonete tootmis- ja ehitamiskogemust kogunenud praeguseks juba 20 aastat. Sellest hoolimata on Kunstihoone üks huvitavamaid ja väljakutseid pakkuvamaid projekte, mis neil ette on tulnud võtta. Seda just arhitektuuri ja sellest tingitud keerukate konstruktsioonide ning ambitsioonika ajagraafiku tõttu. Hoone valmimiseks ette nähtud nelja ja poole kuu sisse pidi ära mahtuma projekteerimine, mis elementehituse puhul on väga suure tähtsuse ja ajakuluga, tootmine ning lõpuks paigaldus koos viimistlusega. Pikaajalised teadmised ja kogemused mängisid õnnestumises kindlasti suurt rolli.

Selleks et minimeerida objektil paigaldusaega, püüti tehases võimalikult palju ära teha. Nii said tehases paika siseseinu kattev vineer ja välisseinu kattev laudis. Paralleelselt tootmisega algas septembrikuust vundamendi ehitus platsil. Roosa maja projekteeriti kokku 152 elemendist, seda kannavad 130 posti, 11 terasvaia ja nende peal olevad metallist terastalad.

-

Kolme nädala jooksul tõsteti paika kõik 152 elementi. Järgneva kahe nädala jooksul toimusid välised ja sisemised viimistlustööd, paika sai katusekatteks valitud kukeharjamatt. Paralleelselt toimusid juba elektritööd ja küttesüsteemi paigaldus.

Elementmajade võidukäik

18. novembriks oli kõik avamiseks valmis. „Jess, ära tegime!“ lõid Estpaneli juht Külliki Pärna ja Kunstihoone-poolne projektijuht Toomas Laumets käsi kokku. See oli ninanipsuks nii mõnelegi ehitusspetsialistile, kes prognoosis maja valmimist naljatades 2023. aasta novembriks.

Roosa maja projekt toob hästi esile ühe elementmajade suurima eelise – kiiruse. Standardselt kiviplokist või lahtistest materjalidest platsil ehitades olekski ilmselt Kunstihoone avanäitus toimunud alles järgmise aasta novembris. Tänu nutikale projekteerimisele ja läbimõeldud tööle sai hoone aga kõikide asjaosaliste rõõmuks õigeks ajaks valmis. Teise suure eelisena toob Estpanel välja oluliselt väiksema jälje meid ümbritsevale keskkonnale.

Tundub, et Eesti ühiskond on elementmajadega kaasas käinud eelarvamustest üle saanud ja oskab nüüdseks arvukaid eelised hinnata. Estpaneli sõnul on viimasel viiel aastal elementehitus hoogustunud ja neil on õnnestunud koduturu osakaalu suurendada. Ehitatud on nii eramuid, koostöös arendajatega suuremaid hooneid ja isegi nelja-viiekorruseliste kortermajade välisfassaade.

Tutvu elementehitusega lähemalt lehel www.estpanel.ee.

Jaga
Kommentaarid