Võistlust Kodu Kauniks korraldab 23. aastat ajakiri Kodu & Aed. Lisaks aasta kodu ja aasta aia aunimetusele jagati sponsorite abil välja üheksa preemiat. Võistluse peaaegu sajakonna osaleja hulgast valiti välja 26 kodu- ja aiafinalisti.

Ajakirja Kodu & Aed peatoimetaja Aita Kivi: „Nii finaali valitud kui ka sinna mitte mahtunud kodude puhul on tajutav, et kodu loomisele läheneti loominguliselt, mänguliselt ja julgelt. Julgust on märgata nii asjade uueks otstarbeks ümber tuunimise kui ka ehitajalt efektsete lahenduste tellimise juures. Eesti kodud on muutunud värvikamaks!“

Žürii koosnes ajakirja Kodu & Aed toimetajatest ja sponsorite esindajatest, lõpliku kaalu andsid preemiaotsustele sisearhitekt Ivi-Els Schneider ja aiandusekspert Eneli Käger.

Ivi-Els Schneider: „Kodukujunduste üldmulje oli üsna ühtlaselt hea. Mitmed kodukujundused on meeldivalt valitud, vahel lausa põnevate värvilahendustega. Nutikalt on planeeritud suhteliselt napil pinnal asuvaid kodusid.“

Eneli Käger: „Sel aastal oli eriti palju suuri ja omanäolisi aedu. Võidukad olid kuival suvel need aiad, kus oli ka varjulisi ja seetõttu niiskemaid alasid. Rohkem on hakatud hindama looduslikkust. Rõdud olid vahvad taimedžunglid.“

AASTA KODU, 2500 eurot Swedbankilt

Heleri Arula ja Joosep Tooli kodu erilise projektiga uues majas Kristiines on kaunilt kujundatud ja hästi läbi mõeldud tervik. Värvikad detailid, kodumaised disaindiivanid, lopsakad toataimed, pilttapeet, rikkalik ja julge pildivalik seintel, funktsionaalne mööbel ning ülisuur terrass teevad selle neljatoalise korteri meeldejäävaks. Suurepärane värvivalik, otstarbekas planeering ning sisekujundus!

Aasta kodu

AASTA AED, 2500 eurot Bauhofilt

Perekond Veerise suur aed asub Pärnumaal Libatses metsade vahel. Aed moodustab oma erinevate osadega nauditava harmoonilise terviku ja on kaunilt kooskõlas ümbritseva loodusega. Päikeseline iluaed läheb kõrgete metsapuude all üle varjuaiaks, elumaja ees on kauni kaldahaljastusega ilutiik vuliseva kosega. Tore kujundus on kahel tarbeaial. Suure tiigi kaldal on suitsusaun ja lõkkeplats.

Aasta aed

PÕHJAMAINE KODU, 1000 eurot Hemtexilt

Perekond Saarmile kuuluv Eesti-aegne villa Nõmmel on läbi teinud mitu põhjalikku ümberehitust ja remonti. Kõikides ruumides valitsev välja peetud ja võluv lihtne ning samas stiilne monokroomsus on perenaise Triin Saarmi nägemus. Tänu suurepärasele liigendusele ja isikupärasele sisustusele, kus leidub ka ise sobivaks kohendatud esemeid, on see maja oma suurusest hoolimata väga hubane ja kodune.

Põhjamaine kodu

PARIMA VALGUSLAHENDUSE PREEMIA, 1000 eurot 4ROOMilt

Aili Ermeli väike korter Kadriorus võlub erilise klaasist siseseina, oma looga esemete ning hästi läbi mõeldud valguslahendustega. Paigas on nii üld- kui ka funktsionaalne valgustus, hubasust lisavad seinavalgustid. Magamistoas on valitud stiiliga sobiv ja väga head üldvalgust andev lambimudel ning lugemiseks suunatava kupliga valgusti, söögilaua kohal paiknev rippvalgusti on ühteaegu nii atraktiivne kui ka funktsionaalne.

Parim valguslahendus

PARIM VANNITUBA, 1000 eurot Villeroy &  Boch Gustavsberg Eesti filiaalilt

Heleri Arula ja Joosep Tooli kodu tualettruumide sisekujunduslikud lahendused on meeldejäävad ja kordumatud, muutes lihtsad ruumid eriliseks. Väikese tualettruumi sein, mille perenaine on kasemustriliseks värvinud, toob koos pildigaleriiga tillukesse ruumi elu ning värve. Suurema vannitoa mustvalge lahendus on taotluslikult kontrastne, siin lisavad isikupära lopsakad toataimed, pildid seintel ja fotod peegelkapil.

Parim vannituba

RAHVUSLIKU KODU PREEMIA, 700 eurot Eesti Omanike Keskliidult

Greete Mätase pere kaunis kodu Koplis on hea näide sellest, kuidas plaanilahendust muutes on väikesele pinnale kõik vajalik paika pandud. Korteri sisustus moodustab meeldiva terviku. Värvilahendus on tore, üldmulje rõõmus ja soe, plusspunkte lisavad keskkonnateadlik uuskasutus ja osalt omavalmistatud esemed. Tulemus on terviklik, maitsekas, rõõmus ja värske.

Rahvusliku kodu preemia

ELUJÕULINE AED, 1000 eurot Kekkilält

Perekond Tavasti aed asub Harjumaal, Suurupi külas mere ääres. Aial pole piirdeid ja see sulab kokku ümbritseva maastikuga. Elumaja ümbrust kaunistavad suured kompaktsed lillekünkad ja ilupuude kooslused. Iluaia taga ulatub mereni looduslik heinamaa. Moodsa kasvuhoone juures on kastides tarbeaed.

Elujõuline aed

HÄSTI HOOLDATUD AED, 1500 eurot Husqvarnalt

Perekond Saluste avar maastikuaed asub Lääne-Virumaal Kõrvekülas keset metsi. Aias voogavad tohutud lilleväljad, sest perele meeldib lopsakate lillepeenardega Inglise aiastiil. Aia uhkuseks on aedhortensiad, mida on ligi 50 sorti. Suure tiigi kaldaid katab põõsastest ja püsikutest taimevaip.

Hästi hooldatud aed

ALTERNATIIVAED LINNAS, 500 eurone kinkekaart Bauhofilt

Eva Sula on rajanud Tallinnas, Pirita linnaosas viienda korruse korteri rõdule õitesse uppuva paradiisiaia. Rõdu serval kulgeb lillekastides lopsakas suvelillevöö, põrandal on pottides roosid. Siin kasvab ka maasikaid, tomateid ja muud maitsvat. Rõdul on mõnusad istumiskohad.

Alternatiivaed linnas

VEELAHENDUS AIAS, 700 eurot Tiigitehnikalt

Perekond Viil elab Tartumaal Äksi alevikus. Suur tiik elumaja kõrval on vahvalt sobitatud suurejoonelise ilupeenra sülelusse. Veepeeglit raamivad maakivid, tiigis õitsevad vesiroosid ja suliseb purskkaev. Suur ilutiik on aia keskne kujunduselement ja pilgumagnet.

Veelahendus linnas

AIAKULTUURI EDENDAMISE AUHIND, 1000 eurone kinkekaart Bauhofilt

Mihkel Saar on üks aianduskeskuse Hansaplant asutajaist. Praegu tegutseb ta oma firmas Mihkel Saare puukool, kus kasvatatakse püsililli ja roose. Tänu Mihklile on Eesti aedadesse jõudnud arvukalt uusi ilutaimede liike ja sorte. Aastate jooksul on ta kirjutanud arvukalt aiandusartikleid, on olnud aiaraamatute kaasautor, esinenud teles ja raadios ning harinud inimesi õppepäevadel.

Mihkel Saar