Tegemist on endistesse tööstushoonetesse rajatud eluruumidega. Need on avatud planeeringuga korterid, mida sobivad elupaigaks inimestele, kes hindavad eelkõige avarust ning soovivad enda ümber huvitavat ja isikupärast ruumi.

Eestis muutusid loftid populaarseks eelmise kümnendi keskpaigast. Heaks ja üheks esimeseks näiteks on siin ligi saja-aastase ajalooga Volta tööstuskvartal, mis muutis maailmas laialt levinud elupinna ihaldusväärseks ka Eestis. Veel enne olid enim hinnatud elukeskkonnad Kalamaja ja Kadriorg oma ajaloolise ja hubase puitarhitektuuriga.

Tõenäoliselt said loftid alguse 1960-ndate New Yorgist, kus ehitati kunstiinimeste lemmikpiirkonda Sohosse esimesed seda tüüpi korterid. Üle lombi eristatakse n-ö tõelisi lofte tavaloftidest, viimased lihtsalt imiteerivad industriaalset sisekujundust, kuid on ehitatud uutesse majadesse, mis pole olnud tööstushooned. Tuleb tõdeda, et õiged loftid asuvad ikkagi endistes tööstushoonetes. Nii ka Eestis.

Volta Galerii Loftid. „Tegemist on maailmas laialt levinud, kuid Eestis vähe esineva ajaloolise townhouse-tüüpi hoonega,” selgitab Kristel Laud.

Ihaldatud avarus

Nagu mainitud, muudavad loftid eriti atraktiivseks avarus, suur kubatuur ja tööstusarhitektuurile iseloomulikud kõrged laed. „Lisaks on ajaloolistel hoonetel palju huvitavaid arhitektuurseid detaile, nagu paekiviseinad ja ruudustatud aknad. Nende ruumide võlu on võimalus muuta need eristuvaks ja unikaalseks, mis on inimestel kodu rajamisel üks olulisemaid aspekte,“ sõnab Endoveri turundusdirektor Kristel Laud.

Ka üks Eesti kallimaid, Endoveri arendatud ja müüdud üle 1,5 miljoni eurone loft asub Volta kvartali 2018. aastal valminud hoones.

Loftdes kohtuvad industriaalsed detailid, nagu paekivi- või betoondetailid ja suured ruudustatud. Fotol Volta Galerii Loftide hoonesse rajatav, läbi mitme tasandi paiknev, luksuslik loft.

Mis kujundab hinna?

Kokkuvõttes võib öelda, et kõrged laed, maast laeni ulatuvad aknad, palju valgust ja suurepärased vaated – need on asjad, mis praegu müüvad.

„Loftide hinda kujundab oluliselt asukoht, nagu on ka muu kinnisvara puhul, aga lisaks ka hoone ajalooline ja arhitektuurne väärtus ja unikaalsus, loftidest elupindade kubatuur ehk ruumide suurus ja lagede kõrgus, ruumide unikaalsed enamasti läbi mitme korruse planeeringud ning hinnatud ajaloolised industriaalsed detailid, nagu paekivi- või betoondetailid ja suured ruudustatud aknad,“ loetleb Laud põhiväärtusi ja kõrvutab näiteks Endoveri aasta lõpus valmiva Eesti ühe unikaalsema loftide projektiga.

Kadestamisväärne avarus: terve korrus vaid magamistoa jaoks!

Terve korrus privaatse magamistoa jaoks!

„Tegemist on üle 120-aastase ajalooga 172 meetri pikkuse paekivist tööstushoonega, mis saab uue elu kaasaegse elu- ja ärihoonena nimetusega Volta Galerii Loftid. Tegemist on maailmas laialt levinud, kuid Eestis vähe esineva ajaloolise townhouse-tüüpi hoonega. Galerii Loftide pärliks on privaatsete hoovialadega avarad ja läbi kolme korruse ulatuvad luksukorterid. Eksklusiivsetele kodudele annavad iseloomu 6,4 m kõrgused laed, suured ruudustatud taastatud ajaloolised kaaraknad ja korteri juurde privaatselt kuuluv suur hooviala, mis on rahatud endise tööstushoone löövi sisse,“ räägib Laud suurprojektist.

„Avara, läbi kolme tasapinna planeeringu on välja töötanud Eesti tippsisearhitekt Aet Piel. Esimene korrus on ligi kuue meetri kõrguse laega elutoa ja köögi ala, kus on mõnus külalisi vastu võtta või perega aega veeta. Teisel korrusel on privaatsust loovalt vaid suur ja avar põhimagamistuba koos sinna juurde kuuluva walk-in-garderoobiga ja magamistoaga ühendatud vannitoaga. Mõelda vaid – terve korrus privaatse magamistoa jaoks!“ tutvustab Laud lofti võimalusi ja lisab, et kolmandale korrusele saab rajada privaatse lastetubade või kodukontori ala või miks ka mitte kodustuudio. Galerii Loftide kodude hinnad jäävad keskmiselt 600 000 euro kanti.