Noori lehtpuuhekke, mis pole veel oma kasvu saavutanud, pügatakse korra aastas, kas varakevadel või suve lõpus. Kui hekk on juba täiskasvanud, siis pügatakse seda 1-3 korda aastas. Pügamise aeg sõltub paljuski hekist, näiteks kevadeti õitsevaid hekke ei raatsita enamasti õite tõttu kevadel lõigata ning siis tuleks see töö ette võtta sügisel. Samas leidub ka õitsvaid hekke, mida tuleb lõigata kohe pärast õitsemist, üheks selliseks on sirel, mida sügisel enam kärpida ei tohiks.

Pügamise aeg ja sagedus sõltuvad heki vanusest

Eestis väga levinud viirpuuhekki võib lõigata nii septembris kui ka oktoobris, kuid öökülmade aega ei tohiks seda tööd siiski jätta. Kui viirpuu kõrgust on mõistlik kärpida suvel, siis harvenduslõikuseks on parim aeg oktoobris või märtsis.

Okaspuuhekkide puhul kehtib enamasti reegel, et noorena tuleb neid pügada harva ja mõõdukalt. Kui hekk on saavutanud oma kõrguse ja laiuse, siis saab taimi julgemalt pügada. Okaspuu pügamiseks sobib hästi nii sügis kui ka kevad, kuid pügamine ei ole soovitatav värskete noorte kasvude perioodil.

Igihaljas elupuuhekk nõuab aga sagedast tagasilõikamist juba noorena. Elupuu kasvab tugev ja tihe vaid lõigates ning seda on mõistlik teha mitu korda aastas. Kui elupuud lõigata septembri lõpus või oktoobri hakul, siis võib selle töö järgmine kord uuesti ette võtta juunis.

Ka jugapuuhekki võib pügada sageli. Kuna jugapuu ajab kiiresti uusi kasve, siis võib teha taimele ka tugevaid tagasilõikeid. Nii nagu elupuu lõikuse, võib ka jugapuu pügamise ette võtta sügisel.

Kõigi haruldaste hekitaimede puhul on soovitatav müüjalt või aednikult järgi uurida, millal seda Eesti kliimas lõigata tuleks. Kui taim on pärit hoopis teistest loodustingimustest, siis võib internetist leitud teadmistega meie kliimas taimele hoopis kurja teha.

Vali heki pügamiseks õige tööriist

Heki pügamise edukuse eelduseks on nii oskused kui õiged tööriistad. Sõltuvalt hekist ja selle suurusest tuleks soetada kas aiakäärid, hekikäärid või hekilõikur.

Aiakäärid on ilmselt kasutusel igas majapidamises — sellega lõigatakse heki kuivanud ja murdunud oksad. Aiakääridega saab ka noort, äsja rajatud hekki tagasi lõigata.

Hekikäärid ja hekilõikur on vajalikud täiskasvanud heki pügamiseks. Kodudes, kus hekk omab enamasti dekoratiivset funktsiooni, piisab enamasti kääridest. Kui hekk on aga nii pikk ja kõrge nagu müür, siis tuleb enda käte säästmiseks võtta appi nii hekilõikur kui ka sobilik redel või tõstuk.

Lõikur võib olla elektri- või bensiinimootoriga, lühema ja pikema lõiketeraga. Enamasti piisab kodustesse oludesse elektrimootori ja lühema lõiketeraga tööriistast, aga kui hekk on suur ja sellega on tööd palju, siis on mugavamaks lahenduseks bensiinimootoriga ja pika latiga tööriist.

Ühtlase kõrgusega heki pügamiseks lüüakse heki otstesse vaiad, mille vahele paigutatakse nöör. Kui enda silmale ei saa kindel olla, siis võiks nööri asetuse ka loodiga üle kontrollida. Pärast kõigi nende okste äralõikamist, mis jäävad nöörist kõrgemale, saabki kauni ja sirge tulemuse.

Allikas: K-rauta