1. Roostevabast terasest kraanikauss

Tegu on ühe populaarseima köögivalamu materjaliga, mille plussiks on suhteliselt soodne hind. Sellest materjalist kraanikausid on väga vastupidavad nii kuumusele kui ka plekkidele. Kraanikausse leiab igas stiilis ja suuruses. Üheks miinuseks on roostevabast terasest valamute puhul aga see, et neid on kerge kriimustada. Sisekujundajad soovitavad valida harjatud viimistluse või satineeritud pealispinnaga kraanikausi — seal on kriime ja kuivanud veeplekke vähem märgata.

Roostevabast terasest kraanikausse on võimalik leida isegi pronksi, kulla, tina ja mustades toonides. Värviline pealispind on peale kantud läbi PVD protsessi ehk laser aurustamise abil. Seeläbi on lõpptulemus vastupidav ja korrosioonikindel.

2. Kivi

Kui plaanid enda kööki kivist tööpindu, siis tasub juba mõelda ka kivist kraanikausi peale. Meeles tasub pidada, et mõned kivid on plekkidele väga vastuvõtvad. Seega on mõistlik enne kraanikausi soetamist võtta mõned näidised ja vaadata, kuidas need erinevatele ainetele reageerivad. Näiteks steatiidist kraanikausid ei määrdu nii kergelt, kuid tegu on siiski suhteliselt pehme kiviga, seega tuleb kraanikausi kasutamisel olla ettevaatlikum. Hea ja tugev materjal on näiteks kvarts, kuid selle juures tasub arvestada, et mida tumedam toon, seda paremini on erinevaid kriime näha.

Graniidist kraanikausid näevad head välja ning on väga vastupidavad. Erinevaid kriime ja kuivanud veeplekke pole enamasti väga näha. Kraanikausse leiab mitmetes neutraalsetes toonides, saadaval on ka tumedamad värvid (hallid, pruunid ja must). Kuigi tegu on vastupidavate kraanikaussidega, võivad need praguneda, kui neid valesti hooldada. Lisaks võivad graniidist kraanikausid transportimisel viga saada. Seega tasub enne paigaldamist kontrollida ega kraanikauss kahjustada pole saanud.

3. Keraamika

Keraamilised valamud on üldiselt toodetud savist ja kaetud glasuuriga. Neid on töödeldud väga kõrgel temperatuuril ja reeglina on tegemist väga vastupidava valikuga. Sinna ei teki nii lihtsalt kriime ega plekke. Ka kraanikausi puhastamine on lihtne — käsna ja seebiga on võimalik kraanikauss läikima lüüa ning glasuuritud valamu talub hästi ka erinevaid puhastusvahendeid ja happeid.

4. Malm

Tegu on järjekordse väga vastupidava materjaliga ja eriti hea valik on see valge värvi austajaile. Saadaval on ka muid värve, kuid sisekujundajad soovitavad vältida ultramoodsaid värve esemete puhul, mis ilmselt täidavad enda ülesannet väga pikka aega, nagu näiteks kraanikausid. Meeles tuleb pidada ka seda, et malmist kraanikausid on rasked. Tee kindlaks, et tööpind, kuhu kraanikauss läheb, on piisavalt tugev ja et ka mööbli konstruktsioon raskusele vastu peab.

5. Komposiitmaterjalid

Üldiselt on komposiitkraanikausid valmistatud graniidi- või kvartsipurust (ca 80%) ja segatud elastsete akrüül- ja polümeermaterjalidega. Seda tüüpi materjalid on reeglina tugevad ja vastupidavad kriimustustele. Siiski ei pruugi nad taluda kuuma ja tugevatoimelist kodukeemiat.

6. Vask

Otsid midagi teistsugust? Vasest kraanikausid on väga isikupärased. Lisaks veel ka roostekindlad. Seega sobib vasest kraanikauss suurepäraselt kööki. Ja nagu enamus asjadega, loeb ka vasest kraanikausi valimisel kvaliteet. Vali kraanikauss, mis on tehtud vähemalt 99 protsenti puhtast vasest. Puhastamisel tuleb vältida karme kemikaale.

Allikas: Houzz.com