Mainimata ei maksa jätta ka sellisest parkimiskorraldusest tekkivaid olukordasid, mis otseselt kahjustavad auto tervist ja vähendavad tema eluiga. Siinkohal võib näiteks tuua linnud, kes muidu küll maja ümber igati tervitatavad külalised on, kuid oma väljaheiteid auto värvkattele jättes võivad nad selle tegevusega sõiduki pinda tõsiselt kahjustada.

Kõigil neil eelnimetatud põhjustel ja veel lisaks mitmel ettekäändel, on igati kasulik auto hoopis kindla varjualuse alla parkida. Loomulikult on kõige kindlam ja parem variant selleks garaaž, ideaalsel juhul veel selle soojustatud variant, kuid kui mingil põhjusel selle lisamine majale ei ole otstarbekas või võimalik, tasub mõelda paremuselt järgmisele ja täiesti töötavale variandile – auto varjualuse rajamisele.

Kuhu varjualune rajada?

Esimese asjana tuleb leida uue ehitise jaoks oma maja ümbruses ringi vaadates sobiv koht. Laias laastus on selleks elamu suhtes paiknedes kolm võimalust: ees, taga ja küljel. Lisaks tuleb veel kaaluda, kas varjualune ehitatakse majaga kokku, nii et saju ajal saab ilma vihmavarju avamata tuppa minna, või asub see majast veidi eemal.

Uue maja ehitamisel saab kõiki neid eelnevalt nimetatud variante kaaluda, kuid väljaehitatud ja haljastusega krundil ei ole ilmselt valikut nii palju. Kui viimati mainitud juhul ei ole tegemist just ääretult suure krundiga, kus on olemas nii suur ees-, taga- kui ka külgaed, siis paneb asukoha valiku ilmselt paika maja asetus krundi piiride suhtes. Samuti ülejäänud püsivate struktuuride paigutus aias, majauste asukoht ning olemasoleva sõidutee ja väravate asetus maja suhtes.

Millest alustada?

Kui oled leidnud varjualusele sobiva suurusega asukoha, pead kõige pealt alustama vajadusel juurdepääsutee ehitusest ja varjualusele kindla aluspinna rajamisest. Odavama variandina võid selle katta killustikuga, kuid mugavama ja kestvama variandi saad kvaliteetsest kivisillutisest platsi ehitamisel.

Tulevikule mõeldes on väga oluline, et auto parkimiskohas oleks olemas ka elekter. Nii et enne veel kui alustad ehitusega, mõtle kust ja kuidas soovitud asukohta selleks tarbeks elektrikaabli saab vedada. Elektri olemasolu varjualuses teeb selle kasutamise ühelt poolt mugavamaks, kuna võimaldab seal kasutada valgusteid ja ka näiteks tolmuimeja kasutamiseks auto puhastamisel ei ole sellisel juhul vaja pikendusjuhtmeid välja vedada.

Teisalt on elektri olemasolu varjualuses aegajalt äärmiselt vajalik ja elektriautode omanikele lausa elementaarne. Elektriühenduseta ei ole võimalik akuprobleemide puhul akut ilma seda auto pealt maha võtmata laadida, ega ka näiteks talvise krõbeda pakase ajal elektrilist eelsoojendit kasutada.

Vali välja varjualuse stiil ja sobivad ehitusmaterjalid

Järgmiseks tasub läbi mõelda, millises stiilis varjualust sa soovid oma maja kõrval näha ja vastavalt sellele tee valikud ka soovitavate ehitusmaterjalide osas. Üks võimalus sobivas stiilis varjualune leida, on seda otsida erinevate tootjate valmislahenduste seast. Kuid, kui sa oled otsustanud varjualuse ise ehitada või lasta selle eritellimusel teha, siis on mõtteainet rohkem ja inspiratsiooni saamiseks tasub näiteks internetiavaruses ringi vaadata.

´

Mõned varjualuste variandid, mida kaaluda:

  • Varjualune võib olla samas stiilis, kui elamu, mille juurde ta ehitatakse: kasutatakse samu ehitusmaterjale ja värvitoone.

  • Modernses stiilis varjualune, mille sellekohase mulje loovad lihtsad vormid ja ehitusmaterjalina kasutatavad alumiinium, metall või klaas. Kui sellises stiilis varjualuses hoitakse tänapäevast elektriautot, on päevselge, et selle katusele võiks lisada ka päikesepaneelid, mis suvisteks autorännakuteks energiat toodavad.

  • Kui sulle meeldib pergolatele iseloomulik väljanägemine, siis miks mitte ehitada üks selline ka oma autole. Sellisel juhul tuleb muidugi pergolale kinnine katus ehitada ja sellele tuule ning tuisu eest kaitsmiseks vähemalt üks sein ehitada.

  • Looduslähedase stiili austajad võivad oma naturaalsest puidust ehitatud varjualusele paigaldada näiteks mätaskatuse või katta selle ühe seina võrega, mille tulevikus katab mõni lopsakas ronitaim.

Mõtle läbi, milliseid lisafunktsioone varjualune täitma peab

Enne kui saad oma varjualusele lõpliku projekti teha, tuleb veel ära otsustada, kas auto varjualune peab täitma lisaks auto parkimiskohaks olemisele veel mõnda ülesannet. Näiteks kui varjualune ei pea olema läbisõidetav, võib osutuda küllaltki praktiliseks ehitada selle ühte otsa kuur, kus saab hoida kõiki auto hooldamiseks vajalikke tarvikuid, kuid ka kõike muud mille jaoks mujal varjualune koht puudub. Kui majas on jalgrattureid, võib osutuda mõttekaks varjualuse ehitamisel luua mugav koht parkimiseks ka nende liiklusvahenditega liiklejatele.

Koosta projekt ja mõtle läbi milliseid on nõuded varjualuse püstitamisele

Kui kõik soovid on läbi mõeldud tuleb koosta varjualuse projekt või koostada joonised, mille abil saad ehitusfirmadelt pakkumisi küsida ja mille alusel sinu visioon on võimalik ellu viia. Kui rajatav varjualune on suurte mõõtmetega, siis mõtle läbi, kas vajad selle püstitamiseks ka ehitusluba. Väikese varjualuse puhul ei ole ehitusluba vajalik, kuid kui elad tiheasustusega alal, siis pead täitma väikeehitise püstitamiseks kohalikule omavalitsusele esitatava sooviavalduse.

Allikas: Hange.ee