Praeguste elektri hindade juures võib üks 1000 W elektriradiaator neelata üle 10 euro päevas. Külmas aga istuda ei saa ning kui soodsamad alternatiivid puuduvad, tuleb pigem mõelda, kuidas elektriradikaga säästlikult ümber käia.

Kütmise tulemuslikkus sõltub esiteks ka sellest, kui hästi maja on soojustatud – kas sellel on uued ja tihedad või vanad puitraamidega aknad jne. Esmalt tasuks üle vaadata akende tihendid ja teha köetav ruum maksimaalselt soojakindlaks, et vältida energiakadusid.

Kui elektriradikaid targalt kasutada ja hoolikalt reguleerida, võib saavutada arvestatava elektri kokkuhoiu. Öeldakse, et kütet ühe kraadi võrra maha keerates õnnestub säästa 5% energiakulust. Kuu lõikes on see juba arvestatav summa.

Kui elektrikilbis on digikell ja selle juhe on veetud tubade elektripistikutesse, saab selle kaudu ka radiaatorite tööd programmeerida, näiteks reostaati keeramata annavad radiaatorid teatud kellaajal viis või kümme kraadi väiksemat kütet.

Kolmandaks on oluline valida õige võimsusega radiaatorid, mis just konkreetse ruumi suurusega sobivad. Õliradiaator vs elektriradiaator toa suurusest lähtuvalt ei oma suurt erinevust. Peamine argument on radiaatori võimsus ja see, et see oleks valitud toa suurusest lähtuvalt. Siiski toovad mõned kasutajad välja, et elektriradiaator soojendab ruumi kiiremini, õliradiaator veidi kauem. Siiski hoiab õliradiaator tuba kauem soojana, isegi kui seade on juba välja lülitatud.

Kui suur ja võimas elektriradiaator koju valida?

Ükski radiaator, olenemata kas see on õliradiaator või elektriradiaator, ei suuda korda saata imesid, kui see pole valitud õigesti. Kütteallikas tuleks valida toa või ruumi suurusest lähtuvalt. Kütteallika võimsus arvuta toa laiusest, pikkusest ja kõrgusest lähtuvalt. Kui sinu korter või maja on väga hästi soojustatud, võid saadud tulemust kuni 30% vähendada, muul juhul ümarda seda pigem ülespoole.

Lihtne valem on korrutada toa laius, toa pikkus ja toa kõrgus (näiteks 2,5 m x 4 m x 2,5 m) ehk arvutada toa ruumala ja korrutada saadud tulemus 30 W/m3-ga.

Näiteks 2,5 m x 4 m x 2,5 m = 25 m3 ja 25m3 x 30W/m3 = 750 W. Sellise suurusega tuppa on optimaalne valida kütteallika võimsuseks vähemalt 750 W.

Väike tuba kuni 15m2

Väikese toa kütmiseks sobib enamasti 900–1200 W võimsusega radiaator. Kehvema soojustusega korteris või majas vali pigem võimsus 1200 W. Elektriradiaatori parim asukoht on akna all, nii ei teki külmasilda – õliradiaator võib paikneda ka mujal, sest see võtab rohkem ruumi ja ei pruugi akna alla mahtuda.

Keskmise suurusega ruum kuni 30m2

Keskmise suurusega ruumi kütab soojaks vähemalt 2000–2500 W võimsusega elektriradiaator või õliradiaator. Väiksema võimsuse valimisel kokku hoida ei saa, kuna siis peab seade kauem töötama.

Ruumid alates 40m2

Suuremad ruumid, suvila või garaaž vajavad pigem rohkem kui ühte radiaatorit. Palju oleneb sellest, kas radiaator on ainuke kütteallikas või pakub vaid lisasoojust. Ainsa kütteallika puhul peaks valima vähemalt 2500 W võimsusega radiaatori.

Allikad: K-Rauta ja moodnekodu.ee arhiiv