Neljatoalise korteri suurused ridaelamuboksid mere kaldal männimetsas, pooletunnise sõidu kaugusel Tallinnast, vastavad trendile, mis hakkas maailma elamumessidel ilma tegema kaug- ja hübriidtöö massiliseks muutudes.

„Pärituule Residentside sihtrühm on kõige noorem ja kaasaegsem koduostjate põlvkond, kelle töö- ja eluviis on paindlik, kes eeldab madalaid kulusid ning tahaks natuke, aga mitte liiga palju, Tallinnast ära,“ selgitas OÜ Pärituule Residentsid juhatuse liige Sten Tikk. Kolmesaja elanikuga küla rahvaarv kasvab uute asukatega umbes veerandi võrra.

„Arendajalt nõutakse läbimõeldud ruumikasutust ja pigem funktsionaalsust kui ruutmeetreid, samuti madalaid püsikulusid ning kättesaadavat soetushinda,“ selgitas Tikk. „Olulised on nutikad lahendused ja tingimused kodus töötamiseks, teenuste lähedus ning koduukse taha jääv elukeskkond ja kogukond.“

Hoonetel on A-energiaklass ning selle katusel asuvad päikesepaneelid, mis toodavad päikesepaistelistel ilmadel suure osa hoone energiavajadusest. Igal ridaelamul on eraldi soojuspump ja soojustagastusega ventilatsiooniseade.

Müügipartneri LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing nimetas Pärituule Residentside juures olulisimaks, et 73-ruutmeetrises läbimõeldud planeeringuga kodus on olemas kõik funktsioonid, mis tüüpilises „sajaruuduses“. „Iga kodu juurde kuuluvad saun, terrass ja abiruum, loodust ja eelarvet säästavad päikesepaneelid ja kaasaegsed kliimalahendused,“ rõhutas ta.

Kodude soetushinna soodsana hoidmiseks valmivad need Kodea majatehases robotite „käe all“, müügihinnad algavad pisut vähem kui 200 000 eurost. Automatiseeritud tootmine majatehases tagab esmaklassilise kvaliteedi ja õigeaegse valmimise.

Loodusesse sulanduv arhitektuur

Lisaks nutikatele ja kaasaegsetele lahendustele on suurt rõhku pandud ka arhitektuursele poolele - oluline oli leida ühtne hingamine loodusega. Hooned paigutati kinnistutele puude järgi, mitte vastupidi. Nii õnnestus säilitada uhkete rannamändide näol loomulik kõrghaljastus.

Hoone välisilmes oli väljakutseks leida tasakaal tänapäevase arhitektuuri ning kaluriküla atmosfääri vahel. Seetõttu sündisid minimalistlikud, ent mängulised fassaadid, kus männipuidust välisilme varieerub kümne erineva mustri vahel.

Skandinaavia minimalism ning Põhja-Eesti imetabane loodus täiendavad üksteist hästi ning on täielikus kooskõlas. Igast kodust saab otse õue astuda, et metsa rüpes aeg maha võtta või mererannas jalutada.

Ridaelamute interjöörile on ilme andnud sisearhitekt Karita Tammik. Siseviimistluses on valikus kaks erinevat lahendust. Mõlemas on kasutatud kvaliteetseid ja puhtaid materjale ning neid iseloomustab rahulikkus, kaasaegsus, mugavus ning skandinaavialikkus.

Kliki galeriil ja vaata lähemalt, milliste innovaatiliste ridaelamutega on tegu: