Kuufaaside järgi taimede istutamise ajastamine on pärit juba antiikajast, ilmselt Babülonist või Egiptusest, mil inimesed tegid aega kindlaks tähtede, kuu ja päikese abil. Siiani usuvad paljud aiapidajad, et erinevad taimed kasvavad paremini, kui neid istutada erinevate kuufaaside ajal, sest kuufaasid mõjutavad oma magnetilise tõmbe abil veetaseme kerkimist ja langust, mille hulka kuulub ka maapinnas ja taimedes leiduv niiskus.

Mitte keegi ei tea päris kindlalt, kas kuufaaside järgi istutamine ka tegelikult toimib, sest väga vähesed inimesed on püüdnud seda nähtust uurida teaduslikult piiritletud tingimustes. Siiski on meil võimalik teha paar loogilist järeldust sellise istutamisviisi tõhususe kohta, kui tugineda sealjuures meie praegusele arusaamisele Kuust. Me teame näiteks seda, et Kuu gravitatsiooniline tõmme mõjutab veetaset Maa peal – mitte ainult looteid ja suuri veekogusid, vaid kõiki veetasemeid. See mõjutab isegi naiste menstruaaltsüklit. Kuna taimed sisaldavad sarnaselt inimkehaga suurel hulgal vett, võib üpriski kindlalt väita, et kuufaasid mõjutavad ka taimede veetaset.

Põhilised reeglid kuuaianduses:

  • Istuta leherohkeid või pinnapealse juurestikuga taimi Kuu esimese või teise veerandi kasvamise ajal.

  • Istuta puid ja teisi sitkete juurtega taimi Kuu kolmanda veerandi kahanemise ajal.

  • Kasuta Kuu neljandat (kahanevat) veerandit rohimiseks, kahjuritõrjeks, pinnase ettevalmistamiseks, olemasolevate taimede kultiveerimiseks, ussifarmide rajamiseks ja kompostihunnikute ehitamiseks.

  • Astroloogiat järgivad aednikud usuvad, et puule teeb kõige suuremat kahju aga vales kuufaasis lõikamine. Õige ajahetk viljapuude- ja põõsaste tagasilõikamiseks, aga ka heki pügamiseks on kahanev Kuu. Taimed ja puud ei saa kahaneva Kuu ajal lõigates kahju, kuna mahl ei tule välja. Pärast puude lõikamist ei „jookse nad verest tühjaks“, sest mahlad tõusevad ülespoole.

  • Kasvava Kuu ajal on hea aeg tegeleda viljapuude vääristamisega (silmastamine, pookimine jne.), sest sel ajal tõuseb puu mahl kiiresti uude võrsesse ja seob seda paremini alusega.

  • Kõiki taimi ja puid, mis on haiged või känguvad ja enam kasvada ei taha, võib enamikul juhtudest edukalt ravida kahaneva Kuu ajal. Ideaalne ajavahemik taime latvade eemaldamiseks on kahaneva Kuu veerandis või noorkuu ajal.

  • Kuuvarjutuse ajal on kõige targem tegu jätta aed harimata kuni varjutuse lõpuni.

Mida istutada täiskuu ajal?

Kui enamasti on aiatööd seotud kasvava ja kahaneva kuuga, siis paljude taimede istutamiseks sobib hästi ka täiskuu.

Arvatakse, et kuu gravitatsioon mõjutab niiskuse sisaldust mullas ning et täiskuu ajal on suurepärane aeg külvata ja istutada erinevaid juurvilju. Samuti sobib täiskuu aeg püsilillede ja sibullilledega tegelemiseks, sest täiskuu soosib aktiivset juurekasvu.

Seevastu taimi, mille saaki korjatakse maapinnast ülevaltpoolt, soovitakse istutada või külvata kindlasti enne täiskuud, kui kuu on kasvavas faasis.

Allikad: Moodne Kodu arhiiv, Alkeemia.ee, Johanna Paungger ja Thomas Poppe „Õigel ajahetkel: Kuu rütmide ja impulsside mõjust inimesele ja loodusele“ (Kirjastus „Aed“, 2000)