Üks võimalik kaitsemeetod on ennetus. Sellega aga oleks tulnud pihta hakata juba kevadel ning süüa kuurina B-kompleksvitamiine.

Sama hea mõjuga arvatakse olevat ka küüslauk ja petersell. Selle veendumuse kohaselt himustavad värsket küüslauku manustanud inimest vereimejatest putukad palju vähem. Petersellil on aga naha peale määrides lühiajaline sääski peletav efekt.

Tee ise sääsetõrjevahend

Hea sääsetõrjevahendi saab valmistada ka kodustest vahenditest. Koduste sääsetõrjevahendite puhul tasub aga meeles pidada, et iga inimese organism ja lõhnad on erinevad ning vahend, mis ühel inimesel kõik sääsed ümbert peletas, ei pruugi seda teise puhul üldse mitte teha. Kuid kuna kodused vahendid on odavad ja kergesti kättesaadavad, saab nendega ka lihtsamalt katsetada, et nii sobivaim vahend leida.

Variant 1: kehale määritav/pihustatav vahend.

Keha lõhna varjavad eeterlikud õlid: sidrunheinaõli, lavendliõli, kaneeliõli, rosmariiniõli, piparmündiõli, nelgiõli, männiõli, basiilikuõli, köömneõli, neemipuuõli, teepuuõli jt. Lahjendamata tohib nahale määrida vaid üksikuid eeterlikke õlisid, näiteks teepuu- ja lavendliõli.

Eeterlikest õlidest sääsetõrjevahendit tehes tasub järgida rusikareeglit: 5-10% eeterlikku õli ehk üks osa eeterlikku õli ja 10-20 osa baasõli või alkoholi. Nii et väiksema koguse tegemiseks kasuta 10-25 tilka eeterlikku õli ja kaks supilusikatäit baasõli või alkoholi. Ühte segusse tasub segada kahte eeterlikku õli. Baasõlideks sobivad oliiviõli, päevalilleõli või muu külmpressitud baasõli. Vali see vastavalt isiklikule eelistusele. Alkoholina võib kasutada viina. Hoia saadud segu tumedas pudelis, otsese päikese eest varjus ja jahedas.

Ära mine eeterlike õlide kasutamisega liiale, kuna suuremas koguses kasutades võivad need nahka ärritada. Kindlasti kasuta puhast eeterlikku õli, mitte aroomiõli. Mõistagi ära kanna eeterliku õli segu katkisele nahale ning väldi selle sattumist silma. Tea ka seda, et looduslik ei tähenda alati ohutut - paljud inimesed on ka eeterlikele õlidele allergilised. Sestap tuleks neist valmistatud vahendit esmalt proovida nahal väikesel pinnal. Eeterlikest õlidest tehtud segusid tupsuta pulsikohtadele - randmed, meelekohad ja kael.

Variant 2: ujuvad küünlad, mis hoiavad sääsed eemal.

Vajad purki, vett, ujuvat küünalt, tsitronellaõli, piparmünti, sidrunit, laimi ja rosmariini. Lisa kõik ained veele ning süüta kõige peal küünal, mis soojendab purgis olevaid tsitruselisi, ürte ning eeterlikke õlisid, levitades seejuures sääski segadusse ajavaid lõhnasid. Selliseid purke võiks teha rohkem kui üks ning ümbritseda nendega oma pikniku- või grilliplats. Miks mitte ka improviseerida ning katsetada teiste, just endale meele järgi olevate, eeterlike õlidega. Meeleolu lisavad sellised laternad õdusale õhtule igal juhul.

Samuti saab sääskede peletamiseks kasutada erinevaid viirukeid.

Kui aga aega või tahtmist ise katsetada napib, leiab poelettidelt ka mürgivabu sääsepeletajaid. Laste jaoks on näiteks eriti mugav sääski- ja puuke peletav Eestis leiutatud käepael MozziWatch.

Allikas: looduspere.ee