Suur grillide välimääraja — kas valida keraamiline- või gaasigrill, UFO või sarvik?
(3)
Sobiva või eelistatud “ahju” valimist tuleb aga alustada terminoloogiast. Teeme selgeks, mis on barbecue ja mis grillimine.
- BBQ on toidu (eriti liha) aeglane küpsetamine spetsiaalses veevanniga varustatud ahjus, suhteliselt madalal temperatuuril (∼ 70–120 °C), suitsuses ja niiskes keskkonnas. BBQ-liha omandab kergelt suitsuse maitse ning on tänu aeglasele valmimisele mahlasem kui grill-liha!
- Grillimine on küpsetamine hõõguvate süte kuumuses, st soojuskiirguse mõjul. Grillides tekib lihale kõrge ja kuiva kuumuse mõjul ilus pruunistus. Seetõttu tuleb pöörata tähelepanu liha mahlasuse, meeldiva aroomi ja välimuse säilitamisele.
Lahtiseletatud terminoloogiast tegelikult sõltubki, millist ahju tuleks eelistama hakata — üldjuhul saab iga ahjuga nii grillida kui ka BBQ-d valmistada, aga parimaks tulemuseks on ikkagi vaja spetsialiseeruda. Selge on see, et grillida on võimalik kõigega, selleks peab olema ainult kogemus, tunnetus ning oskused tajuda, kuidas liha ja muud toorained kuumuses valmivad. Teine suurem valik tuleb teha selles osas, kas eelistada gaasigrilli või söegrilli. Elektrigrillid võiksid sellest valikust üldse välja jääda.