Fikseeritud hind

Väga hea kindlustunde annab teadmine, kui palju sa iga kuu elektri eest pead tasuma. Sellise paketi abil saab erinevate teenusepakkujate juures hinna fikseerida pooleks või kuni kolmeks aastaks. See tähendab, et arvel on ühe kilovati hind alati sama ning elektribörsi kõikumised arveid ei mõjuta. Selline lahendus aitas vältida ka detsembri ja jaanuari üüratuid elektriarveid, mille tasumiseks tuli pöörduda riigi poole või suisa laenu võtta. See pakett sobib hästi võimaliku hinnatõusu riske maandada soovivale inimesele, kelle jaoks on kulu elektrile igakuises eelarves olulise tähtsusega.

Börsihinnaga elekter

See on eelmisega võrreldes täpselt vastupidine lahendus, sest kui fikseeritud hinnaga paketi puhul maksad alati sama hinda, siis börsihinna korral on hinnad pidevas muutumises ja kasu saad lõigata soodsama hinnaga perioodidest. Siin varitseb aga teatav oht ning valmis tuleb olla ka börsihinna tõusuks, mille tõttu pead teinekord maksma ootamatult kõrget hinda. Pakett sobib hästi neile, kes soovivad kujundada enda tarbimist hetkel kehtiva börsihinna järgi.

Fikseeritud hinna puudused

Näiliselt tundub, et fikseeritud hind on nii elektri kui gaasi puhul hea lahendus, sest kulu on võimalik ette prognoosida ning see annab ka kindluse, et paketi kehtivusaja lõpuni kõrgemat hinda maksta ei tule. Asjatundjate sõnul lõikavad teenusepakkujad just fikseeritud hinnaga paketi pealt kõige enam kasu, lastes valdavalt maksta klientidel tegelikkusest kõrgemat hinda. Fikseeritud hinnaga paketti on sisse arvestatud ka n-ö kindlustuse koefitsient. Kindlustus? Kelle jaoks? Eks ikka teenusepakkuja. Energiamüüja prognoosib, mis võib börsil aasta jooksul juhtuda ja lisab sellele väikese summa juurde. Nii kujuneb kliendi jaoks fikseeritud hind. Börsil olev hind võib aasta jooksul aga väga palju kukkuda ja selle vahe pistab müüja enda taskusse.

Viimaste aastate börsihindu vaadates ja neid fikseeritud hindadega pakettidega võrreldes, tagab aasta jooksul madalamad kulud siiski börsipakett. Kuigi eelmise aasta lõpu ja selle alguse näitel ei pruugi see nii tunduda, oli tegelikkuses tegemist anomaaliaga, mida tihti ei esine.

Fikseeritud hinnaga pakette soovitatakse madala sissetulekuga isikutele, näiteks pensionäridele, sest börsihinna muutumisel võib tavapärasest kordades suurem väljaminek jalad alt lüüa. Sedasorti olukorra vältimiseks soovitavad asjatundjad aga raha säästa, et raskel ajal arveid tasuda.

Mida saad ise ära teha?

On märkimisväärne hulk inimesi, kes ei ole kunagi ise paketti valinud ning kasutavad seda, mis neil kortermajas alati olnud on. Nii võib juhtuda, et kasutad üldteenust ja pole vahet, kes on elektrimüüja, sest hind võib olla pakutavatest valikutest kõige kõrgem. Tihti tuleb maksta kuni 30 protsenti rohkem võrreldes fikseeritud, börsihinna- või kombineeritud pakettidega. Paketi valimise järel võivad elektrihinnad märkimisväärselt langeda.

Kui oled elektripaketi ise valinud, kuid pole sellega rahul või kui tarbimisharjumused muutuvad, võib tekkida vajadus elektripaketti vahetada. Seda oleks kõige mõistlikum teha ühes senise lepingu lõppemisega, sest tähtajast varem lõpetatud paketi eest tuleb maksta ja etteteatamise aeg on mitu kuud. Paljudel fikseeritud hinnaga lepingutel on ka automaatne pikendamise aeg ning selleks, et pakett lõpuks ära vahetada ja tasu maksmist vältida, on oluline endale selgeks teha ja meelde jätta, millal praegune leping lõpeb.

Üks asi, millega paljud inimesed ei viitsi elektripaketi valimisel tegeleda, on hindade võrdlemine, mida võiks siiski igal sügisel enne suurema tarbimisperioodi algust teha. Selle asemel surutakse hambad kokku ja ollakse nõus maksma teenuspakkuja hindu. Kuigi hinnavõrdlus on tehtud võimalikult lihtsaks, ei leita tihti siiski aega, et teha kindlaks aasta jooksul kuluvat elektrienergia hulka, elupaiga tüüpi ning seda, kas kasutatakse ühe- või kahetariifset elektrit, et olemasolevat pakett teistega võrrelda. Kui endale kõik eelnev selgeks teha, on võimalik enne talve valida inimese vajaduste ja tarbimisharjumustega kõige paremini sobiv pakett. Sellele peaks eriti mõtlema praegusel ajal, mil olukord maailmaturul on kõikuv. Elektrihindu saad võrrelda näiteks siin.

Hinnavõrdluse tegemise muudab keeruliseks see, et paljud ei tea, kui palju nad aastas elektrit tarbivad. Üks võimalus on pöörduda oma teenusepakkuja poole, kes selle numbri avaldab, või kontrollida seda Eleringi poolt hallatava erapooletu portaali e-elering mõõteandmete alt. Suures plaanis tarbib väike korter aastas umbes 2 000 – 3 000 kWh elektrit, suuremad korterid ja majad 3 000 – 12 000 kWh.

Ühe- ja kahetariifne elekter

Kahatariifne tähendab, et öösel ja päeval on elektri hind erinev. Öösel tarbitakse elektrit vähem ja elektrit vajavad vaid külmkapp ja teised seadmed, mida pole mõtet välja lülitada (näiteks WiFi ruuter). Seega on võimalik kahe erineva tariifiga kuu jooksul märgatavalt säästa. Ühetariifne lahendus tähendab, et hind on ööpäeva jooksul muutumatu ehk päevane ja öine hind on sama. Tariifide erinevus kehtib vaid fikseeritud hinnaga pakettide puhul. Börsipaketi puhul muutub hind pidevalt.


Veel mõned soovitused, kuidas elektrikulusid vähendada

  • Veendu, et sa ei maksaks kasutult seisvate ooterežiimil olevate seadmete elektritarbimise eest. Sellised seadmed on näiteks monitorid, telerid, digiboksid ja muusikakeskused.

  • Paljud ei tea, et laadijate pistikupessa jätmine tekitab väiksemal määral elektrienergia kulu. Laadija telefonist lahti ühendamine ei katkesta elektrivoolu, mistõttu maksad sel juhul ka elektri eest, mida ei ole kasutatud.

  • Kustuta alati toast lahkudes tuli, isegi siis, kui lahkud vaid korraks. Iial ei või teada, kui kauaks ära jääd ja tühjas toas tulede põletamise eest pead lõpuks samuti maksma.

  • Õiged valgustid aitavad palju elektrit säästa. Kasuta LED-valgusteid, sest nende energiakulu on väiksem.

  • Kahetariifse süsteemi korral on soovitatav kasutada nõudepesumasinat ja pesumasinat nädalavahetusel või öösel. Soodsamad hinnad on tavaliselt esmaspäevast reedeni südaööst kella viieni hommikul, nädalavahetustel ja riigipühadel. Kuna need on ajad, mil keegi tavaliselt pesu ega nõusid ei pese, on ka energiamüüjad rakendanud kõrgemad hinnad just päevasel ajal, millega nad võidavad tänu tarbijate mugavusele.

Allikas: Hange.ee