Kinnisvara pildistava fotograafi jaoks algab töö objektil võttepaiga ettevalmistamisega. Fotograaf Marko Kuivonen ütleb, et ta eemaldab kõigepealt ruumist üleliigse ja seejärel üritab leida viise, kuidas interjöör olemasolevate vahenditega apetiitsemaks muuta.

“Olen katsetanud mööbli ümberpaigutamisega ja lisanud hubasust loovaid elemente. Näiteks võivad padjad anda ruumile hetkega värskema hingamise! Mida vähem ülearuseid asju tubades on, seda parem! Minu jaoks kehtib kinnisvara pildistamisel reegel „less is more”!

Kaasaegsed korterid on enamasti avatud planeeringuga ja seetõttu võivad tervikliku ruumimulje saavutamisel mitmed häirivad detailid silma riivama hakata. “Pange köök-elutoas kõik väikesed kodumasinad, puhastusvahendid, laste mänguasjad ja muud isiklikud esemed kappi peitu või pildistamise ajal kõrvalruumi hoiule. Mida rohkem vaba pinda jääb, seda avaramana objekt huvilisele tundub. Panustada võiks ka värsketele lõikelilledele,” soovitab Kuivonen.

Värsked lilled laual lisavad ruumile hubasust.


Kinnisvara näitamise hetkel tuleks arvestada sellega, et fotodel nähtu kattuks reaalsusega. “Pildistamisel loodud „korrapära” võib potentsiaalse ostja külastuse ajaks olla juba muutunud, eriti kui peres on väikesed lapsed. Lohaka mulje jätab ka magamistoas üles tegemata voodi. Kasutage ilusat, puhast voodipesu, kohevad dekoratiivpadjad on ruumi ilme muutmisel suurepärased sisustusaksessuaarid, mis vastavalt värvivalikule võimaldavad toale hooajast lähtuvat meeleolu anda,” ütleb ta.

Voodikate ja dekoratiivpadjad loovad päevasel ajal ruumist korrastatud mulje.

Kuivonen toonitab, et kinnisvara pildistamisel mängib olulist rolli võttenurk, samuti peab jälgima, et kaadri servades asetsevad vertikaalid oleksid sirged. Täpselt sama kehtib tema sõnul ka välipiltide kohta - vertikaalsed sirgjooned peavad olema jäädvustatud vertikaalsetena, muidu “kukub” maja ühte kaadri serva pikali.

Soovitused kena ruumimuljega kinnisvarapiltide saamiseks:

  • Kui soovid toale pildistamisel ruumimõõdet juurde anda, siis püüa leida selline nurk, mis lubab kõige paremat ruumidevahelist läbilõiget. Mida kaugemad vastastikused nurgad leiad, seda parem!

  • Jälgi, et piltidelt saaks aru, milline on planeering ja kuhu on suunatud aknad (tänavale või hoovi).

Puhtad pinnad, läbimõeldud detailid ja rahulik värvigamma on kodu müügiga alustamisel olulised märksõnad.

  • Kasuta uduste piltide vältimiseks statiivi.

  • Pildistamisel arvesta piisava valgusega ja tee seda võimalusel päevasel ajal. Abiks tulevad fototöötlusprogrammid Adobe Photoshop või Lightroom. Nende abil saad määrata kontrastsuse ja värvide osakaalu.

  • Mida rohkem on fotol näha põrandat, seda suurem tundub ruum.

  • Jäta pildile terve ruum, mitte ainult kapp või diivan.

  • Kui soovid kinnisvara jäädvustamiseks professionaalse fotograafi teenust kasutada, siis tutvu eelnevalt tema portfoolioga.