Tamme liike on maailmas üle 500, meil kasvab pärismaisena harilik tamm. Ilupuuna kasvatatakse meil veel punast tamme (ameerika punatamme), mis on näiteks Ameerikas hinnatud väärispuit mööbli, põrandate, sõidukite puitosade jms tegemiseks. Maailmas on tuntud ka korgitamm, mille koorest tehakse pudelikorke ja poole maailma korgitoodangust annab Portugal.

Tamme plussid ja miinused

Tamme peetakse meie kodumaistest lehtpuudest saare ja jalaka kõrval n-ö kõvaks lehtpuuks. Tamm on ilus puu, isegi tema keldi keelest tulnud perekonnanimi (Quercus, quer — ilus, cus — puu) ütleb seda, ja annab ilusat puitu. Harilikku tamme plussideks võib lugeda iseloomulikku värvust ja süümustrit, tamm on tugev, kõva ja küllaltki raske, ent siiski kergesti töödeldav ning tema tekstuur võimaldab luua pinnale eriefekte. Tugevast, kõvast, elastsest, raskest, vastupidavast ja hästi töödeldavast kulumiskindlast puidust valmistatakse sise- ja välismööblit, parketti, vaate, mitmesuguseid tarbe- ja kunstiesemeid.

Miinusteks saab pidada seda, et tegu on pigem kalli kui odava materjaliga, tamm on haigustele küllalt vastuvõtlik, seetõttu võib olla töötlusel suuri kadusid puidurikete tõttu ning tema laineline kiud ei anna töötluseks piisavalt vabu käsi. Harilikku tamme lõiketöötlemisel puit lõheneb ja killuneb. Sellele vaatamata armastavad paljud tislerid seda materjali jäägitult, sest tulemus on võrratu, vaja läheb sel juhul väga teravaid ja häid tööriistu ning õiget tehnikat.

Tamm kui väärispuit

Kõige levinum kasutatav väärispuit on tamm, mis kasvab Euroopas, Aasias ja Ameerikas. Tammepuit näeb esteetiline välja ja sellest valmistatud mööbel on alati hinnatud ja prestiižne. Eriti kõrgelt on hinnatud ameerika valge ja punane tamm. Valge tamm on oma nime saanud heleda, peaaegu valge koore järgi. Puidu värvus varieerub helekollakaspruunist kuni roosaka varjundiga heledama pruunini. Valget tamme peetakse teistest tammepuidu liikidest kõige hinnatumaks. Valge tamme puitu kasutatakse eelkõige mööblitööstuses, põrandakatete, treppide, uste ja akende valmistamiseks. Punane tamm on Ameerika tammedest kõige suurema levilaga. Eestiski kasvab ta tavaliselt ilupuuna parkides ja aedades. Puidu värvus varieerub roosakast kuni punakaspruunini. Punase tamme puitu ei sobi kasutada välitingimustes.

Tammel on maltspuidu värvuseks kollakasvalge, lülipuidul heledast kuni hallikaspruunikani. Tamme tekstuur on ilmekas, tänu suurtele soontele ja säsikiirtele. Puit on tihe, tugev, keskmise kokkukuivamisega, kuivamisel kaardub ja lõheneb vähe. Aja jooksul muutub puit rohkem tumedamaks, pehmemaks ja hapramaks.

Vesi muudab tamme eriti hinnaliseks

Tähelepanuväärne on see, et kui paljud teised puud kaotavad vees ligunedes suure osa oma väärtusest, siis tamm muutub vees üha hinnalisemaks, muutudes peaaegu mustaks, ilus muster tuleb veel paremini nähtavale. Näiteks sadu aastaid soovees ligunenud tammepakkude puit on tume ja eriti kõva. Seda nimetatakse mustaks tammeks ja see on eriti hinnatud. Musta tamme saadakse ka tammepuitu pikka aega vees leotades, nii et puidus sisalduvad tanniinid reageerivad vees olevate rauaühenditega ning muudavad puidu mustaks ja veelgi raskemaks.

Tamm on väga vastupidav, varem valmistati tammest isegi sõjalaevu, kuna ta hoiab hästi serva ja profiili, ehkki pilbastub kergesti. Tammepuust vaadid on maailmakuulsad, neid on kasutatud veinide kääritamiseks ja hoidmiseks juba 2000 aastat. Puidu mõningane poorsus aitab vaadis säilitataval veinil areneda ja küpseda. Vaate tehakse peamiselt Ameerika ja Prantsuse tammest. Tamm annab veinile mõnusa vanillise lisamaitse, ehkki taarana on tammevaat äärmiselt kallis, mistõttu on nüüd mitmes veiniistanduses mindud seda teed, et veini taarana kasutatakse terastaarat, kuhu pannakse tamme maitse saamiseks tammeklotse.

Tamme viimistlemine

Tamm on hästi liimitav ja temast on võimalik teha täpseid tappe. Metallide ja vett sisaldava liimi mõjul võib puidupind tuhmistuda. Tamm omakorda põhjustab kruvide ja naelte korrosiooni. Viimistledes puitu õli, vaha, šellakpolituuri ja polüuretaanlaki abil saab pindu kaunilt ja lihtsalt viimistleda. Koreda tekstuuriga pinda (sooned) täidetakse harva, kuid harilikku tamme on kerge peitsida või lihtsalt veidi tumedamaks muuta. Tammepahk on populaarne treipuit ja temast tehakse ka spooni.

Tamme kuivatatakse õhu käes, sest tamm kipub pragunema. Tamme kasutatakse tihti ehituses ka kuivatamata laua kujul. Puidu kvaliteet sõltub kasvukohast ja töötlemisest, kuid kvaliteetne tamm on üsna kallis.

LOE KA: