Kanepikiul baseeruv betoon (nimetatakse ka kanepibetooniks või kanepilubjaks) on kergsegu, mis saadakse kanepitaime varre sisemine puitunud osa segamisel sideainega. Materjali tootmisprotsess tugineb looduslikule taastuvale ressursile ning tekitab suhteliselt vähe heit- ja kasvuhoonegaase, tagab hoonetele parema energiatõhususe ning siseõhu kvaliteedi. Kanepibetooni kasutatakse üha enam jätkusuutliku ehitusmaterjalina, samuti on hakanud levima puitlaastplaate meenutavad kanepikiust tahvlid. Omadustelt on kanep ülimalt tugev materjal, pakkudes seega tõsiseltvõetavat ja efektiivset alternatiivi traditsioonilistele ehitusmaterjalidele.

Põnev näide kanepi kui materjali kasutamisest elamuehituses on Iisraelisse ehitatud hoone. Maja asub mäenõlval ja pakub oma kaunite terrassidega maalilisi vaateid ümbritsevale loodusele. Tegemist on tõelise ökomajaga — lisaks sellele, et materjal on inim- ja loodussõbralik, toodetakse elektrit päikeseenergiast, samuti on majja planeetritud loomulik ventilatsioon. Ikka selleks, et kulutada võimalikult vähe energiat.

250-ruutmeetrise hoone ehitamisel on kasutatud kanepibetooni kõrval lubjakrohvi, mistõttu sulandub see ümbritseva kaljumaastikuga. Hoone alumiste korruste seinte ehitamiseks on kasutatud kohalikku kivi. Kanepibetooni on kasutatud hoone ülemiste korruste ehitamiseks. Siseruumid on ehitatud tampsaviseintest. Heledas toonis siseruumide seinad on kaetud loodusliku krohviga, mis loob mugava ja puhta keskkonna. Samuti on ruumides kasutatud puitu, mis seob interjööri ja ekstejööri üheks tervikuks. Sisekujunduses on kasutatud pigem maalähedast stiili.

Arhitektide sõnul on Ein Hod esimene hoone Iisraelis, mille ehitamisel on kasutatud kanepibetooni. Hoone on tulekindel ja ehitatud taimsest materjalist ning seob süsinikdioksiidi. Tänu lupjamisele on hoone mikroobi- ja seenekindel. Kanepibetoon on küll keskkonnasõbralik materjal, kuid see ei sobi vundamendi ehitamiseks. See on kulukas ja sobib sisetöödeks ning hoone soojustamiseks.

Lisaks kanepibetoonile on Ein Hod varustatud päikesepaneelidega, vihmaveekogujatega ja tarbevee puhastusseadmetega.

Allikas: inhabitat.com

LOE LISAKS: