Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo selgitas, et praegu kehtivas seaduses on ettevõtlus- ja elamumajanduslaenude piirmäärad täitumas ning selleks, et võimaldada rohkematel ettevõtetel realiseerida oma plaane ning rohkematel elanikel rajada või renoveerida kodusid, tuleb neid suurendada.

Ettevõtluslaenude tagatise piirmäära tuleb suurendada 160 miljonilt eurolt 220 miljoni euroni (kasv 60 miljonit eurot). Elamumajanduslaenude tagatise piirmäära 96 miljonilt eurolt 170 miljoni euroni (kasv 74 miljonit eurot). Kokku suurendatakse piirmäärade tagatisi 134 miljoni euro võrra.

Tagatiste piirmäärade tõstmise vajadus tuleneb KredExi prognoosist, mille järgi ületatakse kehtivad piirmäärad nõudluse kasvu tõttu lähema aasta jooksul ning limiidi täitumisel ei saa KredEx rohkem laenusid tagada. Samas on tagatiste järgi endiselt suur vajadus. Hetkel on KredExi elamumajanduslaenude portfelli maht ligi 84,5 mln eurot ning ettevõtluslaenude portfell umbes 130 mln eurot. Seaduse muutmisega ei suurenda KredEx laenude ja käenduste mahtusid ega laenulimiite, vaid loob võimekuse lähiaastatel laenusid ja käendusi jätkuvalt välja anda.

Minister Palo selgitas, et seaduse muudatus võimaldab tagada peamiselt väikese ja keskmise suurusega ettevõtete laene senisest suuremale hulgale ettevõtetele senisest suuremas kogumahus.

Iga viies laen Kredexi käendusel

„Kredexi ettevõtluslaenude tagatisi kasutavad eelkõige väikese ja keskmise suurusega ettevõtjad, kel napib tagatisvara pankadelt laenu saamiseks selleks, et ettevõtet asutada või laiendada. Ettevõtluse edendamine ja läbi tootlikkuse kasvu olemasolevate ettevõtete konkurentsivõime parandamine, on Eesti inimeste jõukuse suurendamise seisukohalt üliolulised tegevused. Seetõttu peab riik omalt poolt tegema kõik, et kapitali kättesaadavus ei oleks majandusarengu pudelikaelaks,“ ütles Palo.

Ettevõtluslaenude potentsiaalne sihtgrupp on 10 000 väikest ja keskmist ning alustavat ettevõtet. Perioodil 2001–2017 on KredEx toetanud 3500 ettevõtte finantseerimist, kogusummas 671 mln eurot, mis on võimaldanud ettevõtjatel saada täiendavat rahastust enam kui 1,27 miljardit eurot.

Lisaks võimaldab seaduse muudatus Palo sõnul jätkata eluaseme soetamiseks või elamustingimuste parandamiseks võetavate laenude käendust. Alates loomisest on KredExi käenduse abil kodu soetanud või renoveerinud ligi 30 200 leibkonda. Käendus on võimaldanud neil saada laenu kogusummas üle 1,5 miljardi euro, millest KredExi tagatis moodustas ligi 278,4 mln eurot.
Täna antakse ca iga viies eluaseme soetamist või renoveerimist puudutav laen Eestis Kredexi käendusega.

„Eesmärgiks on suurendada leibkondade suutlikkust omale soovi korral eluase soetada, muutes eluaseme- ja renoveerimislaenud kättesaadavamaks ka noortele peredele ning spetsialistidele, kel sageli endil napib tagatisvara selleks, et pangast laenu saada. Energiatõhusa eluaseme soetamiseks laenude garanteerimisega, aitame aga oluliselt kaasa elamufondi säilimisele ja kaasaegsete energiasäästlike eluruumide ehitamisele ,“ lisas Palo.