Mariliis: Selle töö puhul kinnitan puhtsüdamlikult, et ühtegi funk-peeglilauda selleks puhuks spetsiaalselt lõhutud ei ole. Iga värvitöö on väga kaalutletud otsus ja töö eesmärk on anda ajahambast puretud välimusega mööblile läbi taaskasutuse uus elu. Kunagi ammusel ajal peeglilauana funktsioneerinud üsna räsitud öökapid sattusid minu kätte eelmise omaniku käest koos ähvardusega need prügimäele saata. Kui nüüd aus olla, siis on tegelikult enamik minu poolt redisainitud materjali pidanud oma elus selle etapi eelnevalt läbima.

Öökappe ei olnud eelmised omanikud just väga hästi hoidnud ning tuleb tunnistada, et tegelikult meenutasid nad enne ümbersündi lõkkematerjali. Pealmine spoon oli täiesti lahti ning kappide külgedel ja peal olid suured silmatorkavad tüübliaugud. Lisaks oli üht kapi külge „kaunistatud“ nelja kõveraks löödud naelaga ja lahti olid ka mõlema sahtli esipaneelid. Aga mida räsitum on mööbliese enne, seda suurem on minu inspiratsioon ja tööhoog.

Kapid nägid küll hirmsad välja, kuid olid iseenesest üsnagi puhtad. Esimese tööna eemaldasin vana kooruva spooni ja liimisin kinni kõik lahtioleva. Sealjuures said puiduliimi ja nende samade mahakraabitud spoonijääkidega täidetud tüübliaugud ja sisuga taasühendatud sahtlite esipaneelid. Kui liim oli kuivanud, lõikasin peitliga väljaturritavad osad ülejäänud pinnaga tasa ja täitsin väikesed täkked puidupahtliga.

Kui pahtel kuivanud, jätkasin lihvimistöödega. Kapid olid kõvasti vett saanud, mistõttu oli ka olemasolev lakk väga lahti. Sel põhjusel tõi lihvimisprotsess kasu nii pahtli tasandamiseks kui ka lahtise laki eemaldamiseks. Alles peale lihvimist võtsin ette kappide pesemise.

Värvistiili valikuks osutus seekord midagi teistsugust. Kuna peale puhastust, liimimist ja pahteldamist oli kappide välimus kaugel esteetilisest ning kapi välispinnal leidus endiselt ohtralt kriime, kraapse ja puuduolevaid spoonitükikesi, siis otsus kapile struktuurne vanutatud ilme anda sündis kiiresti.

Paksu struktuurse efekti saavutamiseks kasutasin oma lemmikuid Fusion Mineral Paint tootevalikust, kuid sarnase stuktuurse efekti saab ka käepäraseid vahendeid kasutades, segades värvi hulka näiteks liiva või saepuru. Samuti on selleks tööks sobiv kriidivärv, mis on konsistentsilt paksem. Pintslijälje triipude jaoks sobib hästi naturaalse karvaga pintsel ja meelega lohakas värvimisstiil. Selle töö jaoks kulus 2 kihti värvi.

Lõppviimistlusena otsustasin kapiservi liivapaberiga vanutada. Seda tasub teha kindlasti kohe peale värvi puutekuivaks muutumist, sest aja jooksul kuivab värv tugevamaks, mistõttu ei ole seda tööd hiljem enam sugugi lihtne teha.

Lihtsa valge ja halli kapi kaunistamiseks kasutasin spetsiaalset pärliefektiga pastat Fusion Mineral Painti valikust ja šablooni. Sarnaseid 3D pastasid leidub ka teistelt tootjatelt — näiteks Autentico valikus on Terrapieno 3D pasta.

Lõpplahendus on igal juhul väga kaunis ja oma hallil taustal eriliselt pilkupüüdev. Nupuvalikus leidus soovitud valges toonis ka paar jäneseid.

Ülejäänud kaks puidust nuppu said endale samuti sobiva valge varjundiga värvikatte.

Ühe nädalavahetusega meisterdab sellise komplekti vabalt valmis ja kes ise ei oska, saab abi Eesti Redisain MTÜ-lt. Ülimalt romantiline öökapiduo on saadaval Eesti ReDisaini e-poes ja asjakohast infot leiab ka Eesti redisainerite Facebooki lehelt.

LOE LISAKS: